Президентът на Хърватия: ЕС е несправедлив към РСМ

Според Миланович македонците са изпълнили многобройните изисквания
30 авг 2024 15:54, Нели Христова
65
Президентът на Хърватия: ЕС е несправедлив към РСМ
Снимка: БГНЕС

"ЕС е несправедлив към Северна Македония. Досега македонците са изпълнили многобройните изисквания, отправени към тях, за да се ускорят преговорите и влизането в ЕС, но въпреки това те все още са далеч от членството. Всичко това показва, че ЕС няма искрено и честно отношение към РСМ". Това заяви хърватският президент Зоран Миланович по време на срещата си с премиерът на РСМ Християн Мицкоски.

Миланович потвърди, че Хърватия ще продължи да бъде силен поддръжник на Скопие по пътя му към ЕС.

По-рано на 29 август Мицкоски се срещна с хърватския си колега Андрей Пленкович, който изрази същата позиция. Хърватският министър-председател заяви, че през последните 20 години е имало много несправедливости спрямо РСМ и че е дошло времето, когато всичко това трябва да бъде уважено.

"Темата, която обременява европейския път на РСМ, според нас е несправедлива към македонския народ, към македонската идентичност. Мисля, че от македонска страна бяха направени толкова много отстъпки, че едва ли някой народ и държава биха приели да предприемат толкова много стъпки от тяхна страна, за да ускорят пътя си към членство в ЕС", каза Пленкович и добави, че преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС трябва да започнат възможно най-скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от ЕС
Не можем да гадаем отсега какво ще се случи с номинираните за комисари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде и хърватите към черния български списък, много им знаят устите в тази прокълната територия от бившата изкуствена Югославия :)))
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На тоя кой му е крив че Европа ги прелъга да въведът еврото. Че взел с чуждите проблеми да се занимава
38
3
 
16
 
! Отговори
Неочакван гаф преди 2 седмици
От изказванията на хърватския президент става ясно, че не е чел договора от Преспа. Това е срам за държавник от такъв ранг. Няма македонски народ, македонса държава и македонска идентичност. Има Република Северна Македония и граждани на Репуилка Северна Македония.
37
3
 
8
 
! Отговори
Пастир преди 2 седмици
Все ми през сопата дали ше влизат. Щото ние вече ще излизаме .
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
имат неизпълнени договори, няма нищо лично към тях
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сърбите ги биха, защото хърватите искаха Свобода. Сега като имат свободата, пак се застъпват за Сръбския гнет. Нима забравиха, защо искаха свободата си? Защо се отцепиха от Югославия? Ако толкова им е било хубаво??? Не е било, за това сега е такава тази пропаганда ..., пръста на Русия да разбунва бившия соц лагер, но Югославия тогава не беше в него..., сега е с Русия
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мръ.s.ници.Хърватия,добрата ,прекрасна Хърватия,приета преди нас в Шенген заради католическите си корени ,едновременно ще убие два заека.Ще направи "добрина" на България и разбира се,ще го нач.на Сърбия.Нищо,че,т.нар.Великосръбски шовинизъм " започна след хърватската провокация на един мостовете в Босна през 1994,те едновременно започнаха да мачкат босненци и сърби.Сега ще се доказват като ,истински балкански Вермахт ,адвокатствайки, за макенцата и за да елиминират другия ЕС съюзник по ласки.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хм, аз мислех че е несправедливост да ти крадат историята, да ти дискриминират част от обществото, а то какво било...
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 29 ИстинатаПоследиците от Руско-Турската война е появяването на държава с името БЪЛГАРИЯ, а не Русия господинчо. Бегай оттука с евроатлантическата си пропаганда. Българите от това време са го показали и с действия и в снимки и в участието си на страната на Русия. А ти кой си, че да ровиш в кокалите им и да им обясняваш за руски империализъм? Невежа
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хърватите са ни врагове още от Средновековието. Единствената причина, поради която Симеон не ги унищожава, както прави със сръбската държава, е застъпничеството на папата.
30
0
 
16
 
! Отговори
Къса памет преди 2 седмици
Господинът явно има къса памет. С години Словения спираше Хърватия за ЕС, които влязоха преди около десетина години, доста след нас, след като клекнаха пред словенските искания и се отказаха от суверенитет над част от акваторията си в Адриатическо море.
29
2
 
15
 
! Отговори
Истината 2 преди 2 седмици
...причината Русия и Османската империя да не влязат във последвалата война на страната на Сърбия е имперският интерес на Великобритания. Стамболов единствен е разбирал, че България няма приятели. След него всичките ни държавни ръководители се доверяват сляпо, или на западните държави, или на Москва. Дори и днес е така. За 150 години не сме научили нищо.
28
6
 
12
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
България няма приятели. Не само, че ще вкарат Македония в ЕС, но и ще застанат на нейна страна в историческите спорове. Скоро навсякъде ще се изучава, че кирилицата е македонска азбука, а Самуил е македонски цар. Нито Западът, нито Русия харесват България. Руско-турската война е последица от руския империализъм и загубата на Русия в Кримската война преди това. Съединението си го извоювахме ние, а причината Русия и Османската империя да не влязат във последвалата война на страната на Сърбия е инт
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не са направени никакви остъпки, а много голяма част от фалшификациите и открадното беше официално отречено. Трябва обаче още много и никакви приятели от бивши югорепублики няма да помогнат.
26
1
 
18
 
! Отговори
Майора преди 2 седмици
Нищо не са запълнили и затова скоро няма да влязат в ЕС! Докато наричат страната си РМскедония и докато не впишат българите в Конституцията ще има да чакат! Не може да не спазват международните договори и спогодби!
25
1
 
19
 
! Отговори
2013 преди 2 седмици
Почти единодушно прие нашето Народно събрание молбата за членство в ЕС на Хърватия. Никой не се и замисли да им налагаме вето. Може би дори са забравили немалкото български доброволци във войната им с Югославия, дори имаше доколкото си спомням и ранени момчета. Както се вика, храни куче да те лае.
24
2
 
8
 
! Отговори
Трудна работа е преди 2 седмици
Македонската идентичност включва едновременно да са великите и единствени наследници на Филип и Александър Македонски и да са единствените истински българи на балканите....а и вероятно скоро ще разширят списъка
23
1
 
9
 
! Отговори
Киро Патриарха преди 2 седмици
Югославската кир в Западна Европа е по-ниска и от мароканската. Разпитайте в Холандия, Германия, Швейцария. Видят ли я сърбин, я хърватин, я босненец бягат като опарени. Представете си *** със самочувствие до небето и без никакви скрупули, те това са те..
22
4
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 2 седмици
За жалост Балканецо винаги ще си бъде Балканецо. ***, като гъба, с някаква носталгия по отживели диктатури (???) и винаги някой му е виновен на него.Така и хърватският пудел Миланович се вживява явно в хърватската версия на Милошевич?? БЮРМ, както и Хърватия/ска/ско са подписали документът за присъединяване. така, че за каква несправедливост говорим??България и да се надупи на РСМ, те пак ще си измислят причина да не продължат напред, понеже агънцето Ми Цоцки е сръбско протеже !
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Май са хвърлили око на Грузия да я правят европейка.