Десетки хиляди протестираха срещу добива на литий в Сърбия

Вучич говори за заговор за свалянето му от власт
11 авг 2024 09:44, Елка Василева
51
Десетки хиляди протестираха срещу добива на литий в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди души се събраха в събота в Белград на протест срещу добива на литий в Сърбия въпреки предупрежденията на официални представители, че има предполагаем заговор за сваляне на популисткия президент Александър Вучич и неговото правителство, предаде Асошиейтед прес.

По-рано Вучич заяви, че е получил сигнал от руските разузнавателни служби, че в събота в Сърбия се подготвят "масови безредици и преврат" от неуточнени западни сили, които искат да го свалят от власт.

Голямото множество скандираше "Няма да има добив" и "Измяна, измяна".

Правителствени служители и контролирани от държавата медии започнаха мащабна кампания срещу протеста, сравнявайки го с въстанието на Майдана в украинската столица Киев, което доведе до свалянето на тогавашния проруски президент на страната Виктор Янукович през 2013 г., посочва АП Организаторите на протеста в Белград заявиха, че той ще бъде мирен.

"Днешният ни митинг е екологичен и няма политически амбиции, но правителството ни обвини, че се опитваме да организираме преврат", заяви популярната актриса Светлана Бойкович. "Дойдохме тук днес, за да издигнем глас срещу нещо, което е извън политиката", добави тя.

Протестът в центъра на сръбската столица идва след седмици на протести в десетки градове в цялата страна срещу правителствения план да се разреши добивът на литий в плодородна земеделска долина в западната част на страната.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Балкани
Беларус струпва войски към границата с Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Демократичният Запад налага диктатура по света. Сваля и слага нови президенти.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Щом са се хванали ръка за ръка с Русия сърбите ще ядат руската хулка.
45
3
 
10
 
! Отговори
Северджанъм преди 4 седмици
Сърбетата тепърва ще усетят малкия си диктатор.И когато мрънкате и се оплалвате погледнете ги тях и ще разберете,че има много по-корумпирани и по-зле от нас,а тъпърва ще дълбаят дъното.
44
2
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
Вучката продаде всичко на китайците. Добиват литий за батериите и след тях остава пустиня. Цял филм имаше по ТВ. Цели села затрити.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До АнонимеН - така е, имам приятелка която работи за Дънди над 10 години и тя разкаваше за какво иде реч. Само 5-6 компании в света имат от типа заводи на Дънди които могат да извличат този тип злато от всички отрови и гадости по него. В Намибия и още няколко Африкански държави има подобни заводи. Та, ние и да искаме това злато не можем да го извличаме, друг е въпроса за концесията вече.
42
2
 
12
 
! Отговори
Дънди Крокодилов преди 4 седмици
Дънди не знам какво точно правят, но половината извори в източните Родопи са пресъхнали.
41
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 седмици
ВСЕКИ ПРОЦЕС НА ДОБИВ НА МЕТАЛ Е РАЗЛИЧЕН! ЗА ДОБИВ НА ЗЛАТО СЕ ПОЛЗВА ЖИВАК . ОБАЧЕ ВИЕ НЕЗНАЕТЕ КАКВИ МРЪСОТИИ ПРАВИ ДЪНДИ НО НЕ НА БЪЛГАРИЯ :D НАЧИ ЖИВАКА СВЪРЗАН СЪС ЗЛАТОТО ОТ БЪЛГАРИЯ СЕ КАРА В НАМИБИЯ КЪДЕТО СЕ ПРЕРАБОТВА И ТРОВИ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ТАМ :D ДЪНДИ ЗНАЕ, ЧЕ АКО ОТРОВИ ПОЧВАТА ТУК ЩЕ СТАНЕ СКАНДАЛ ДО НЕБЕТО! НО НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА АФРИКА ТОЕСТ ЗА НАМИБИЯ КЪДЕТО РЕАЛНО ДЪНДИ ПРЕРАБОТА ЖИВАКА СЪС ЗЛАТО ТЕ СЕ СВЪРЗВАЛИ :D
40
1
 
14
 
! Отговори
. преди 4 седмици
Ако снимката е истинска, май са доста повече от десетки хиляди... :D Пак като не сте написали, че са били няколко души...
39
7
 
16
 
! Отговори
До36 преди 4 седмици
Аааа това не е политкоректно,това че Дънди ни дерат като за умряло няма значение,ей сега ще наскачат нашите форум и европодложки и ще те накичат с отрицателен вот!
38
7
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
До Анонимен 36 Дънди Прешъс не работят в обработваеми плодородни земи. Поне прочети статията и за какво протестират в Сърбия.
37
4
 
8
 
! Отговори
Бойко преди 4 седмици
Ще има ново поколение деца в Сърбия, наречено литиевите деца. Ще живеят кратко по 25-35 години ,с много анатомични и клетъчни деформации и психични отклонения.
36
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
A y нac cpeщy Дънgu Пpeшъc, kora?
35
2
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 седмици
ВОДАТА ОТ ПРОЦЕСА ОСТАВА *** И ОТРАВЯ ПОЧВАТА НА 200 КИЛОМЕТРА В РАДИУС КАКТО И ОТРАВЯ ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО РАСТЕНИЯ.
34
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Видя ли сърбетата измяна,да дойдат и да видят как Дънди Прешъс Металс плаща на България едва 1.5% концесионна така,и как китайците плащат 37% концесионна такса за добитото в мини Бор и Майданпек!Абе,Ще ви дойде и на вас акъла в главите ама ще е вече късно!
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не е китайски проект, а на Рио Тинто, тоест западняшки тия са регистрирани в Лондон. Значи сърбетата са седнали на два стола.
32
3
 
6
 
! Отговори
Само СръбскоИГръцко преди 4 седмици
Тея Тайрович ще има концерт в Арена Армеец някой знае ли по колко ще са билетите?
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Това май е проект на Китай с лития" - няма да си признаят сръбските мизерници, ама и на мен така ми мирише. Та онзи Вучич сега, явна иска да разиграе пуч-маньовъра на Ердоган преди няколко години - виждаш ли рашките ми казаха, че май някой иска да ме свали от власт, ама не уточниха кой. Това вярвате ли го? Ега ти глупостите, братче...
30
8
 
7
 
! Отговори
Пускай Сръбско преди 4 седмици
Евалата Сърбия
29
1
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 седмици
Приблизително 2,2 милиона литра вода са необходими за производството на един тон литий. ОТ КОЕТО СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ БАТЕРИИ ЗА ОКОЛО 100 КОЛИ! ПРОЦЕСА ХАБИ МНОГО ВОДА И Е ДОВЕЛ ДО ПРОБЛЕМИ В РЕГИОНИТЕ КЪДЕТО СЕ ДОБИВА ЛИТИЙ СРЕД МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ.
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това май е проект на Китай с лития, а китайците са дали бая пари на Сърбия та сега Вучич няма избор.