Последно: Стандартът "Стара планина" няма да се променя

Анализите ще се извършват от НВМС и ще бъдат окончателни
Обновена: 28 окт 2010 20:26 | 28 окт 2010 20:26,
49
Последно: Стандартът "Стара планина" няма да се променя
Снимка: Булфото

Стандартът "Стара планина" няма да се променя и в него няма да се допуска наличие на соя. Това решиха Експертният съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група, разработила стандарта, информираха от НВМС.

Още по темата
Съветът и работната група взеха решение съдържанието на соя да се изследва по акредитирания метод ELISA Скрийнинг на референтната лаборатория в Германия.

С него се установява наличието на соя в месо и месни продукти с точност до 0,1%. Анализите ще се извършват в лаборатория на НВМС и ще бъдат окончателни за изследваните продукти.

Асоциацията на месопреработвателите в България се противопостави на изразеното от животновъдите желание да се въведе изискване да се използва само българска суровина за продукти, произвеждани по стандарта "Стара планина".

Очаква се решенията на Експертния съвет и работната група да влязат в сила през следващата седмица.Месопреработвателите категорично са отказали да финансират лаборатория за изследване на количеството на соята в месните продукти по стандарта „Стара планина”, каза пред „Фокус” председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

 „Оказа се, че имаме достатъчно лаборатории у нас”, каза Вътев. Председателят на асоциацията бе категоричен, че по време на заседанието месопреработвателите не са се противопоставили на изразеното желание на животновъдите в стандарта да се използва само българска суровина.

„Това е абсурд, никой не се е противопоставил на нищо – просто в България се произвеждат 30% от необходимото месо и 70% се налага да се внася”, каза Вътев.

„Вече ми се повръща от тази „Стара планина” фирмите отказват да го правят – можете да го напишете това, не ми пука вече от никого, дотегна ми да се занимаваме с молекули и с наночастици”, обясни още Кирил Вътев.

Според него в момента е много важен въпросът – след сагата със соя в „Стара планина” има ли спад в консумацията на месни продукти у нас. „Това е въпросът – кой вече иска да консумира „Стара планина” и още по-важно – кой ще иска да я произвежда, след като всеки носи риска да му дойде гръм от ясно небе и да го упрекнат за нещо, за което и хабер си няма, как да се работи в такава среда?”, каза Вътев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО НИКАКВИ *** В МЕСОТО СТРОГ КОНТРОЛ НАПРАВО ГИ ЗАКРИВАЙТЕ КОЙТО НАРУШИ ПРАВИЛАТА....... КАК НЯМА ДА СА ПРОТИВ 100 БЪЛГАРСКОТО КАТО ВНАСЯТ 20 ГОДИШНИ ЗАМРАЗЕНИ ДЖУЛАНЧЕТА И ПРЕСНИ ТРЪТКИ
2
5
 
19
 
! Отговори
Кирил Вътев преди 13 години
Вече ми се повръща от тази Стара планина фирмите отказват да го правят можете да го напишете това, не ми пука вече от никого, дотегна ми да се занимаваме с молекули и с наночастици. Къде, къде по-добре си беше при БСП/ДПС. Никой нищо не го интересуваше, пълна анархия си беше, бухай соя на корем...е-е-е-е-е-х, златни времена. Къде се появиха тия ГЕРБ да ни развалят рахатлъка, акъла неми го побира.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"след като всеки носи риска да му дойде гръм от ясно небе и да го упрекнат за нещо, за което и хабер си няма"Ми как ще си има хабер - те не са виждали месо в продуктите си от години... :D