Тайфунът “Ампил” стигна Япония, има евакуирани

Вчера беше премахнато предупреждение за “мегаземетресението”
Обновена: 16 авг 2024 09:06 | 16 авг 2024 09:04, Инна Ангелова
0
Тайфунът “Ампил” стигна Япония, има евакуирани
Снимка: Pixabay

След като Япония вдигна едноседмичното си предупреждение за “мегаземетресението”, сега страната трябва да се справя с тайфуна “Ампир”. Превантивно са отменени стотици полети, има и препоръка за евакуация на близо 10 хиляди домакинства в  райони около Токио, Япония, заради тайфуна “Ампил“, съобщава БТА.

Японската метеорологична агенция (ЯМА) категоризира тайфуна като “много силен“ вчера в 08:50 ч. местно време (23:50 ч. по Гринуич), тогава тайфунът преминаваше край тихоокеанското крайбрежие на главния японски остров Хоншу.н Предупреждението е от четвърта степен.

Очаква се днес следобед “Ампил“ да се насочи към източния регион Канто, в който се намира и столицата Токио. Скоростта на вятъра достига максимален порив от 60 метра в секунда.
 
Метеорологичната служба предупреди, че в Канто се очакват силни ветрове, които създават опасност от инциденти с летящи отломки и дори могат да преобърнат движещи се превозни средства. Там са евакуирани около две хиляди домакинства, беше засегнато и електрозахранването, което по-късно беше възстановено.

Град Мобара в префектура Чиба издаде заповед за евакуация на около 18 500 жители, а десетки градове откриха специални центрове за подслоняване и препоръчаха доброволна евакуация.

Отменени са 281 вътрешни и 38 международни полета, като тази мярка ще засегне около 50 хиляди пътници. Спряно е и движението на високоскоростните влакове “Шинкансен“ между Токио и индустриалното сърце на Япония – Нагоя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: японияевакуациятайфун
Още от ЕС
B Hидepлaндия наддават за имоти, 70% oт тях ce пpoдaвaт нaдцeнeни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари