Президентът на Хърватия: ЕС е несправедлив към РСМ

Според Миланович македонците са изпълнили многобройните изисквания
30 авг 2024 15:54, Нели Христова
65
Президентът на Хърватия: ЕС е несправедлив към РСМ
Снимка: БГНЕС

"ЕС е несправедлив към Северна Македония. Досега македонците са изпълнили многобройните изисквания, отправени към тях, за да се ускорят преговорите и влизането в ЕС, но въпреки това те все още са далеч от членството. Всичко това показва, че ЕС няма искрено и честно отношение към РСМ". Това заяви хърватският президент Зоран Миланович по време на срещата си с премиерът на РСМ Християн Мицкоски.

Миланович потвърди, че Хърватия ще продължи да бъде силен поддръжник на Скопие по пътя му към ЕС.

По-рано на 29 август Мицкоски се срещна с хърватския си колега Андрей Пленкович, който изрази същата позиция. Хърватският министър-председател заяви, че през последните 20 години е имало много несправедливости спрямо РСМ и че е дошло времето, когато всичко това трябва да бъде уважено.

"Темата, която обременява европейския път на РСМ, според нас е несправедлива към македонския народ, към македонската идентичност. Мисля, че от македонска страна бяха направени толкова много отстъпки, че едва ли някой народ и държава биха приели да предприемат толкова много стъпки от тяхна страна, за да ускорят пътя си към членство в ЕС", каза Пленкович и добави, че преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС трябва да започнат възможно най-скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от ЕС
Не можем да гадаем отсега какво ще се случи с номинираните за комисари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
2
 
! Отговори
Хахха преди 2 седмици
И срещу Сърбия е несправедливо дето ви позволи да отнемете сръбска територия и позволи да се наречете хърватска нация като говорите на сръбски и дедите ви са сърби ама си траем хубаво и вие да си траете а не да плювате по България на дипломатически език господин президент
59
0
 
6
 
! Отговори
Реалност преди 2 седмици
До СатаНато И ти си един п*е*д* античен битолски . Скоро албанците ще ви покажат къде зимуват раците .
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хърватите подкрепят сръбското прокси?! Някаква лудост! Сърбите яко се заяждат с Хърватия и непрекъснато спорят за история! Недопуснаха сръбския Мин председател в Ясеновац където са избити бая сърби и сега партизанска Македония търси подкрепа от обвинената във фашиизъм Хърватия!!!
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много ме е яд когато някой говори умно знае нещата как са но се прави на гламав .Нашите русофили са същите кат този .
56
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя ' хърватин' знае ли въобще как се приемат нови членове на ЕС?
55
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тоя доста пари е взел от така наречената Македония.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 31клекнаха пред словенските искания и се отказаха от суверенитет над част от акваторията си в Адриатическо море.////Ставаше въпрос за завладяване на словенско море, и уж хърватите се съласиха на словенският вариант, но щом влезоха в ЕС, запяха старата песен, въпреки, че съд отсъди в полза на Словения. Хърватите искат да откъснат от свободен изход към Адриатика.
53
0
 
20
 
! Отговори
Игра на лобита преди 2 седмици
А случайно каза ли колко му плащат за такива изказвания ?
52
17
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Просташкия байганьовски източнорумелийски комплекс е в основата на провалите в Македония.
51
24
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Македонците нямат прародители българи, защото всички, които са се самоопределяли като българи, са се изселили или са били изгонени още преди 100 години. В момента там живеят етнически македонци, кръстосани с останалите югославски нации. И в това кръстосване бугараши не са участвали. Най-малко пък такива от изтоните предели на Царството... И да ви кажа честно, българин не е етнос, а националност, съставена от етноси и суб-етноси.
50
5
 
6
 
! Отговори
vs преди 2 седмици
Е, ние сме вътре обаче няма Шанген, плащахме по 100 евро на 1000 за превод до страните от ЕС до преди три години, имаме визи за щатите, и най- важното, правим каквото ни кажат! Направо сме на далавера!
49
8
 
3
 
! Отговори
Така и ще стане преди 2 седмици
Най добре е източноевропейски икономически и политически съюз за взаимноподпомагане и големия бял брат да е източноправославен . Другите бели и черни братя да правят като вятъра.
48
2
 
31
 
! Отговори
Ако искаха преди 2 седмици
досега да са влезли. А защо не са?Защото първо бяха прави срби, после антични македонци. Сега са северномакедонци само и само да не са това което са - българи. Българите пък според тях и те не били българи, а .... татари. Докато не извадят старите книги и не покажат на децата си и на света какви са им прародителите няма да видят ЕС.
47
1
 
24
 
! Отговори
Петър Младенов преди 2 седмици
Бившите Титови гюбрета си правят вятър един на друг. Нищо повече. Кучетата си лаят, керванът си върви. Международните договори и задължения трябва да се изпълняват. Дори суперсилите го правят, а какво остава за нефункционалните псевдо държавици-джудета. Иначе олекваш на международната сцена. Губиш престиж и най-вече доверие. Сега е моментът да изчакаме и когато сърбите натиснат усташите, или пък зависят за нещо от нас, да им напомним за тези техни изказвания и позиции.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия всичките е крайно време да се съберат в една нова Югославия. Тоя път ще поканят Унгария и Словакия, като преди това Вучич и Орбан трябва да си го премерят, кой е с по-голям.
45
1
 
9
 
! Отговори
Хмастър преди 2 седмици
Виновни са синовете на кубрат че са правили държави из цяла европа та сега наследниците да се караме за бащината сабя.
44
22
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
След толкова години просташка политика на промосковските уро ди Гоце, Боко и Зеления чорап, най-доброто за България е да си трае и да навежда главица, защото палачнката се обръща, Сърбия отново изплува, а ние пак сме в калта. Колкото до МК, там няма българско малцинство, има единични ентусиасти ... Да, в МК има повече хървати и вървато-македонци, отколкото българи. Приемете фактите такива, каквито са.
43
9
 
8
 
! Отговори
А преди 2 седмици
Северните македонци са украинците на Балканите. Те са най и по.
42
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Усташа гледай си държавата че и Хърватия до преди 30 г беше Югославия
41
6
 
10
 
! Отговори
Дядото от пейката преди 2 седмици
Хърватия била създадена от цар хроват ,кроат ,кубрат И той събрал синовете си и им дал сноп стрели да чупят ??? А ся де . Кой краде история .