Президентът на РСМ: Не съм нарушавала Преспанския договор

Силяновска обаче вярвала в свободата на изразяване
28 май 2024 07:20, Елка Василева
74
Президентът на РСМ: Не съм нарушавала Преспанския договор
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска заяви, че Преспанският договор е правен акт, който ще спазва, въпреки че е критик на съдържанието му, пишат медиите в страната.

В отговор на журналистически въпрос преди събитие по повод 20-годишнината от съществуването на Центъра за изследване и създаване на политики Силяновска казва, че не смята, че нарушава договора от Преспа с Гърция, без да произнесе конституционното име на държавата - Република Северна Македония.

Още по темата
„Спазвах Преспанския договор, спазвам го и сега. Подписах клетвата (за президент) със сегашното име (на държавата), името от Преспанския договор. Въпреки това аз вярвам в свободата на изразяване, на мислене, свободата на самоидентификация и свободата на самоопределение, които могат да бъдат не само колективни, но и индивидуални. Така че за мен свободата на мислене като част от Всеобщата декларация за свободите и правата, като част от Конвенцията за защита на правата и свободите, като част от Конвенцията на ЕС за основните права, позволява на хората да изразяват себе си и не смятам, че съм нарушила Преспанския договор”, цитират медиите в Северна Македония казаното от Силяновска.  

След като по време на клетвата си в парламента на Република Северна Македония като новоизбран президент Силяновска отказа да произнесе конституционното име на държавата, наричайки я Македония, реакциите в Гърция и от международната общност, че това нейно действие е нарушаване на Договора от Преспа, продължават.

Реакциите от Гърция  допълнително се засилиха след изявлението и на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е негово човешко право да нарича държавата си както иска, но използването на конституционното име ще остане „в комуникацията  между институциите, в съответствие със законовите и конституционните разпоредби”.

Остри реакции дойдоха и от страна на министъра на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис, който заяви, че Преспанския договор е международен и не може да бъде променян или преразглеждан едностранно, изразявайки убеденост, че „гражданите на Северна Македония не биха искали да застрашат отношенията с Гърция и европейската перспектива на страната”.

Напускащият поста заместник-помощник секретар на САЩ и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че "Съединените щати очакват Северна Македония да продължи по европейския път".

"Очакваме страната да продължи да бъде ангажиран член на НАТО и повярвайте ми, те са ангажирани членове на НАТО. И получихме уверения от всички нива на партийното ръководство на основната партия (ВМРО-ДПМНЕ), която спечели изборите, че те ще останат ангажирани с европейския път", каза Ескобар, цитиран от "Гласът на Америка".

Без да споменава конституционното име на държавата мина и първото обръщение на Силяновска след встъпването й в длъжност на тържественото отбелязване на 75 та годишнина от основаването на университета „Св. Кирил и Методий“  в Скопие, припомня сайта „360 градуса”.

Медиите в страната започнаха да обръщат внимание и на това, че в съобщенията, изпращани от кабинета на Силяновска, името на държавата не присъства.

ТВ Телма публикува фотография от първото посещението на Силяновска извън Република Северна Македония в Рим за 24 май, на която тя поставя венец на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“, на който е изписано "Президент Гордана Силяновска - Давкова", без името на държавата, „за него напомня само държавното знаме в края на лентата”, уточнява медията, допълвайки, че "на венеца, положен от (българския президент) Румен Радев ясно е изписано Република България".  
(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
9
 
! Отговори
Още за Силяновска преди 1 месец
Фамилия, от която са произлезли редица български генерали, сражавали се във войните за национално обединение. Името Силяновски не е рядко срещано в земите край Вардар. От едната страна на границата се определят като македонци, от другата за българи. Родовата история трудно може да се проследи назад във времето и никой не знае кой с кого е роднина или дали става въпрос за съвпадение на имена. Но едно е сигурно това е земя, напоена с кръвта на хиляди загинали за свободата. Васил Силяновски е адвокат, преподавател по право в Софийския университет. Един от наследниците на многото разклонения на
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още 20, 30 г. пред портите на ЕС и няма да остане нито един македонец, всички ще станата българи и гърци.
23
5
 
