Плащаме 3% по-скъп ток от реалното

"AES Гълъбово" продава електроенергия, която не произвежда
Обновена: 23 мар 2011 15:05 | 23 мар 2011 06:52, Елка Василева
150
Плащаме 3% по-скъп ток от реалното
Снимка: Булфото

Плащаме с около 3% по-скъп ток заради това, че ТЕЦ “AES Гълъбово” все още не работи, а скъпата енергия от нея вече е включена в цените ни от 1 юли 2010 г.

Енергията от ТЕЦ “AES Гълъбово” - общо 2 557 736 мегаватчаса за година, трябва да се изкупи от НЕК за 324,193 млн. лева по дългосрочен договор, сключен още през 2001 г. при правителството на Иван Костов. Цената за 1 мегаватчас - 126,75 лева, е определена м. г., след като от AES поискали 136,91 лева. Утвърдената цена е два пъти по-висока, отколкото тази за тока от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, която работи в същия регион и със същия вид въглища.

Централата трябваше да заработи от септември миналата година, но това не се е случило до днес заради технологичен проблем.

За целия период от 1 юли 2010 до 30 юни 2011 г. вероятно ще се окаже, че потребителите са надплатили на НЕК около 160 млн. лева, смятат експерти.

Електрокомпанията трябва да внесе разчетите си в ДКЕВР до 1 април, каза председателят на комисията Ангел Семерджиев. Платеното в повече от потребителите ще бъде приспаднато от новите цени на тока, които ще влязат в сила от 1 юли т. г., обеща той.

"Кога ще го оправят не знам, но те си плащат неустойката за това, така че ефектът върху цените на тока ще бъде надолу. Ще се отрази на средната цена, по която ще продава НЕК, със сигурност - от 1 юли 2011-а. Не може по-рано", каза Семерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
8
 
! Отговори
Балък преди 13 години
Тарикат, От такива "тарикати" България е станало по-грозна и гнусна от африканска страна. Засрами се, ако наистина си го направил, значи наистина си от другата страна.. при *** !
57
9
 
5
 
! Отговори
Синята коалиция преди 13 години
Нека плюенето по Костов започне сега :) ***, не спете до толкова късно, нали ви плащат най-много за изразите "Драгалевски ***", Сапио и Балкан :) В скоро време и гербавите писачи ще получават най-високата ставка за тях, ама още не е станало. Засега най-ценени са: "Бойко с теб сме !", "Герб са без алтернатива" :)
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не са 3% , 30% са ама за другите 27% - мълчат ! Кара се по познатото правило - Щом не са ни хванали може.Нали централа е американска .Америка обича всеки който може да бъде скубан , аз а този който не дава има самолетоносачи.
55
0
 
20
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Да върнат парите, с лихви. Долни ***.
54
1
 
9
 
! Отговори
ваня преди 13 години
и *** които са подписали договора,няма ли клауза какво се случва ако ТЕЦа не започне дапроизвеждавсрок.нали този договор е подписан от някого поне кажете от кого,не сме го подписали тук пишещите
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Долу ГЕРБ! Да живее БКП!
52
4
 
39
 
! Отговори
Тарикат преди 13 години
От година насам ми е писнало. Байпаснал съм електромера. Досега мръзнах, топлоизолирах, какво ли не правих - сметките все по високи и по високи.Писна ми ! Сега когато ми е топло, отварям прозорците. Досега плащах тока на ***, вече съм от другата страна на бариерата.
51
0
 
29
 
! Отговори
потребител преди 13 години
ВЪРНЕТЕ НИ ПАРИТЕ!!!!
50
0
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 13 години
И тогава Айшето ще го избере вместо теб.Ако беше избран пак добре.Но щеше да е поръчан срещу 20 лв и една торбичка с храна.
49
2
 
