Президентът на РСМ: Не съм нарушавала Преспанския договор

Силяновска обаче вярвала в свободата на изразяване
28 май 2024 07:20, Елка Василева
74
Президентът на РСМ: Не съм нарушавала Преспанския договор
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска заяви, че Преспанският договор е правен акт, който ще спазва, въпреки че е критик на съдържанието му, пишат медиите в страната.

В отговор на журналистически въпрос преди събитие по повод 20-годишнината от съществуването на Центъра за изследване и създаване на политики Силяновска казва, че не смята, че нарушава договора от Преспа с Гърция, без да произнесе конституционното име на държавата - Република Северна Македония.

Още по темата
„Спазвах Преспанския договор, спазвам го и сега. Подписах клетвата (за президент) със сегашното име (на държавата), името от Преспанския договор. Въпреки това аз вярвам в свободата на изразяване, на мислене, свободата на самоидентификация и свободата на самоопределение, които могат да бъдат не само колективни, но и индивидуални. Така че за мен свободата на мислене като част от Всеобщата декларация за свободите и правата, като част от Конвенцията за защита на правата и свободите, като част от Конвенцията на ЕС за основните права, позволява на хората да изразяват себе си и не смятам, че съм нарушила Преспанския договор”, цитират медиите в Северна Македония казаното от Силяновска.  

След като по време на клетвата си в парламента на Република Северна Македония като новоизбран президент Силяновска отказа да произнесе конституционното име на държавата, наричайки я Македония, реакциите в Гърция и от международната общност, че това нейно действие е нарушаване на Договора от Преспа, продължават.

Реакциите от Гърция  допълнително се засилиха след изявлението и на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е негово човешко право да нарича държавата си както иска, но използването на конституционното име ще остане „в комуникацията  между институциите, в съответствие със законовите и конституционните разпоредби”.

Остри реакции дойдоха и от страна на министъра на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис, който заяви, че Преспанския договор е международен и не може да бъде променян или преразглеждан едностранно, изразявайки убеденост, че „гражданите на Северна Македония не биха искали да застрашат отношенията с Гърция и европейската перспектива на страната”.

Напускащият поста заместник-помощник секретар на САЩ и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че "Съединените щати очакват Северна Македония да продължи по европейския път".

"Очакваме страната да продължи да бъде ангажиран член на НАТО и повярвайте ми, те са ангажирани членове на НАТО. И получихме уверения от всички нива на партийното ръководство на основната партия (ВМРО-ДПМНЕ), която спечели изборите, че те ще останат ангажирани с европейския път", каза Ескобар, цитиран от "Гласът на Америка".

Без да споменава конституционното име на държавата мина и първото обръщение на Силяновска след встъпването й в длъжност на тържественото отбелязване на 75 та годишнина от основаването на университета „Св. Кирил и Методий“  в Скопие, припомня сайта „360 градуса”.

Медиите в страната започнаха да обръщат внимание и на това, че в съобщенията, изпращани от кабинета на Силяновска, името на държавата не присъства.

ТВ Телма публикува фотография от първото посещението на Силяновска извън Република Северна Македония в Рим за 24 май, на която тя поставя венец на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“, на който е изписано "Президент Гордана Силяновска - Давкова", без името на държавата, „за него напомня само държавното знаме в края на лентата”, уточнява медията, допълвайки, че "на венеца, положен от (българския президент) Румен Радев ясно е изписано Република България".  
(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
13
 
! Отговори
ффф преди 1 месец
Това е демонстрация на непукизъм от страна на бабичката.Но скрита от обществото,има причина,която им дава възможност да са нагли.Някой им помпа усещането,че всичко което поискат,ще им се даде.Добре,че гърците скочиха.А,ние както винаги,се свихме и замълчахме.Осъзнайте се-никой не уважава страхливия.С отродилите се българи-македанците,само с правото на силния се разговаря.Те са сърбизиран и лумпенизиран народ.Проумейте го.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом тази госпожа смята за нормално да " нарича държавата си както си иска", интересно как би реагирала, ако например нашият президент нарече същата тази държава Република Западна България?
3
3
 
15
 
! Отговори
Mакедония преди 1 месец
е най-измислената и най-изкуствената дтржава на света...............били са българи, сега се отричат от България...............говоря на българси диалект, защото македнонски език няма..............и са големи грандомани...............тия заслужават вето до дупка,никога да не влезнат в ЕС!!!
2
7
 
7
 
! Отговори
Братя преди 1 месец
Убеден съм, че сме братя с македонците....по простотията.....
1
0
 
15
 
! Отговори
Твърдоглав, преди 1 месец
по-твърдоглав, дърво, македонец.