Беларус струпва войски към границата с Украйна

Въздушното пространство на страната беше нарушено
10 авг 2024 22:00, Инна Ангелова
115
Беларус струпва войски към границата с Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виктор Хренин, министър на отбраната на Беларус, заяви, че по време на днешно извънредно заседание президентът на страната Александър Лукашенко е наредил да се засили групировката на войските в Гомелско и Мазирско направления, разположени край границата с Украйна, съобщи Укринформ, позовавайки се на информация от беларуската служба на Радио "Свобода“. Според министъра групите войски ще бъдат засилени “за да реагират на всяка възможна провокация“.

“Военните подразделения от силите за специални операции, сухопътните сили, ракетните сили, включително тези с реактивни системи за залпов огън “Полонез“ и системи “Искандер“, получиха задачата да се разположат в определените зони. Ние също така засилихме способностите на противовъздушните си ракети, средствата за радиоелектронна борба и авиацията“, заяви Хренин.

Както отбеляза той, решението е взето след предполагаемото снощно нарушение на беларуското въздушно пространство от дронове, дошли от територията на Украйна, за което по-рано съобщи Лукашенко. Според министъра вчера ВВС на бойно дежурство са засекли “неидентифицирани въздушни обекти, придвижващи се от територията на Украйна“, които, след като са пресекли границата с Беларус, са “класифицирани като безпилотни летателни апарати“. Част от тях в последствие са прехванати.

“Следим ситуацията от близо и сме готови да реагираме на промени“, заяви Виктор Хренин.

В петък вечерта Лукашенко заяви, че частите на ВВС и противовъздушната отбрана на Беларус са били приведени в повишена готовност във връзка с нарушаване на въздушното пространство в района на град Костюковичи. Според Лукашенко в 19:04 местно време силите за ПВО са унищожили няколко цели над територията на Беларус, а останалите са били унищожени от руските сили близо до Ярославъл. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Лукашенко е много хитър и лукав със сигурност вече се договоря тук и там да си спаси живота и от Хага
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин му е натиснал бутона да плаши Лукашенко не е толкова глупав за да нападне Украйна
95
0
 
2
 
! Отговори
65077 преди 4 седмици
Скоро ще има струпване на войски по беларуско полската граница;)
94
4
 
4
 
! Отговори
Карачанаков преди 4 седмици
Лукашенко май ще згази лука.
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ти чуваш ли се изобщо,Вилнюс и воиски,че тои нашия военен оркестър е повече,а поляците не са толкова г.л.у.п.а.в.и да влезнат в директна конфронтация -че пак ще олекнат с територия =както става след всяка воина в която са учасвали
92
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В момента в който лукашанко навлезе в украйна със беларуски войски. Нато войските от Вилньос и от Полша ще превземат Минск за 1 ден. а лукашенко ще избяга с хелекоптер в бънкера на пуутлер.
91
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин няма изход. Ще трябва да включи и беларус във войната. НО това ще му бъде края . Беларуската опозиция пак ще почне да взривява жп линии и ще свали лукашенко.
90
1
 
6
 
! Отговори
Омбре преди 4 седмици
До ГеоргиЯ ти бе, многознайнико, кажи отде се появи държавта Беларус?! И нацията..щото за Украйна сте много вещи, но срамежливо мълчите за руските *** , наречени "Беларусь"!Ферштееен зии?
89
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каква я мислиха бандеровските фашизоиди, каква стана!
88
9
 
13
 
! Отговори
Георги преди 4 седмици
До 104 Не се притеснявай, няма нужда, Украйна замина, както се и очакваше... Коя държава в света се казва така, У края, на какво у края... Повече се притеснявай за България, има защо...
87
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Крайно време е Беларус да нападне от север тъпата Украйна!
86
7
 
7
 
! Отговори
Георги преди 4 седмици
До 101 Запада вече не е сам, има и Изтока :) Така, че не се притеснявай за Беларус, виж какво става у нас... И за Русия и Китай не се притеснявай, разбира се... Разбираш ли какво се случва в Запада :) В Америка може социалистка да спечели :) Много заблудени хора има... Само не казвай, че си мислиш, че става въпрос за демокрация :)
85
8
 
6
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 4 седмици
До # 101 Ако Западът ти гледа "стратегически" 10- 15 години напред,вижда ли че през тези години няма да го има? Що се отнася до това нахлуване на Украйна,ми се струва,че това е било отработено между Путин и Лукашенко.за да намалят малко украинските войски. Лукашенко да изтегли войските си от границата с Украйна,за да се освободят сили за настъпление,които руснаците после да ги изгорят с вакумни бомби,както руснаците направиха на времето с китайците на о.Дамански. А сега как ще прикрият границата
84
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Беларуския народ или трябва да беси диктатора и подчинените му, или ще бъде принуден да плати със зaдника си за дивотиите които причини на Украйна, когато му дойде времето! Нека имат предвид че Запада гледа стратегически поне 10-15 години напред - това че сега не е момента за бой по беларуските чутури, не значи че след някоя и друга година, това време няма да дойде...
83
3
 
7
 
! Отговори
До аз преди 4 седмици
Глупостта ви, посолствени тRолове, е безгранична. Ти се моли да не го направят. Защото ей-ги къде са териториите - може да са мижави, но са близки до нас. Но като гледам вас радиация не ви плаши, вое сте си облъчени.
82
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това беше идеята май- да пуснат пуделите да навлязат на север и Беларус да настъпи на юг. Ходът беше много глупав и губещ. А Русия дори не се включва с редовна основна войска.
81
4
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 4 седмици
Дреми ми. Важното е ние сме си добре,и да минаваме с гол гз покрай големите га си ги мерят.
80
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бой по украинските фашисти
79
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
86- Най много сменили пола си и най достъпни клиники за това има в Южна Африка и Бразилия- а те са в БРИКС- Кремълският наратив не е обмислен!
78
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо- Украйна е заплаха за вас ли?!