Консенсус със Северна Македония? Едва ли е възможен!

Там се води антбългарска пропаганда, смята историк
Обновена: 1 окт 2019 09:58 | 1 окт 2019 09:46,
224

Трудно би се стигнало до консенсус със Северна Македония като се има предвид изказването на Зоран Заев, в което той заяви, че трябва да има компромис и от българска страна, смята историкът проф. Иван Илчев.

Вчера стана ясно след среща при президента, че страната ни ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но при определени условия.

Още по темата

Не закъсня и реакцията на Северна Македония. Премиерът на страната обяви, че приема препоръките на България, но за да бъдат решени спорните исторически въпроси, се изисквало воля и от двете страни.

"За всички е пределно ясно, че Северна Македония подписа договора и с Гърция, и с България не по своя воля, а предвид обстоятелствата. Добра воля от отсрещната страна няма и няма откъде да се вземе", коментира историкът в "България сутрин".

По думите му грешките в политиката към Северна Македония са много стари и от години там се води антибългарска пропаганда.

"Дълбоко се съмнявам, че в близко бъдеще те могат да бъдат поправими", заяви проф. Илчев.

Едно от условията, които България постави на Северна Македония, за да подкрепим интеграцията ѝ в ЕС, бе промяна на учебниците.

"Почти невъзможно. Доколкото имаме сведения, в македонско-гръцката комисия дори се е постигнало съгласие за славянското население в Македония да се говори като за славяни, а не за българи", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процесът на пренаписване на учебниците трае дълго време, а и се очаква македонците да навдигнат вой, когато се стигне до това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
0
 
! Отговори
К.уранов СМГто преди 4 години
нима ще позволим на едни турски шпиони в бг политиката да продължават да изпълняват заповеди на ЕРДОГАН в ущърб на БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ.Българи!!! Дигнете се да ги пометем. Това са хора, които само се правят. Не им пука за история. Те искат пари от МАКЕДОНИЯ. Вижте историята с паспортите, с военните казарми с КТБ.Политици, които насажда омраза между българи и македонци. Защо не може да разберете. Искат пари под масата. Това е. Не им пука за историята. ПРЕСТЪПНИЦИ, А СЕГА ЩЕ СТАНАТ И НАЦ.ПРЕД
74
1
 
26
 
! Отговори
До Пирин преди 4 години
..какво сте дали вие....че да изисквате каквото и да било....Никой българин не търси лична признателност,аз лично не ги считам за българи,честно,имат право да се определят сами(бежанци,мигранти,други етноси,албано-сърбизация,променено самосъзнание).НО!Дължат признателност на общите ни деди,хилядите жертви.Абсолютно !ЦЯ-ЛА-ТА! официална световна историография (който не вярва да чете) приема българският елемент до1919-45г.,само милион македонци го отричат шизофренично.А сърби и руснаци ръкопляск
73
9
 
1
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Правим огромна грешка!!! За каква история става дума? Като я искат да я вземат. Разберете, ако българския народ не се вдигне срещу КЕБАПА (турски шпионин и продавач на БГ паспорти и военни казарми), ТИКВАТА (крадец, престъпник и бял р..ом). Това ли са българите, които започнаха война срещу МАКЕДОНИЯ?НИМА ВИЕ СТЕ С ТЕЗИ ХОРА? Дори ДЖАААМББАСКИ Е ГЕЕЕЙ!!!Осъзнай се българино! дигни се и ги помети, защото ако Македония не влезе в ЕС НИКОГА НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕБОР. С ЗАКОНА НА МАКРОН ТИРАДЖ
72
24
 
6
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
До 61 до ПиринКаква истина искате ? Ето ти истина - в България има хора, които се самоопределят като македонци, не искат да са българи и следователно са македонско малцинство. Това малцинство има своята история, своя култура, свои права. Досега наши представители са осъдили 17 пъти Бъгалрия за нарушаване на човешките права на македонците. Признайте македонското малцинство, оправете си собствената држава и не се занимавайте със другите.
71
3
 
24
 
! Отговори
да се налягат ... преди 4 години
Трябва да им се подходи твърдо.Не може с титовските измишльотини и мозъчни клиз-ми са си съставяш историята.Преди 2-3 години на една автогара се заговорих с 3 момчета - македончета, студенти у нас. Възпитани, симпатяги... Естествено, опряхме в разговора и до историята.Според тях, първият им цар е Александър Македонски, а вторият - Самуил. Питам, а между тях, след тях? Отговорът беше: нЕмаме учЕно (не сме учили)Всякакви коментари са излишни
70
3
 
