Президентът на РСМ: Не съм нарушавала Преспанския договор

Силяновска обаче вярвала в свободата на изразяване
28 май 2024 07:20, Елка Василева
74
Президентът на РСМ: Не съм нарушавала Преспанския договор
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска заяви, че Преспанският договор е правен акт, който ще спазва, въпреки че е критик на съдържанието му, пишат медиите в страната.

В отговор на журналистически въпрос преди събитие по повод 20-годишнината от съществуването на Центъра за изследване и създаване на политики Силяновска казва, че не смята, че нарушава договора от Преспа с Гърция, без да произнесе конституционното име на държавата - Република Северна Македония.

Още по темата
„Спазвах Преспанския договор, спазвам го и сега. Подписах клетвата (за президент) със сегашното име (на държавата), името от Преспанския договор. Въпреки това аз вярвам в свободата на изразяване, на мислене, свободата на самоидентификация и свободата на самоопределение, които могат да бъдат не само колективни, но и индивидуални. Така че за мен свободата на мислене като част от Всеобщата декларация за свободите и правата, като част от Конвенцията за защита на правата и свободите, като част от Конвенцията на ЕС за основните права, позволява на хората да изразяват себе си и не смятам, че съм нарушила Преспанския договор”, цитират медиите в Северна Македония казаното от Силяновска.  

След като по време на клетвата си в парламента на Република Северна Македония като новоизбран президент Силяновска отказа да произнесе конституционното име на държавата, наричайки я Македония, реакциите в Гърция и от международната общност, че това нейно действие е нарушаване на Договора от Преспа, продължават.

Реакциите от Гърция  допълнително се засилиха след изявлението и на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е негово човешко право да нарича държавата си както иска, но използването на конституционното име ще остане „в комуникацията  между институциите, в съответствие със законовите и конституционните разпоредби”.

Остри реакции дойдоха и от страна на министъра на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис, който заяви, че Преспанския договор е международен и не може да бъде променян или преразглеждан едностранно, изразявайки убеденост, че „гражданите на Северна Македония не биха искали да застрашат отношенията с Гърция и европейската перспектива на страната”.

Напускащият поста заместник-помощник секретар на САЩ и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че "Съединените щати очакват Северна Македония да продължи по европейския път".

"Очакваме страната да продължи да бъде ангажиран член на НАТО и повярвайте ми, те са ангажирани членове на НАТО. И получихме уверения от всички нива на партийното ръководство на основната партия (ВМРО-ДПМНЕ), която спечели изборите, че те ще останат ангажирани с европейския път", каза Ескобар, цитиран от "Гласът на Америка".

Без да споменава конституционното име на държавата мина и първото обръщение на Силяновска след встъпването й в длъжност на тържественото отбелязване на 75 та годишнина от основаването на университета „Св. Кирил и Методий“  в Скопие, припомня сайта „360 градуса”.

Медиите в страната започнаха да обръщат внимание и на това, че в съобщенията, изпращани от кабинета на Силяновска, името на държавата не присъства.

ТВ Телма публикува фотография от първото посещението на Силяновска извън Република Северна Македония в Рим за 24 май, на която тя поставя венец на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“, на който е изписано "Президент Гордана Силяновска - Давкова", без името на държавата, „за него напомня само държавното знаме в края на лентата”, уточнява медията, допълвайки, че "на венеца, положен от (българския президент) Румен Радев ясно е изписано Република България".  
(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Бабата просто казва това ,което цялото население на тази измислена държава мисли, но без албанския етнос ,който е 40%. Дефакто за македонци се мислят около 1млн.и 200 Хил.. На тях им е втълпено че ние сме най лошите хора на света, фашисти,татари,монголи и т.н. ,а те са антични македонци и те си го вярват истински, така че нищо не може да се направи. Това е единственият такъв случай в света ,едно племе да краде история ,култура и да се прави на друг народ ,който е изчезнал преди хиляди години.
44
3
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Античка държава Северна Македония която е била далечна забутана провинция на истинската Македония от древността. С царе които винаги са били васали на българи или гърци. С един единствен голям цар - Александър, който на 18 БЯГА от там и повече никога не се връща. А и се самоопределя като грък. С език който БЪЛГАРСКИ ЦАР им дава да говорят на него. А къде ли е античкия македонски на който са говорили преди Кирил и Методи? Никога не го е имало. Жалка работа.
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 43Посочи ми един османски документ където пише"македонци"? Декрета за въвъждане на македонския език що е писан на българска пишеща машина? Латиснките букви са добавени на ръка. Какво пише на оригиналните издания на сборника с песни на братя Миладинови? "Български народни песни"? Василий II защо е"***", а не"мекедоноубиец"? От коя диснатия е? Май е от"македонската". Района между днешен Одрин и Истанбул се е наричал тогава Македония!
42
3
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Новобранецът Гордана вече влиза в час.Разбра,че предизборните митинги и реалната политика са различни неща.Мицотакис скръцна със зъби и ясно заяви,че новото гръцко вето е на хоризонта.Гордана ще спазва договора от Преспа ще научи правилното име на дъжавата си- Северна Македония.
41
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македония е създадена на земята на хората , чиито прадеди са се родили там, както и прадедите на прадедите им и на тяхните прадеди. Не е земя на твоите прадеди. Да имало владетели от България там, но те са по-малко владяли тази земята от Византия, Рим, Османската Империя. Най-много е управлявана от Античните Македонци.Но какво значение има това, като хората се възприемат по начина който се възприемат и кой си ти да определяш, че това не е тяхна земя и те не са Македонци, а са Гърци или други?
40
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На чия територия е създадена Македония?А на чия е България?Какви хора генетично живеят в България?В кой век живееш?Тези хора в Македония са родени там и тяхните предци са там от векове.Тяхното генетично наследство е по-чисто от нашето.По-малко са хората, които са пристигнали като мигранти там.За твои сведения там няма смесени бракове от векове назад.Та територията твоя ли е или на прадедите им? За какви въображаеми неща говориш? В Австралия ,САЩ и Русия може да е така, но не и за Македония!
39
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България - единствената държава в света, заобиколена от всякъде от свои бивши (откъснати) територии....
38
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС и НАТО,твърдят именно това. Правото на собствено изразяване и мнение. Свободата да се самоопределяш и изразяваш. Това което се демонстрира от Гърция и България е именно това срещу което ЕС се бори.Принципа на поведението на двете държави е подобно на Путин и Русия. Той не признава държавата , дестабилизира я и назначава удобни хора там. В Македония май точно това се случи. Назначиха удобни хора да управляват. Всичко е медийна и политическа манипулация. Там на власт са удобните. Лесно подкупни
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не споменават, щото тайното име на страната е източна Албания.
36
3
 