13
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
явно си от ДПС -то защото при ниска изборна активност или пускане на бели бюлетини или празни пликове те получават практически по-високи изборни резултати и може да се окажат 2ра дори първа политическа сила в страната с нейния твърд електорат1 Пример всички българи негласуваме а избирателите на ДПС масово гласуват тогава съвсем законно те ще съставят правителство самостоятелно! Това ли искаш манипулатор такъв?
48
1
 
7
 
! Отговори
2011 преди 13 години
И на тях, и на тях........ мамата!! НЕК, ДКЕВР,ЛУКОЙЛ и другите вносители на петролни продукти,държавата която се стреми да пълни бюджета си само от акцизи, данъци,такси,налози са пиратски методи упражнявани върху нашия гръб............останаха още няколко дена до неделя..........увеличение на доходите..........ЗАВИСИ И ОТ НАС............
47
0
 
17
 
! Отговори
Deb. преди 13 години
Плащаме 3% по-скъп ток от реалното + 30% neplatenia tok na ***.Napravete smetka za 20 godini vsiako semeistvo sredno kolko pari dava za chujd tok ! Haide matematicite da se vkluchat vav foruma!
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те такова животно нема би казал шопа! Ало, комисията на потребителите, омбутсмана, къде сте,или ви има само когато си получавате заплатите? Срамно е и не заслужава коментар. Онова недоножче С.Д. вика само няма, но той и баща си няма. Срамно, наистина срамно...
45
1
 
10
 
! Отговори
до 41 преди 13 години
Мутрата ще ги даде на В. Златев като държавна помощ за руската фирма, защото цената на бензина била свалена с 4 ст. и обещали да я задържат толкова ниска за 1 месец.
44
14
 
8
 
! Отговори
Негласуващ преди 13 години
*** народ сте. Избрахте Мавъра ззащото беше алтернатива на БСП и ни разсипа, След това избрахте царя защото беше алтернатива на СДС и БСП и той ни изкопа трапа. После избрахте алтернативната Тиквата заедно с другаря му СерГей да ни заринат. Не разбрахте ли че всияки те са комунисти под прикритие. Изобщо не си правете труда да ходите до урните. Така поне ще покажем на света какво е положението тук. Аз няма да гласувам и след това някой да ми говори "ама ти си го избрал".
43
4
 
17
 
! Отговори
бесен преди 13 години
Ха, че за тези договори се знае от 10 г. Наглата мутра, ако няма участие в този грабеж, трябва да изгони тоя Семерджиев. Все пак става въпрос за незипълнени на служебни задължения, довели до кражба от народа на 160 млн. лв. Но по-вероятно е мутрата като е разбрал за тези пари да е решил да ги даде на приятеля си Златев. Даже се хвали, че днес щели да се договарят за държавана помощ за руската фирма.
42
3
 
14
 
! Отговори
марти преди 13 години
До 32И един простичък въпрос за заблудени кухари като теб-защо след като Иванчо Костов беше спасителят на България,същата тази неблагодарна според теб нация му наби такъв шут в ***,че ботуша още стои затъкнат в него???Толкова ли нямаше благодарни към него роби,за да го поставят отново на пиедесталчето???
41
0
 
12
 
! Отговори
аз преди 13 години
майната и на всички монополисти!!!!!!!!!!!
40
6
 
6
 
! Отговори
СССРейчо преди 13 години
КЪДЕ остават тези пари ??? ТОВА никой не казва !!!!!! Защо ??? Защото милионите остават в НЕК, за да може да плаща на мафията в АЕЦ Белене !!!!!!!!!!!!!
39
3
 
11
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Нека и най-заклетите фенове на Костов да разберат, че от Енергетика Иван нищо не отбира! Ще припомня на хората и следния факт: без никакво основание германците бяха изхвърлени от наддаването за Марица 2. След лична интервенция на Хелмут Кол "икономистите" на СДС клекнаха и допуснаха участието на германците, които в крайна сметка направиха и най-добре обоснованото предложение.Нещо лична спрямо Костов, но от икономика в пазарна обстановка нищо не разбира!