Мицотакис: Мит е, че гърците получават по-малко пари от българите

България е с минимална работна заплата от 477 евро, а Гърция - 830 евро
29 авг 2024 07:37, Нели Христова
51
Мицотакис: Мит е, че гърците получават по-малко пари от българите
Снимка: БГНЕС

Разпространяваната през последните дни от медии и анализатори в Гърция информация, че страната вече е по-зле като доходи дори и от България е мит.

Това каза по време правителственото заседание гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и сравни минималната работна заплата в България и Гърция. "Основната цел на правителството, както и най-добър отговор на скъпотията, е постоянното увеличаване на доходите на гърците. Това и продължава да прави правителството и ще имам възможност да кажа повече за всичко това при откриването на Панаира в Солун на 7 септември", подчерта министър-председателят и добави: За да можем, разбира се, за да отговорим на някои от митовете, които се разпространяват и които представят Гърция като по-лоша от България.

"Напомням ви, че България е с минимална работна заплата от 477 евро, докато в Гърция тя е 830 евро. Гърция, която е на второ място по ръст на БВП на глава от населението и страна, в която индексът на потреблението, който може би е най-показателен, защото включва всички разходи на домакинствата, непрекъснато се подобрява", заяви Мицотакис, цитиран от БНР.

Поводът за коментара на гръцкия премиер Мицотакис бяха публикации в гръцката преса, получили широк отзвук в социалните мрежи, които бяха озаглавени "Как гръцките работници станаха най-бедните в Европа, дори в сравнение с България?“.

Публикациите се позоваваха на последното издание на гръцкия Център за планиране и икономически изследвания (KEPE), подписано от анализатора Власис Мисос. Според него "Гърция вече се нарежда на последно място по отношение на средната заплата за начислен работен час, изчислена по обща покупателна способност, като гръцките работници са по-бедни от българите".

"Гърция досега изоставаше от държавите от бившия Източен блок по отношение на покупателната способност, но единственото "утешение" бе, че България доскоро бе с една стъпка под гърците, но това вече не е така", се казва в анализа в специализиранато икономическо издание "Нафтемборики".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Балкани
Премиерът на Сърбия видя "великохърватски комплекси"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Еврооптимис преди 2 седмици
Варуфакис вдигна ръце и си отиде, като на тръгване пожела на гърците да си изживеят комунизма, за който си мечтаят. Ако не са в ЕС и в еврозоната, досега да са с двойно по-ниски доходи от българите. И на всичкото отгоре разпространяваха какви ли не глупости за Меркел като благодарност, че ги спаси от катастрофата. Но ... все пак са съседи и са в ЕС, така че им пожелавам успех. Нека заедно да забогатяваме, а не да си сравняваме бедността.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Публикация от 8 април 2024 на сайта на България он еър. --- " В момента, според доклад на Ceoworld Magazine за средните работни заплати по света, Гърция е с 1 417 евро. Тя се нарежда на 53-то място в класацията от 196 страни. За сравнение България е с 947 евро, според същите данни. "
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не знам НСИ какво изнася ама цените на стоките са скочили с поне 50%
40
2
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
До 40, формално сте прав, но и заради увеличенията инфлацията се ускори с около 10%. Пенсиите трябваше да са на стъпки, а не 20% на веднъж. Увеличения на данъци, нови данъци за да плащаме майчински на РОМАнките и пенсии не е добра идея, защото пак стимулира инфлацията. Подпомагане с ваучери и отстъпки от данъците. За пенсионерите увеличения на стъпки.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Факт е, че след като свалихме ГЕРБ доходите ни рязко скочиха, много повече от инфлацията. Бойко Борисов беше премиер до 12 май 2021 година. Според калкулатора на инфлацията на НСИ за период от три години от юли 2021 до юли 2024 цените са скочили с 30,3%, а минималната заплата се повиши с 43,5%
38
1
 
3
 
! Отговори
Пак за толу па гласу преди 2 седмици
До Пак съм аз Магистралата при Яна и направихме цялостен ремонт на ВТОРАТА ГОДИНА, Бургаската пълна трагедия добре че и там ремонтираха, Струма така и не направи, Хемус не направи, а пари му даваха. Наводни НДК с калпав ремонт на ремонта на плочките. Наряза жълтите павета след ТРИ ПЪТИ ремонт. Е благодЪрЪ аз от такива ремонти и магистрали. Всичко се краде за да се купуват гласове за изборите, че иначе отива в панделата, където му е мястото. Завод за *** за София 4 000 000 000 заем!
37
3
 