11
 
! Отговори
АМ че родата на преди 1 месец
Силяновска е българска!(факт) Професор Силяновски си е чист българин, а и й е роднина!!(факт) Историята на рода Силяновски - от Крушево до София Каква е историята на фамилията, която носи и новоизбраният македонски президентНовият президент на Северна Македония Гордана Силяновска встъпи в длъжност. Тя е родена в Охрид и споделя, че в детството си, си е играла с български деца. Родът Силяновски обаче произхожда от Крушево.Фамилия, от която са произлезли редица български генерали.
22
3
 
12
 
! Отговори
Шиптарите преди 1 месец
ще ги научат на интеграция.
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
изкукало бабе.............президент на една жалка държава
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
луда бабка
19
3
 
7
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Поредната класическа сръбска плескавица. Говорит Београд.Пак ще попитам нещичко. Интересно ми е що за уважение можем да имаме към македонските "българи",които взеха Български лични документи ,но в никой момент не направиха реверанс към България ,,противопоставяйки се на македонската лудост? Аз твърдя,че македонците не са българи,а п...о..м.а..ц..и..,тоест плескавици.Нещо като планирано сръбско малцинство у нас.
18
2
 
14
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Уляновска , жалко е юрист да не знае че международен договор се спазва безусловно и без критики!Но явно това правите и по този начин се отдалечавате сами от ЕС в услуга на Сърбия!Жалко!
17
1
 
9
 
! Отговори
Великите сили преди 1 месец
такава каша и такъв хаос направиха на Балканите след разпадането на Югославия........................ужас.................в Босна и Херцоговина има бомба със закъснител...............там има Република Сръбска..............45 % са сърби-православни и 45 % са босненци-мюсюлмани..............има и хървати-католици.
16
3
 
11
 
! Отговори
Сержант преди 1 месец
Големи палячовци!
15
1
 
18
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Да говориш едно а да пишеш или да се подписваш под друго, как се нарича, лъжа или неграмотност?
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия сърбокомунисти разбират само от тояга, България трябва да изостави всички сантименталности към северномакедонците и да постъпва като Гърция твърдо и по всички фронтове! Те в момента смятат че като впишат българите в конституцията други задължения нямат трябва да им се обясни че след това ги чакат всички точки от споразумението, без компромис!
13
3
 
23
 
! Отговори
Истински преди 1 месец
Македонци останаха само в България. Малкото останали в Гърция се погърчиха, а в РСМ се отрекоха от българското си минало. Нещастни отломки от някога славен народ.
12
2
 
17
 
! Отговори
До aa1820 преди 1 месец
Ами как да знае бабата...............нали 3 пъти си сменят името тия дървени глави!!!
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БАБО ГОРДАНКЕ ПОМНИШ ЛИ,ПОМНИШ ЛИ ТИХИЯ ДВОР,ТИХИЯ ДВОР В БЕЛОЦВЕТНИТЕ ВИШНИ?...
10
2
 
9
 
! Отговори
FYROM преди 1 месец
така се казваше държавицата им преди................Former Yugoslavian Republic of Macedonia................Бивша югославска република Македония............след това Македония...............после заради гърците си смениха името на Северна Македония!!!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да обясниш на ***, човек каквото и да е било? Единственото правилно нещо е да игнорираш или да.кажеш ...да да добре, всичко е 6.
8
2
 
19
 
! Отговори
aa1820 преди 1 месец
Абе лелче, президент си на държава....вярно измислена, но все пак държава. А първото, което трябва да знаеш е как се казва тази държава.
7
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Тая, като моя свекър с деменция: "аз това не съм го направил!" Ето защо трябва да има възрастова граница при избор на президент, премиер и т.н. Пенсионерите трябва да си гледат старините и да не могат да бъдат избирани или назначавани на държавни постове! За сведение, тази година се пенсионирам!
6
1
 
18
 
! Отговори
До Братя преди 1 месец
Тия дебели и дървени македонски глави не са ни никакви братя...........като не искат да признаят, че имат общи корени с България, тогава албанците ще им видят сметката!!!