Мицотакис: Мит е, че гърците получават по-малко пари от българите

България е с минимална работна заплата от 477 евро, а Гърция - 830 евро
29 авг 2024 07:37, Нели Христова
51
Мицотакис: Мит е, че гърците получават по-малко пари от българите
Снимка: БГНЕС

Разпространяваната през последните дни от медии и анализатори в Гърция информация, че страната вече е по-зле като доходи дори и от България е мит.

Това каза по време правителственото заседание гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и сравни минималната работна заплата в България и Гърция. "Основната цел на правителството, както и най-добър отговор на скъпотията, е постоянното увеличаване на доходите на гърците. Това и продължава да прави правителството и ще имам възможност да кажа повече за всичко това при откриването на Панаира в Солун на 7 септември", подчерта министър-председателят и добави: За да можем, разбира се, за да отговорим на някои от митовете, които се разпространяват и които представят Гърция като по-лоша от България.

"Напомням ви, че България е с минимална работна заплата от 477 евро, докато в Гърция тя е 830 евро. Гърция, която е на второ място по ръст на БВП на глава от населението и страна, в която индексът на потреблението, който може би е най-показателен, защото включва всички разходи на домакинствата, непрекъснато се подобрява", заяви Мицотакис, цитиран от БНР.

Поводът за коментара на гръцкия премиер Мицотакис бяха публикации в гръцката преса, получили широк отзвук в социалните мрежи, които бяха озаглавени "Как гръцките работници станаха най-бедните в Европа, дори в сравнение с България?“.

Публикациите се позоваваха на последното издание на гръцкия Център за планиране и икономически изследвания (KEPE), подписано от анализатора Власис Мисос. Според него "Гърция вече се нарежда на последно място по отношение на средната заплата за начислен работен час, изчислена по обща покупателна способност, като гръцките работници са по-бедни от българите".

"Гърция досега изоставаше от държавите от бившия Източен блок по отношение на покупателната способност, но единственото "утешение" бе, че България доскоро бе с една стъпка под гърците, но това вече не е така", се казва в анализа в специализиранато икономическо издание "Нафтемборики".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Балкани
Премиерът на Сърбия видя "великохърватски комплекси"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мицотакис само да лъже знае
22
3
 
11
 
! Отговори
Loyko преди 2 седмици
Гърците винаги искат да се изкарат по зле,отколкото са действително,за разлика от българите които им дай да се изхвърлят и заблеждават себе си.Българите не жбичат истината,защото не е това което е за пред хората и им се иска.Великите.....е,колко да са велики.
21
8
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Ако не бяха ППДБ и юмрука до сега да сме ги подминали гърците. 4 години застой.
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато гърците вземат масово да идват да работят тука тогава ще ги призная за по-бедни. Защо Германия е най-богатата, защото всички ходят да работят там.
19
9
 
14
 
! Отговори
... преди 2 седмици
значи 1. цените на стоките в Гърция, особено на хранителните, са в пъти по-евтини отколкото в България! 2. Гърците, па било то даже и земеделски работници, получават в пъти повече пари от колкото българските си колеги! Причината за това е, че в Гърция нямат крадлива и лъжлива партия като дпс и ахмед доган да им краде земеделието! 3. В Гърция се мисли за хората и работниците! Нека някой да даде пример дали това става и в България! Ха дано ама ....
18
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гърците нямат индустрия. Цялата държава зависи от туризма. Такива държави нямат стабилна икономика. В България има много повече индустрия. В момента Гърция и България имат еднакъв жизнен стандарт. Да, гърците получават малко повече, обаче данъците са им по-големи, горивото и наемите по-скъпи. Така че горе-долу се изравняваме. Румънците са по-добре в момента от нас, защото вкараха министри в затвора и смазаха корупцията. У нас ако вкараме крадливи политици в затвора и ние ще дръпнем много напред.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Видях наскоро в бг вестник от 1999г, средна работна заплата на час: В Германия-24$, Гърция-8$, България-0.7$Първите не са мръднали и да не кажа, че са по зле нещата за тях в момента.
16
8
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
......."Напомням ви, че България е с минимална работна заплата от 477 евро, докато в Гърция тя е 830 евро....... Хахаааааааааа, ама цените какви са в Гърция бре??? БВП на глава в България 15000 долара, в Гърция 20000 долара. Та така другари копейки.
15
1
 
7
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
И кво ме грее мен това, освен че утре някой феодал ще каже, като не ти харесва в заплатата, бягай в Гърция? А аз ще му кажа, като ти харесват заплатите в гърция, наеми си грък :)
14
8
 
9
 
! Отговори
Спартанец преди 2 седмици
Българите са крошарите на Европа
13
9
 
4
 
! Отговори
OLAFF SCHOLLZ DEUTSC преди 2 седмици
ГЪРЦИЯ Е ПРОПАДНАЛА БАНАНОВА ДЪРЖАВИЦА...ЦЕНИТЕ САА ПО-ВИСОКИ ОТ В ГЕРМАНИЯ. И ПОЧТИ КАТО ВЪВ ФРАНЦИЯ....И ГОНЯТ АБСОЛУТНИЯ ВРЪХ НА ЦЕНИТЕ В ЛЮКСЕМБУРГ !!!...АМА ЗАПЛАТИТЕ НЕ СА КАТО ВЪВ ФРАНЦИЯ...А ЦЕНАТА НА ТОКА И ВОДАТА ЛЕТЯТ ОТ 2 ГОДИНИ--СЪС 300 ПРОЦЕНТА НАГОРЕЕЕЕЕЕ !!.......БЪЛГАРИСТАНН ВЪРВИ ПО-СЪЩИЯ ПЪТ НА ГРЪЦКИТЕ СМЕШНИЦИ...МНОГО СКОРО ТУРЦИЯ ЩЕ ВИ ХАПНЕ И ДВЕТЕ БАНАНОВИ БАНТУСТАНА .
12
11
 
17
 
! Отговори
българина преди 2 седмици
само знам , че гърците не се изнасят от гърция като нас
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Ада на чебурашките - относно въпроса "Кой ли "умник" ни нареди преди гърците?" - Този, който професионално анализира икономическата ситуация. Българските баби вече се гледат за повече от 500 евро на месец при целодневни грижи, 300-400 евро са за няколко часа, не за цял ден. Най-евтините баби за обгрижване по 4 часа дневно са 200 евро на месец.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-добре са най-бедните, но всички други са по-зле в Гърция!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Работя в ИТ Софийска фирма ,пълно е с гърци и турци.Идват за заплата от 1500-1600 Евро
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Работя в ИТ Софийска фирма ,пълно е с гърци и турци.Идват за заплата от 1500-1600
7
8
 
11
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 2 седмици
Значи, вече гърци ще идват да гледат в България възрастни пенсионери срещу 300-400 евро:))))))) Кой ли "умник" ни нареди преди Гърция?
6
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През 2010 ние бяхме на 30% от средното за ЕС,а гърците на 100%.Сега ние сме на 64% от средното за ЕС а те на 67%.Като се очаква догодина да се изравним и след това да ги задминем.Не забравяйте че Гърция има най високите данъци ,най скъпия бензин в ЕС и не произвежда нищо .
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма значение кой е по-добре или по-зле в момента, важното при гърците е че преди 30 години бяха в пъти по-добре спрямо България и Румъния, а сега Румъния реално ги изпревари, а България в най-добрия случай според Мицотакис е плътно зад тях.
4
4
 
25
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 седмици
Същите мизерници сте кат нас .