Дете в музей разби на парчета стомна на 3500 г.

Била изложена на открито без защитно стъкло
28 авг 2024 11:29, Петър Бойчев
39
Дете в музей разби на парчета стомна на 3500 г.
Снимка Стоп кадър бТВ

Четиригодишно момче случайно разби на парчета стомна на 3500 години по време на посещение на музей в Израел. От музея „Хехт“ в Израел съобщават за Би Би Си, че съдът е от бронзовата епоха между 2200 и 1500 г. пр.н.е. и е рядък артефакт, тъй като е бил непокътнат.

Стомната е била изложена в близост до входа на музея без защитно стъкло.

Бащата на момчето, казва, че синът му „дръпнал леко стомната“, защото бил „любопитен какво има вътре“, и така я счупил, информира бТВ. Той признава, че е бил „в шок“, когато е видял сина си до разбития артефакт, и първоначално е помислил, че „не моето дете го е направило“. Въпреки това, след като успокоил момчето,  говорил с охраната.

От музея „Хехт“ съобщиха, че след инцидента детето е било поканено да се върне на изложбата заедно със семейството си за организирана обиколка.

„Има случаи, в които експонати от изложбата са умишлено повредени, и към такива случаи се подхожда с голяма строгост, включително с участието на полицията“, заяви Лихи Ласло, служител от музея.

„В този случай обаче ситуацията не беше такава. Стомната е случайно повредена от малко дете, посетило музея, и реакцията ще бъде съответна“, каза още тя.

Назначен е и специалист по консервация, който да възстанови стомната, и тя ще бъде върната на мястото си в кратък срок. Тя е от времето на библейските царе Давид и Соломон и е характерна за района на Ханаан в източната част на Средиземноморието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Водещи мобилна
Китайският HQ-9B вече може да осигури многопластова противовъздушна отбрана
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е вече е покътната
36
1
 
15
 
! Отговори
Кой знае преди 2 седмици
Шефа на музея къде я е продал и се сложили нещо новокитайско на удобно за събаряне място.
35
4
 
2
 
! Отговори
Така и преди 2 седмици
Било писано!
34
0
 
4
 
! Отговори
Бай Миле преди 2 седмици
Дет заваря гърнета в Подуене , ша го направи като нов. Коли ме шнура за железата в израелските музеи
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо ли не се умилявам от "цивилизованото" решение на музейното ръководство? На 4 г. детето вече прави разлика между понятията "У дома" и "На чуждо място". Щом не са го научили, че на чуждо място нищо не се пипа без разрешение, тогава да си го водят на повод. Случи ми се да видя такова нещо, но не у нас, а в чужбина. Финни каишки минават през раменцата на дете, кръстосват се на гърдите му и стигат до финно кожено коланче. Там, където каишките се кръстосват на гръбчето му, е закрепен поводът.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Майката в телефона си ли е ровила по това време? Защо само бащата отговаря?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Коментари 24 и 25 като че ли са най-близо до истината.
30
1
 
6
 
! Отговори
Много меко отношение преди 2 седмици
спрямо родителите на тази малка биологична единичка. Характер се изгражда до 7-годишна възраст, разбира се, това става на основата на природните заложби. След 7 г., който е възпитан да угажда на първо място на кефа си, без да го е грижа за павилата, може да бъде дооформен само ако го научиш, че при нарушение на закон или друго правило ще следва безмилостна санкция. В конкретния случай се полагат основите на изграждането на 100-процентов негодник. Чие дете ли е това?
29
13
 
1
 
! Отговори
Уредник преди 2 седмици
До Детето..По-вероятно българче.
28
3
 
0
 
! Отговори
Уредник преди 2 седмици
До Децата не са виновни..Да, че не го е възпитал добре
27
1
 
3
 
! Отговори
Уредник преди 2 седмици
И в нашия музей има индивиди без значение от възрастта и пола, който постоянно пипат експонатите, въпреки , че има надписи , че пипането е забранено.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И тези не са от много умните.
25
1
 
8
 
! Отговори
Децата не са виновни преди 2 седмици
Виновен е бащата!
24
2
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
ДЕЛВИТЕ НА ПО 5500 ГОДИНИ ТУРЕНИ У СРЕДАТА НА СТАЯТА БЕЗ ВИТРИНА И ОТСТРАНИ ХЛЪЗГАЩА СЕ ТЕРАКОТА :D МИ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ ХЛЪЗНЕ И ДА ГИ БУТНЕ! НО ОТ МУЗЕЯ КАЗВАТ, ЧЕ ПРЕДИ ТОВА БИЛИ ВЪВ ВИТРИНА И ГИ ПРЕМЕСТИЛИ НАСКОРО :D НАЙ-ВЕРОЯТНО СА РЕПЛИКА ИЛИ ЗАМАЗВАТ РЕАЛНА КРАЖБА СЪС ПСЕВДО ИНЦИДЕНТ!
23
0
 
21
 
! Отговори
PR по еврейски преди 2 седмици
да вярваме ли?
22
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В днешно време родителите изобщо не възпитават децата си! Страшно е какво поколение расте - всичко е позволенно на малките демони, никакви ограничения!
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Затова евреите трябва да бъдат избити до крак, племето им сатанистко юдейско!
20
0
 
13
 
! Отговори
Решение преди 2 седмици
Залепете я, след 3500 години, пак ще е на 3500 години. Стига властта да не се е сменила и да не намерят нов месия и да почнат летоброенето от новият.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Била е реплика. Висок клас реплика.
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом не е зад преграда, музеят си е отговорен за повердата. Деца, седесари и кучета не могат да бъдат държани отговорни за постъпките си и последиците от тяхното поведение трябва да бъдат предвидени.