Консенсус със Северна Македония? Едва ли е възможен!

Там се води антбългарска пропаганда, смята историк
Обновена: 1 окт 2019 09:58 | 1 окт 2019 09:46,
224

Трудно би се стигнало до консенсус със Северна Македония като се има предвид изказването на Зоран Заев, в което той заяви, че трябва да има компромис и от българска страна, смята историкът проф. Иван Илчев.

Вчера стана ясно след среща при президента, че страната ни ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но при определени условия.

Още по темата

Не закъсня и реакцията на Северна Македония. Премиерът на страната обяви, че приема препоръките на България, но за да бъдат решени спорните исторически въпроси, се изисквало воля и от двете страни.

"За всички е пределно ясно, че Северна Македония подписа договора и с Гърция, и с България не по своя воля, а предвид обстоятелствата. Добра воля от отсрещната страна няма и няма откъде да се вземе", коментира историкът в "България сутрин".

По думите му грешките в политиката към Северна Македония са много стари и от години там се води антибългарска пропаганда.

"Дълбоко се съмнявам, че в близко бъдеще те могат да бъдат поправими", заяви проф. Илчев.

Едно от условията, които България постави на Северна Македония, за да подкрепим интеграцията ѝ в ЕС, бе промяна на учебниците.

"Почти невъзможно. Доколкото имаме сведения, в македонско-гръцката комисия дори се е постигнало съгласие за славянското население в Македония да се говори като за славяни, а не за българи", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процесът на пренаписване на учебниците трае дълго време, а и се очаква македонците да навдигнат вой, когато се стигне до това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
Ти по далеч от Калотина не си стигал, нали?
34
9
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
Ало, лъж льото, Монтенегро няма как да са приели еврото, след като още чакат на опашката за ЕС.
33
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм съгласен, че това се нарича `компромис`. Компромис е когато се примиряваш с една неистина в интерес на определена цел. България и българите искаме истината да излезе на яве. Искаме да се знае, че Гоце Делчев е българин. Искаме да се знае, че Илинденско-Преображенското въстание е част от борбите ва БЪЛГАРСКИЯ народ за освобождение. Не е много това, което искаме. Искаме да спре цялата помия и охулването на България. Македонците се стремят към лъжи, плюене по България.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такъв тъ панар като Обединителот на Северна Македония и Западните Балкани като Бойко Борисов.
31
4
 
21
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 години
Не правете аналогии между Черна Гора и Северна Македония! В Монтенегро 80% от населението са православни християни. И Подгорица съм бил, и в Будва и Котор и къде ли не. Усмихнати, приветливи, дружелюбни и страхотна чистота. Приели са еврото като официална парична единица. От нас са много по напред! Нищо общо с шиптърите, които са превзели Северна Македония и постоянно дуднат, че някой за нещо по света все им е длъжен!
30
21
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Ние оправихме България и сега се захващаме с Македония...Станахме смешни с тези напъни да казваме кой прав..кой крив.Общото между България и Македония е Отоманската империя.Неможе ние да казваме кои какви са.Достатъчно е да знаем ние какви сме...
29
1
 
22
 
! Отговори
34654567 преди 4 години
Стига компромиси с тия ***. Да не сме ги били спирали точно ние...та нали ние първи ги прзнахаме и за благодарност ни акат на главите. Никакъв ЕС, да си извадят български паспорти до един доказвайки корените си на МВнР. Аре...
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като си оправят учебниците тогава ще влязат в ЕС. Ако ще да е след 20 -30 г.
27
3
 
24
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Какъв компромис?! Северна Македония иска да влиза в ЕС, не ние! Ние вече сме там, където трябва. Така, че Северна Македония ще прави компромиси до дупка, ако иска нещо от нас! Ние не искаме нищо от нея и не зависим от нея!
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се че СМ е необходима на ЕС и НАТО.Особено на ЕС.Нали след брекзит,ще замести Великобритания за да отпуска пари на България,Румъния и другите п.рошляци в съюза.Кои сме ние да ги спираме.Нима не знаеме,че Меркел е зад тях.Така се говори по судиата в СМ от всякакви специалисти и експерти.Учудени,възмутени всички питат как е възможно България да има право да си защитава интересите.
25
2
 
26
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
И къде точно е проблема ?! Налага се вето /имаме право/ върху започването на преговори с Македония и точка. Не виждам драма. И без това, половината македонци драпат за български паспорти, а другата половина си мечтае за "велика Албания".
24
1
 
25
 
! Отговори
... преди 4 години
от години го пиша и ще продължавам да го пиша-тези хорица със селските им очеизвадни номерца постоянно и само ни използват и като се обърнат си таят злоба и искат(те не могат като цяло) да ни прецакат за каквото и да било.те си живеят в селските следкомунистически години и си мислят, че света около тях се върти и са най- хитрите.за разлика от гръцките власти, които ги мачкат постоянно и ги карат да се кланят-нашите постоянно им подават ръка, която те отхвърлят.искат ЕС пък все към Сърбия и Русия
23
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Славянството и Християзнството са насила наложени от Византия , в днешно време може да се сравни с Възродителен Процес това което се е случило по тези Земи по Византия , не случайно Историци не говорят открито по Темата , питайте някой Историк да каже ......хаха няма такъв
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е славянско население а славянзирано също като у нас , Историка умишлено манипулира щото е Скандал пред целия свят Темата Славяни , пише точно и ясно как стават слявяни и как започват да говорят на славянски защото преди славянския е имало друг език за комуникация
21
4
 
27
 
! Отговори
Тур Клатенберг преди 4 години
Предлагам да спрем да подкрепяме Македония, да ги контрираме за ЕС, да спрем търговски отношения с тях и да ги оставим на гърците, те без това не се обичат, барем да се карат с тях. Какво толкоз ни дреме за Македония? Защо искаме да сме мили там, където ни плюят и ни правят на ***, за да си постигнат целите, двулично разбира се оставете ги на съдбата им и просто се правете, че ги няма тия илюзионисти...
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов ще прави каквото му наредят от ЕС и САЩ.И не само ще прави, а ще стои наведен и ще слуша.
19
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са много смешни в омразата си към най-близкия до тях народ.Вместо да му помагат, те не използват случай да се заяждат и да му се присмиват.После се чудят защо никой по света не ги обича ...
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насила Християнизираните македонци от Византия явно не си познават Историята , у нас Геноцида достига в 8-9 век
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не предлагайте глупости за прекръстване на Северозападна Македония, че утре друг първосигнален може да поиска Североизточна Македония.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майк Помпео ще бъде на посещение в Македония и Черна гора от 1 до 6 октомври. Заобикалянето на България от държавния секретар на САЩ Майк Помпео не дава добър сигнал и към чуждестранните инвеститори, които и без това избягват територията ни за правене на бизнес, поради високата корупция, лиспата на върховенство на закона и вяра в институциите. По всичко личи, че след "Фолксваген", "Хюндай" ще изглежда още по-недостижим.