Ахмети: РСМ може да стане държава с два народа - с българско и албанско гражданство

Лидерът на ДСИ настоя за промени в конституцията на Северна Македония
1 юли 2024 09:49, Елка Василева
54
Ахмети: РСМ може да стане държава с два народа - с българско и албанско гражданство
Снимка: архив, БГНЕС

Република Северна Македония няма устойчиви политики по отношение на съседите си, е заявил на заседание на генералния съвет на Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, съобщават медиите в Северна Македония.

Още по темата
На заседанието, проведено в Тетово, Али Ахмети е посочил, че промяна в конституцията на страната е необходима, „защото всички граждани печелят от това, за ускоряване на пътя на страната към ЕС”.

„Всяко спиране по този път ще има много висока цена, както сме платили с висока цена (за забавянето на решаване на проблемите) с гръцката страна. Но с българската страна цената може да бъде по-висока. Броят на гражданите с българско гражданство расте всеки ден. Ако не предприемем необходимите стъпки, е възможно пакетът (в който Северна Македония и Албания са заедно по пътя) за членство в ЕС, да бъде променен. Албания да започне преговори за членство в ЕС, а ние да изостанем. Албания да стане член (на ЕС), а ние да се превърнем в държава от два народа, които имат две различни гражданства - българско и албанско. Стъпките трябва да се обмислят, преди да се говори и действа”, е заявил Ахмети, цитиран от македонския сайт Фокус.

Председателят на ДСИ отново е повторил обвиненията на ДСИ към управляващата ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицкоски, че „не зачитат легитимността на албанските избиратели”, повечето от които са гласували за „Европейския фронт” и ДСИ, поради което „ще демонстрират недоволството си”.

Ахмети е посочил, че „апетитът за власт” в коалиция от албански партии ВЛЕН, която е коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ, го е превърнал в „слуги на ВМРО-ДПМНЕ”.

На 13 юли ДСИ ще проведе нова среща с всички структури на партията, за да обсъдят по-нататъшните стъпки, допълва ТВ 21.
(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Балкани
Десетки горски пожари горят в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен Сърбия се освобождава от Турция през 1830 г. и явно не Русия има вина че са паднали под турско и после не им дават да се отделят. Ти ще искарш че Русия плаща на Турция за да са бг и сърби в Турция
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Ицо Искат да отцепат Косово от Сърбия.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За сърбите се пише още по времето на 2 бълг царство. Само лоши неща, колко са подмолни и вероломни. Ако не беше рушката пропаганда и политика, щяхме да сме свободни по едно и също време и територията им да е Смердерово и околностите. Сега опитват да играят пак и с ЕС и с Русия едновременно, ама тоя път няма да им мине номера. Ще ги провокират и една грешна стъпка им трябва само.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Даваме им цялата северна БЮРМ със Скопие без южните окръзи с Охрид в замяна на крайна южна Албания и едно пристанище с излаз на адр, море.
23
1
 
23
 
! Отговори
Ицо преди 4 дни
Албанците са готини, страната им е красива, а за тези които се притесняват че са мюсюлмани, трябва да кажа че там има сигурно повече църкви от колкото джамии но и те като нас не са мн набожни така или иначе. По-добре те да са ни съседи от колкото сърбоманските еничари от РСМ. Тези презряни бановинчета с рейта който вземат наши паспорти и бягат в чужбина, скоро наистина ще изчезнат и в момента на брой са по малко от София да кажем.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
20 % са християните в Албания. Пак се драскат непроверени глупости. Там да има нещо
21
6
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 4 дни
Албанците от Албания и косовските не мелят брашното. Косоварите в общия случай ни обичат, те са и по-религиозни. Албанците от Албания смятат, че сме ги забавили в развитието и не ни обичат много. На Балканите най ни уважават босненски мюсюлмани, които са славяни, като нашите помаци, но са много праведни мюсюлмани. Албанците си действат по тяхната линия, както и сърбите. Това са двата останали живи народа на Балканите. Другото е малко умряла работа.
20
1
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 4 дни
Наскоро в телеграм твоите хора сте се уговаряли да чупите кръстове в Скопие. Я само си намери в коя болница лежат в момента, ммтЪ ви шиптарска сигааанска
19
2
 