17
 
! Отговори
Хмммм... преди 1 месец
До Анонимен Когато една "държава" е създадена върху територията на други държави с цел да се всява раздор в региона , това е ИЗКУСТВЕНА държава. Когато тая изкуствена държава КРАДЕ изторията на съседите си за да си изработва своя идентичност - това е ИЗМИСЛЕНА държава. САЩ и Русия имат интерес от конфликти в района за това нямат претенции, България и Гърция са потърпевщите от това "самоопределяне" и за това са против. И ТИ ще си против ако някой се самоопредели като собственик на дома ти. НАЛИ?
35
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно е че само България единствено от целия свят оспорва историята на Македония и тяхното съществуване, а пак Гърците тяхното име, понеже те признават съществуването на Македония, но и у тях има една Македония. Проблема на Гърция и България идва от недобре направената конституция, която е в противоречие с основните правила на създаването на ЕС. Странно е да има подобни конституции в държави от ЕС. Те са дискриминиращи, към малцинствата. В Македония не е такава, напротив тя е в полза за тях.
34
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Исканията на Гърция и България са абсурдни към Македония. Те са подобни на решенията от Орбан и Унгария. Принципа е същия! За съжаление нито Гърция, нито България и Унгария избират правилния път. Търгват в много лоша посока. А тя е свързана основно с корупция и чужди интереси!!!
33
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма изкуствени държави . Всяка държава е естествена, щом съществува с реални хора , закони, граници, полиция и армия. Отиди и мини през границата и ще се убедиш, че е естествена. Изкуствени е нещо, което е направено от неестествени материали имитиращи естествени. Иначе е измислена държава, както е всяка една друга държава. Няма неизмислен държава. Македония се самоопределя като такава и всички в света я признават.БГ и Гърция са единствените в света с претенции към нея. САЩ и Русия нямат!
32
2
 
5
 
! Отговори
Скоро и в България преди 1 месец
Елита на все повече страни осъзнават че е голяма далавера на важни политически постове да бъдат поставяни престарели и искуфяли марионетки, отколкото те да заемат тези постове и така да стават публични фигури и да привличат вниманието на медиите. По-добре, някакъв там дъъртак дето едва да срича предварително написания текст и да служи за бушон ако нещо се обърка, отколкот някой с истинска власт. По-добре е да се дърпат конците на власта от хора в сянка. САЩ показаха ползите от такова управление.
31
2
 
10
 
! Отговори
Jkl преди 1 месец
Права е - колко хора твърдят, че са Наполеон, а вместо да им дадат право на изразяване ги затварят в лудница.Тези неща да ги говори в селската кръчма.
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свободата на мислене и на само изразяване ...ДОРИ НА ОСАКАТЕН И ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН ЕЗИК,ИЗПОЛЗВАЙКИ ОКРАДЕНА И ПРИИНАЧЕНА ИСТОРИЯ - НЕ ОЗНАЧАВА ДА ПЛЕЩИШ КОТ ТИ СКИМНЕ И ДА ИЗВЪРТАШ ФАКТИТЕ ИЗПОЛВАЙКИ "СЕВЕРНО МАКЕДОНСКИТЕ" СИ ТАРИКАТЛЪЦИ И ЕДНИ И СЪЩИ НОМЕРА..ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ДЪРЖАВА С ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН ЕЗИК НА БАЗАТА НА ОКРАДЕНА И ИЗКРИВЕНИ ИСТОРИЯ И ФАКТИ ТЕ ТВА Е
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая да сяда да учи албански защото скоро на друг език няма да може да се изразява!
28
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
искам тая стрина да отвори карта от 10 в. (всъщност като се замисля всяка една карта от всеки един период...) и да ми покаже къде е великата македония... може да пробва да покаже и румъния, гърция и сърбия на тая карта...
27
3
 
14
 
! Отговори
Нквд преди 1 месец
Ша язе дървото тоя ми н дил и никакъв ЕС за от реп ки те макета
26
1
 
15
 
! Отговори
Още за Силяновска 2 преди 1 месец
От своя страна Георги Силяновски е успешен търговец и не спира да праща пари на своите роднини в България. Един от тях е неговият племенник Димитър, който впоследствие се превръща в един от най-известните български юристи - декан на Юридическия факултет и ректор на Софийския университет. Григор Силяновски е първи братовчед на генерал Васил Силяновски, друг от поредицата висши военни, сражавали се под знамената на българската армия в името на националното обединение.Славният род Силяновски - тръгнали от Крушево, когато градът е бил под османска власт.