5
 
! Отговори
Пак съм аз преди 2 седмици
Ми що другите не направиха нещо Ве!Краде се да ааа *** те другите не крадат изобщо.Магистрали ама поне има нещо,не пътувам 5 часа до морето.
36
9
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
До САЙМЪН ЦИПИС И какво като имате морски ферми? Какво променя това че имате танкери с индийски екипаж? Мързелив - по-мързелив - ГРЪК! Няма по-лениви хора от вас и ако искаш спори. Средната работна заплата във византия сега е 1060.45 евро срещу 1123,82 евро (2198 лв) в България. Цените и данъците са различни, но вие данъци не плащате, за сметка на това услугите ви са адски скъпи, защото никой не иска да работи. Скоро и цялата ви земя ще стане пустиня без най-северните райони надявам се :)
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБ ни прати на дъното. ГЕРБ не е като другите партии. Никоя друга партия не е използвала държавните институции като бухалки срещу конкуренцията, за да им присвои бизнеса или да ги фалира. Заради ГЕРБ бизнеса в България никакъв го няма и съответно сме много по-назад от гърците.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен -"Сега през 2024 е 933 лева, но още не можем да наваксваме изоставането на доходите, което ни причини ГЕРБ" -'Умнико",ха сега кажи колко струваше един кг.месо,едно яйце,едно кисело мляко,един хляб,цените на тока и газа... по времето на ГЕРБ ! Като четеш не виждаш ли ,че пишат и за "покупателна способност на населението" ? Е от такива коне с капаци като теб сме на този хал ! Продажни Подмянаджии и родоотстъпници !
33
4
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
До Пак съм аз По-крадливи от герб до сега не сме имали и това е неоспорим факт. През магистралите и фандъчка се крадеше най-сладко. Сега газ пик аете че нямате кмет на София, но скоро и други кметове няма да имате, а сами правителство няма да направите дори и с Пеевски. Със затварянето ни като престъпници в градовете приключихте. Свободата не се купува!
32
2
 
3
 
! Отговори
Пак съм аз преди 2 седмици
ГЕРБ та ГЕРБ та ..И ако беше друга какво щеше да стане???Пак щяха да усвоят кредити и щяха да потънат някъде в някоя сметка.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То и ние щяхме да имаме сега минимална заплата от около 1600 лева, ако не бяхме допуснали ГЕРБ да вземе властта.
30
3
 
4
 
! Отговори
Пак съм аз преди 2 седмици
Как може да обвинявате само една партия при условие че нищо не зависи само от една!Ако бяхме президентска република да ама не!
29
5
 
5
 
! Отговори
vs преди 2 седмици
Разбира се, че не взимат по - малко гърците! А иначе, на г-н Ципис мога да му кажа, че след кризата с дълга на Гърция, почти всички неща от значение за икономиката на страната са собственост на ... предимно Германия! Така, че танкери може да има, може да ги виждаш, може да пишеш с големи букви, ама сте 10 пъти по - зле, отпредди кризата с дълга. Ако нямахте 13 000 км плажна ивица сте чао!
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През 2021 година след много години управление на ГЕРБ, минималната заплата в България беше само 650 лева (332 евро). Сега през 2024 е 933 лева, но още не можем да наваксваме изоставането на доходите, което ни причини ГЕРБ. Затова Гърция са много далеч преди нас
27
9
 
7
 
! Отговори
САЙМЪН ЦИПИС преди 2 седмици
ГЪРЦИЯ ИМА ОГРОМНИ ИНДУСТРИИ -- ЗА КОИТО ВИЕ ВИЛГАРИТЕ САМО МОЖЕ ДА СЪНУВАТЕ И ПЕЛТЕЧИТЕ НАСЪН.....ГРЪЦКИТЕ ТАНКЕРИ СА НАЙ-МНОГО В СВЕТА...СЕГА В ЧЕРВЕНО МОРРЕ ИМАД НАД 50 ГРЪЦКИ СУППЕР-ТАНКЕРА......ГРЪЦКИТЕ КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦИ РАБОТЯТ НА ФУЛЛ МАКС и ПАРА !!.....ГЪРЦИЯ ИМА ОГРОМНА АКВА И ОКЕАНО-МОРСКА ИНДУСТРИЯ, СЪС ХИЛЯДИ МОРСКИ ФЕРМИ ....А ВИЕ ВУГГАРИТЕ----ИМАТЕ ЕДИН ГРЪЦКИ ПЕННИС В УСТАТА .
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гърците са много по-добре от нас защото ние сме краварофили и българофоби, а те са гръкофили.
25
10
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Ако ГЕРБ не бяха завзели властта през 2008 година, сега щяхме да сме настигнали Гърция по доходи, а можеше и да сме ги надминали. 2009-2021 - 12 години застой в България.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мит ли е или неумит :)))