Плащаме 3% по-скъп ток от реалното

"AES Гълъбово" продава електроенергия, която не произвежда
Обновена: 23 мар 2011 15:05 | 23 мар 2011 06:52, Елка Василева
150
Плащаме 3% по-скъп ток от реалното
Снимка: Булфото

Плащаме с около 3% по-скъп ток заради това, че ТЕЦ “AES Гълъбово” все още не работи, а скъпата енергия от нея вече е включена в цените ни от 1 юли 2010 г.

Енергията от ТЕЦ “AES Гълъбово” - общо 2 557 736 мегаватчаса за година, трябва да се изкупи от НЕК за 324,193 млн. лева по дългосрочен договор, сключен още през 2001 г. при правителството на Иван Костов. Цената за 1 мегаватчас - 126,75 лева, е определена м. г., след като от AES поискали 136,91 лева. Утвърдената цена е два пъти по-висока, отколкото тази за тока от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, която работи в същия регион и със същия вид въглища.

Централата трябваше да заработи от септември миналата година, но това не се е случило до днес заради технологичен проблем.

За целия период от 1 юли 2010 до 30 юни 2011 г. вероятно ще се окаже, че потребителите са надплатили на НЕК около 160 млн. лева, смятат експерти.

Електрокомпанията трябва да внесе разчетите си в ДКЕВР до 1 април, каза председателят на комисията Ангел Семерджиев. Платеното в повече от потребителите ще бъде приспаднато от новите цени на тока, които ще влязат в сила от 1 юли т. г., обеща той.

"Кога ще го оправят не знам, но те си плащат неустойката за това, така че ефектът върху цените на тока ще бъде надолу. Ще се отрази на средната цена, по която ще продава НЕК, със сигурност - от 1 юли 2011-а. Не може по-рано", каза Семерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 13 години
Костов е ВИНОВЕН!Казвах ви, но вие не ми вярвахте!
77
0
 
5
 
! Отговори
bbb преди 13 години
От какъв зор утвърдена цена нали има пазар?Защо цената се доближава до тази на ВЕИ- изкупната цена на ел.енергията от вятърните генератори е от този порядък?Кой БГ политик е намесне в прибирането на печалбите?Нали уж все нови икономични и екологични технологии накрая хем хубавия ТЕЦ става само за скраб хем цената на ел.енергията по 2 .Ся като нарежат котела трябва да го построят на ново като за нашите въглища и кой ще палти накря....НИЕ ВСИЧКИ ВИНОВНИ ***!!
76
0
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Точно заради такива като ДКЕВР Андрешко ни е национален герой!
75
0
 
11
 
! Отговори
www преди 13 години
Направо не мога да повярвам, че ДКЕРВ или някой друг държавен орган *** СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД ! ! ! ! Отговорните трябва да отидат на съд ! ! ! , но ..... съдът отново ще защити..... сами се сетете кой ......Невероятно безобразие ! ! ! ! КОЙ ПОЕМА ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА ! ! ! КОЙ ГО Е ДОПУСНАЛ >???????
74
3
 
6
 
! Отговори
Сиганин преди 13 години
Е една година надплащане, а цели 25 години плащаме за неработеща централа Белене.
73
4
 
6
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
*** как така?!?! *** не може така!!! *** нали другарят Костов беше Спасителят и Най-Добрият Премиер, Който България е Имала?!?
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NARODE ... 4ERVENITE BARONI POSTAVEN LICA NA VSQKAKVI PARTII SA FRA6KANI SUS CENOSTI ZLATO I PARI .... KAK 6TE GI POZNAETE LI ... TE NQMAT ``PROSTO PARI`` TE IMAT MNOOOOOOOOOOOOOOGO PARIIIIIIIIIIIIII PARITE NA BABA VI I DQDO VI PARITE NA RODITELITE VI ... VA6ITE PARI ... VA6ATA KRAF
71
9
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 13 години
Батко ви Костов такива ни ги надроби, че тепърва ще се чуват още далавери 10г. по-късно. Не мога да повярвам, че имаше наглостта да се върне в политическият живот. Още повече ме е яд, че след още 1-2 мандата като позабравят хората какво направи (и почнат да гласуват тея които не помнят управлението му) пак ще се промъкне на власт.
70
2
 