27
 
! Отговори
Стоп преди 4 години
Гърците не са прости- накараха македонците да си променят кмето на държавата. Ако искат и друго ще ги накарат. Ние само се съгласяваме и се правим на примерни. Хайде сега да им спрем получаването на БГ гражданство. Да им спрем пътя към ЕС. Така или иначе ни мразят и при първа възможност ще ни забият нож в гърба. Полицията в Македония се държи брутално с българите, това пак удобно се пропуска.
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ... на война ке ходиме!
68
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение.Когато стана наводнението в Стайковци,българите първи изпратиха помощ.И спасители и продукти и пари от правителството и от хората.Не е до колко е помощта,аче е навреме докарани одеяла,вода,храна,техника.Преди това ние имахме наваднения с много жертви и в Бисер в Аспарухово.Няма помощ.Както и да е.Стана наводнението в Сърбия и това беще тема 1 седмици подред.Събираха се пари,дрехи,кампании всякакви.Телевизиите гърмяха за братския сръбски народ.
67
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Границата с Македония - в Банкя, пред къщата на Боко Тиквата!
66
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме в катастрофа,занимаваме с македонците,които ни мразят,и са се отрекли от нас. Такива *** като нас няма на целите Балкани. Какво изобщо ни пука,че те ни крадат историята,при положение,че шепа сороси променят нашата и зомбират децата с лъжи? Стратегията за детето,която ще доведе до терор над бг семеййство е много по важен проблем от македонците.
65
3
 
14
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До Пирин Ех,Пирин,Пирин,брате продажен!Ние от вас не искаме нищо!Но ще ти го бапна в устата за краденето на историята ни!
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавам.Гърция наложи ембарго и България пак помогна много да ви облекчи положението.Преди конфликта с албанците,ви подарихме 100 танка т55 и 100 гаубици и муниции.Отговора беше ,че сме искали да се отървем от старото желязо и така сме се отървали от тях.Помощта е най-ценна,когато е навреме.Сърбите ви бяха взели всичкото въоръжение,но българите са пробутвали ***.Даваме ви паспорти да се спасявате по Европа,пак недоволни.Забранете ги и край,няма да даваме повече.
63
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А македонците нека знаят едно:Независимо от поведението на днешните ни политици и тяхната продажност - българският народ няма да отстъпи и на милиметър от историята си и от българщината си за кефа не едни северни продажници изпълнени с омраза. ДОТУК БЯХМЕ СКЪПИ МИ СЕВЕРНИ ***. Продадохте се на сърбите за паница леща.
62
2
 
16
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Беше грешка да се вярва сляпо на Заев .Ние трябваше да им отложим преговорите до изчистване на всички спорни въпроси и чак след това да им дадем зелена улица за ЕС. Което все още не е късно да се направи.А в преговорния процес трябва да е под пълен наш контрол .Докато им дойде акъла в главата.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писали сме нии история през постоянни многовековни робства
60
7
 
19
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Много просто ще се реши проблема.За гражданите с Българско самосъзнание от Република Северна Македония им предоставяме паспорти като в нарочна церемония записано на видео последните подписват Българската конституция.В Северна Македония изведнъж ще останат Албанци, "Македонци" и Българи които са и Граждани на ЕС. След това Или Властите в Северна Македония спазват правата на Българите вкл Правото да изучават Български език и ИСТОРИЯ или НЕМА НЕМА ЕС :-)
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пирин ли си ирин ли си не знам.България е дала,значи и аз съм дал.Заметресението през 63г.,България е помагала с каквото може,материали,пари,планове.За благодарност,съкната табела на универсалната зала,защото е спомената България и недостойни разговори по телевизиите,че всичко е пито платено и няма място за се споменава като помагач.Първи ви признахме под името Македония и помогнахме Русия да ви признае.Отговора е българите са двулични и не ни признават историята и езика.
58
3
 
19
 
! Отговори
до Пирин преди 4 години
Отвори си очите и чети. Ако забравяш си го запиши. Хич не ми дреме за Северните ----. Да си живеят в лъжи и омраза колкото си искат.Те в тия лъжи омрази живеят вече70 години и са свикнали. Те дори не знаят какво значи добронамерено и цивилизовано отношение. Гледаха сърбите в очите и им се подчиняваха, а онези си правеха гаргара с тях. Но всъщност ги презираха за тяхната продажност. Ние българите искаме само и единствено ИСТИНАТА. искаме никой де не ни краде историята, е вие си живейте в ***
57
1
 
8
 
! Отговори
разумен преди 4 години
Източна западна северна и южна македония обединени стават велика българия затуи е добре да работим към обединение
56
5
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
Консенсус със Северна Македония не е възможен. Той е задължителен!!!