15
 
! Отговори
Пък азИ преди 4 дни
Ако имах власт щях да отнема българския паспорт на всеки северно македонец. ПС. Бащиния ми род са комити, бежанци Угоре (Свободна България) преди 100 години. Но това е- сега там са ссссс екс куклите на Тито и све югославска/кремълска машина. В Лондон съм умирала от срам с олигггг огрени с бг паспорти от онази сръбска ко4ина.
18
6
 
4
 
! Отговори
До Ббб преди 4 дни
Човек, албанците са илирийци- тракийци в най-чиста форма. Включва щуротиите им с кръв за кръв, ако няма момче в семейството- отглеждат едната дъщеря като мъж (това от векове, не от новата мода, и т.н.Да не говорим, че повечето май са католици, не мюсюлмани
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Ббб - Албанците не са турци. В голяма грешка си.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Според мен политиката ни да даваме БГ-паспорти на македонци, които докажат българския си произход е наистина умна политика. Хем тези от тях, които се чувстват българи виждат, че им помагаме не само на хартия, хем така самите македонци доказват, че са българи, а не някакъв друг народ. Сърбия предлага фалшива пропаганда на макетата, а България им предлага реален ЕС-паспорт срещу изричането на истината т.е. че са българи. А албанците са в СМ заради това,че сърбите ги изгониха натам чрез войните си!
15
12
 
0
 
! Отговори
Ббб преди 4 дни
Макезонците са българи а албанците са турци. Това е. Едните са като другите.
14
3
 
5
 
! Отговори
Mustafa Pasha преди 4 дни
В западните Балкани ще се пречертават граници пак. Основен двигател и подстрекател на тези процеси пак са сърбите. За Босна е ясно, че ще си я искат в по-голямата й част. Но имат претенции и към Македония и Черна Гора. Македония, като нова държава и измислена югоостанка, каквото е Босна, ще е лесна плячка за сърбите, ако не бяха албанците. Затова те трябва да изпреварят събитията. Тетово, Гостивар, и дори Скопие е предимно мюсюлманско и албанско. Трябва да си ги искат, преди да са дошли сърбите.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако ще се албанизира в ЕС за какво им е Ес по дяволите. Швейцария са само косоваре и албане. Германия и Австрия са гета от младотурци. Това ли ще прават и в РСМ в ес.
12
1
 
16
 
! Отговори
FMC преди 4 дни
Каракачанов нали им издаде паспорти. Оревахте орталъка. Точно такава трябваше да е политиката на България-каквато водеше Каракачанов. Я да им задем 1 млн бг паспорта и после да твърдят, че нямало българи в Македония!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Много албанци са навъдиха в Македонията... Хубаво си беше га си беха само българи )))
10
2
 
18
 
! Отговори
Бау преди 4 дни
То в България скоро няма да има българи, вие ги търсите в Македония! Всичко приключи! Демокрацията дава предимство не на народите, а на личността! Свободни сте да емигрирате в цивилизования свят, да ползвате банани и тоалетни принадлежности, да се определите от какъвто пол си искате и защо ви е България изобщо! Същата България и българи, от които сте избягали, че не можете да я понасяте, като отидете там се обличате във флклорни носии, играето хоро и се хвалите, да дразните останалите на село!
9
1
 
25
 
! Отговори
нищо не са видяли преди 4 дни
Когато албанците почнат да не разбират македонския и почнат да спират движението по улиците да се молят по джамиите,и почнат да ходят само по албански магазини,щото точно така започна в Косово,и поискат и жените да тръгнат с шалвари като техните,и предложат на България да разделят македонските чукари,и да стане трета албанска държава,тогава ще започне голямото пищене,сега още нищо не е!
8
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Трябва да сме по-активни към българите в Македония, да им подадем ръка, да работим за тях и да ги пазим от сърбоманската власт в Скопие!