5
 
! Отговори
do naroda преди 13 години
tuka vsi4ki biv6i kadri na BKP stanaha demokrati i napraviha 20 partii i se menkat i ni gledat seira .... koi ni v taz robska liulka liulee NARODEEEEEEEEEEE ???????????
69
9
 
10
 
! Отговори
СЛЕД АЕЦ-БЕЛЕНЕ... преди 13 години
...ЩЕ ПЛАЩАТЕ 300% ...ПО-СКЪП ТОК!!!!НОВАТА АЕЦ-ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЛАЩА ОТ ВАС, НА РУСНАЦИТЕ!НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ, И...БЪДЕТЕ СПОКОЙНИ!!!ПАРТИЯТА -МАЙКА ----ЩЕ ВИ ВЗЕМЕ ПАРИЧКИТЕ....!
68
4
 
17
 
! Отговори
съд преди 13 години
Костов все напира някой от правителството на ГЕРБ да си подава оставката, питам аз, сега той ще си подаде ли оставката като шеф на микропартийката си? А не трябва ли да бъде съден за причинените огромни загуби само от тази далавера? Или кротко ще си харчи откраднатите пари в Драгалевци и по света? През последните месеци с поведението си, изказванията си и действията си все все повече заприличва на *** от тройната коалиция свързано с престъпни кръгове.
67
1
 
14
 
! Отговори
POTEN TIGAR преди 13 години
Малиии - обърках се! Извинявайте, но съм толкова бесен от сутринта, че място не мога да си намеря. 12 млн. на месец прави 144 млн. на година и близо 1,5 млрд. за тези 10 г.!!! С лихвите вече не ми се смята. *** идиотията. Сериозно обмислям идеята да се съберем няколко (или няколкостотин) души и да заведем дело. Квалификацията още я уточнявам.
66
2
 
20
 
! Отговори
POTEN TIGAR преди 13 години
Проста сметка - моето домакинство плаща средно по 200 лв на месец(между 100 и 300 лв. в зависимост от времето навън). 3% са 6 лв. на месец. При над 2 млн. домакинства това прави 12 млн. на месец! за близо 10 г. - 120 млн. Бравос! А сега сложете и лихвите и сумата ще прескочи милиард! Костов хич, ама хич не е се е облажил от тая сделка, която е сключил няколко дни преди да му свърши мандата! Да им е честито на всички седесари!
65
9
 
5
 
! Отговори
Amerikanec преди 13 години
И мен какво *** ***, че плащате по-скъп ток?
64
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО НА ИВАН КОСТОВ !!! ДА ПРЕЕБЕ ТАКА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ! ДА ПЛАЩАМЕ 2 ПЪТИ ПО СКЪП ТОК ОТ ОБИЧАЙНОТО ! СРЕЩУ КАКВО СЕ Е СЪГЛАСИЛ НА ТАКАВА " ИЗГОДНА " СДЕЛКА ?
63
0
 
17
 
! Отговори
zdravena преди 13 години
Защо се учудваме сега?Токът,който ползваме в настоящият месец сме го платили няколко пъти,защото ни обират парите предварително.Да прибавим и постоянното надписване на киловати,зелени енергии и други несъществуващи глупости.Писна ми!Ама много!Трябва като един да спрем да плащаме,ама няма да стане,затова ще си пишем само по форумите и ще бъдем кръводарители на монополите!
62
2
 
1
 
! Отговори
do 62 преди 13 години
*** si ti ... vie ne ste biznesmeni vie ste robovladelni uni6tojava6ti gradta ot koqto cucat .... malumnici... neka *** da vi hranqt nqkoi den
61
11
 
7
 
! Отговори
Чорбаджия преди 13 години
Ще плащате колкото решим,*** куманистки!!!Свърши социализма и евтинията!!
60
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
на 27 на стачка защото не плащаме само по-скъп ток.управляващите се самозабравиха
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То да беше само токът - и хлябът е по-скъп от реалната цена, и олиото, и всички стоки от първа необходимост. И как небрежно ни съобщават фактите, какво толкова, нали някакси живуркаме. Но най-лошото е, че си траем за всичко ...