Консенсус със Северна Македония? Едва ли е възможен!

Там се води антбългарска пропаганда, смята историк
Обновена: 1 окт 2019 09:58 | 1 окт 2019 09:46,
224

Трудно би се стигнало до консенсус със Северна Македония като се има предвид изказването на Зоран Заев, в което той заяви, че трябва да има компромис и от българска страна, смята историкът проф. Иван Илчев.

Вчера стана ясно след среща при президента, че страната ни ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но при определени условия.

Още по темата

Не закъсня и реакцията на Северна Македония. Премиерът на страната обяви, че приема препоръките на България, но за да бъдат решени спорните исторически въпроси, се изисквало воля и от двете страни.

"За всички е пределно ясно, че Северна Македония подписа договора и с Гърция, и с България не по своя воля, а предвид обстоятелствата. Добра воля от отсрещната страна няма и няма откъде да се вземе", коментира историкът в "България сутрин".

По думите му грешките в политиката към Северна Македония са много стари и от години там се води антибългарска пропаганда.

"Дълбоко се съмнявам, че в близко бъдеще те могат да бъдат поправими", заяви проф. Илчев.

Едно от условията, които България постави на Северна Македония, за да подкрепим интеграцията ѝ в ЕС, бе промяна на учебниците.

"Почти невъзможно. Доколкото имаме сведения, в македонско-гръцката комисия дори се е постигнало съгласие за славянското население в Македония да се говори като за славяни, а не за българи", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процесът на пренаписване на учебниците трае дълго време, а и се очаква македонците да навдигнат вой, когато се стигне до това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
деиствителноста преди 4 години
Сито що е родено от *** с мака е маке
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се покри темата?- КОЙ РАЗДАДЕ БГ паспорти и BG лични карти на македонците???
53
2
 
15
 
! Отговори
77 преди 4 години
Гръцките политици нищо не са направили Заев играеше двойна игра още от началото прегръщаше с Бойко и лежеше *** докато му помогнем за ЕС.Като започне преговори ще се опита да се съюзи с Гърция срещу нас Но ще направи голяма грешка.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който иска да усети настроенията в МК и има железни нерви, да изгледа в тубата последното предаване "Очи в очи-Моj термин"(20-тина зрителски обаждания).99% искрено НЕДОУМЯВАТ КАКВО ОЩЕ ИСКА БГ?!,никой не каза 1 добра дума,всички приемат,чеЕС и САЩ са наредили да не пречим;твърдят, че БГ е била,е и ще бъдеНИЩО;те си искали Сърбия;.Водещият,впрочем умен човек,накрая приключи емисияте с "позитивно" за нас изказване от интернет: "щом200хил. са с БГ паспорти,тогава що искате,значи Делчев е бугарин".
51
1
 
12
 
! Отговори
Ганиоо преди 4 години
Заев пак сипа с черпака на Бойко *** резила. Обединитела *** балканите хаха. Видя се макетата го казаха на Жоко да прави компромиси пълен резил.
50
16
 
5
 
! Отговори
виждащ българин преди 4 години
Историята са ни я писали турци и руснаци за да ни владеят сега като ес ни пази е време да се осъзнаеме че ние сме македонците опоменати в библията наред с изралтяните и требе да се обединим с истински запазените чисти и смели братя македонци
49
2
 
7
 
! Отговори
X преди 4 години
Ех този Заю Заев
48
24
 
7
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
До Анонимен 41 Какво неблагодарно отношение ? Каков си направил ти за тях ? Държава ли си им направил, къщи ли им построил, работа ли им даваш, храниш ли ги, дрехи ли им купуваш ? Какво точно ТВОЕ си им дал, че да искаш някаква благодарност ? И въобще всички, които пишете тук, какво сте дали вие на македонците , че да изисквате каквото и да било ?
47
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слаби и продажни български политици! Можем да се възхищаваме от гръцките политици, добре си изиграха ходовете!
46
4
 
7
 
! Отговори
До46 преди 4 години
Паричната единица в черна гора наистина е евро но това евро няма нищо общо с Еврото на ЕС а някакво измислено.Просто те като получиха независимост.Не искаха валутата им да се казва динар като сръбската и я кръстиха евро хахахаха.Което е пълен майтап но факт.Черна Гора не е член на ЕС и не може да използва Европейското евро
45
3
 
3
 
! Отговори
*Разумен преди 4 години
Да дадът глас на народа, какво да се прави с тех чрез референдум, като политиците немогат да се справят.
44
8
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
Макетата са велики в библията пише за тях те са истинските чисти и смели българи ние сме източна македония и трябва да се бориме за това ама преди това трябва да се пречистиме защото доста са ни изцапали турци и руснаци
43
8
 
7
 
! Отговори
Михаля преди 4 години
*** дръжте си историята бее... хич не ми пука за вас. Аз моята история си я знам! Да не видите ЕС през крив макарон!
42
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То може да се лъже, извърта, да се плюе, но да лъжеш за едни неща, за които има документи и черно на бяло е написано, кои са ръководителите на Илинденско-Преображенското въстание. Намерете им биографиите ВСИЧКИТЕ са българи, всичките са български офицери, завършили военните си науки в София. Що за наглост да слагат ръка върху НАШАТА ИСТОРИЯ? В документи и личната си кореспонденция тези хора сами се назовават българи. Какви доказателства им са необходими, за да се докаже ИСТИНАТА?? Отвратен съм.
41
3
 
4
 
! Отговори
do 37, a ne 34 преди 4 години
До do 37 - в Черна гора валутата е евро
40
3
 
4
 
! Отговори
do 34 преди 4 години
До до 34влез в уикипедия или където и да искаш и виж, че паричната единица на Черна гора е евро, щото явно не си ходил там
39
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не може да има консенсус защото македонизма е създаден от сърбите на антибългарска основа. Всичко което се явява българско в тази географска област е обявено за македонско-царе, църкви, исторически личности, фолклор... Един Крало Марко, който е управлявал от Прилеп и сигурно е роден там, обаче не е македонец. Стефан Душан чиято столица е Скопие също не е спорен. Спорен е Самуил, който е роден в Средец и е пренесъл за един период от време столицата в Охрид и Преспа.
38
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите не мразят севено македонците.Просто започна да им писва от селските им номера и лъжи.Започна да им писва от неблагодарното отношение към тях и на подадената ръка всеки път да има белег от охапване.Омръзна им да слушат северно македонците да говорят едно пред него и съвсем друго зад него.Омръзна му да се правят на богати роднини, а всъщност са по-бедни от него.И още ,и още.
37
3
 
7
 
! Отговори
Спокоен до 37 преди 4 години
Елементарна е проверката каква е паричната единицав Черна Гора. Та е евро и е приета през 2002-ра година. Трябва да си изумително ощетен умствено за да не може да направиш тази справка. Около 3 секунди отнема.
36
4
 
19
 
! Отговори
Майк преди 4 години
Хич не им давайте да влизат в ЕС , да си вземат историята и да си живеят спокойно ....Моето предложение България да почне да им дава паспорти на поразия да видим как всеки "ке иска да стане българин" и македонец няма да остане.