Литър бензин за 7 лева е нереално

Дори при двойно поскъпване на петрола цената не трябва скача с повече от 50%
Обновена: 10 апр 2012 14:48 | 10 апр 2012 11:38,
98
Литър бензин за 7 лева е нереално
Снимка: Ройтерс

„Седем лева за литър бензин е абсолютно нереална цифра. При най-лошия сценарий цената на бензина ще достигне 3 лева на литър”. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев в интервю за bTV.

Цените в момента са такива заради страховете от военен конфликт с Иран, които предизвикват несигурност и на световните пазари, коментира председателят на петролната асоциация.

При най-лошите прогнози за криза в Ормузкия пролив и спиране на доставките петролът може да поскъпне до 150 - 160 долара за барел при сегашните котировки от 120-125 долара, посочи специалистът.

Евентуалната война в Персийския залив би извадила от пазара такъв крупен доставчик на петрол, какъвто е Ислямската република. Това се определя от експертите като ситуация, при която Техеран би минирал Ормузкия пролив, където минава над 40% от петролния износ от Залива.

Ако цената на горивата в България се качи с още 20%, това ще засегне сериозно покупателната способност на българите, отбеляза Андрей Делчев.

Цената на петрола, измерена спрямо реалната покупателна сила, все още е далеч от своя икономически максимум, достигнат по време на петролната криза през 80-те години, смята и икономистът от „Индъстри уоч” Георги Стоев.

„Дори цената на петрола да скочи със 100% – от 120 на 240 долара за барел – това би довело до едва 44% ръст в цената на бензина на дребно“, посочи експертът. Той поясни тезата си с факта, че данъците съставляват над 40% от цената на дребно на бензина, като приблизително същото е и съотношението на суровия петрол при определянето на крайната цена на продуктите в бензиностанциите.

Данъците имат най-голям дял в цените на горивата. Почти половината резервоар отива в ДДС и акциз, припомни Стоев.

Маржът в цената от рафинерията и в търговската мрежа при дизела е 16 - 17%, а при бензина - 11%, каза още икономистът. В тази сума влизат и всички производствени разходи.

Печалбата на търговеца на едро и на дребно в този случай възлиза на няколко стотинки за литър, добави Андрей Делчев.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: цени на горивата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
10
 
! Отговори
Jul преди 12 години
Що си мислите, че с протести ще направите нещо и що си мислите че премиера управлява?Още в първия ден когато земе поста си вероятно получава папка с ясни указания каква точно му е ролята и пред кого трябва да се отчита, много бързо му се разяснява че ако реши да си разиграва кончето както си иска, кариерата му бързо ще приключи с гръм и трясък като тази на Жан Виденов.Без кръв няма да стане.А вие докато си умувате по форумите шайка негодници ни кроят шапката, и не само нашата, а на целия свят
61
2
 
9
 
! Отговори
Гого Идиото преди 12 години
Еднакъв акциз на горивата в цяла Ервопа е най-голямато картелно споразумение! Всякакви други схеми просто бледнеят....
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бензинът през 1997 година беше около 70 ст. и нещо, а сега е 3.5 пъти по-скъп. Ако тенденцията се запази, след 10-15 години бензина да стане 3 пъти по-скъп от сега, т.е. някъде около 7.80-8.00 лева. Как досега можеше, а за в бъдеще да не може? Може и още как, че и повече може.
59
2
 
0
 
! Отговори
Crude oil преди 12 години
Crude oil :101.80 $$$$$$$$$
58
2
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Пишат ни глупости, за да свикнем с числата ли? Нещо като: "Трайте си, че може и по-лоша да бъде!?" Това е манипулация!
57
3
 
12
 
! Отговори
men преди 12 години
Смешници какви 120 $ за барел отвотете страницата на фондовата борса и вижте на който не му е ясно варира пт 101.67. до 102.83 долара .Стига сте лъгали народа не ви ли е срам при 160 $ за барел бензина беше около 2.40 лв лесно може да се провери в google нямам думи просто
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Призовавам всички във коментарите канете близки и познати ,въобще колкото се може повече хора да се съберем на националния протест на 17.03.2012 г. Крайно време е да им поискаме сметка на цялата управляваща напаст за безобразията през тези 22 години,да си потърсим правата и да се опитаме да променим поне и драстично нещо в тази държава. Сега е момента да излезем от своите домове и да покажем ,че не само Гърци,Испанци,Румънци и т,н. могат да протестират.
55
2
 
4
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Защо акциза на горивата е на европейско ниво, пък получаваме български заплати и то в лева ???
54
2
 
6
 
! Отговори
Boko Tikvarov преди 12 години
Neee,7 leva e mnogo malko.Toz proz matriql moje da plasta i cena na litur na 10 leva.
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма изход освен хората да излязат срещу ГЕРБ и да свалят правителството.
52
2
 
10
 
! Отговори
простотия преди 12 години
страхове от военен конфликт????кой го е страх,мен не,тогава да намалят цената веднага!баси и измислената простотия!всичко е една измислица в този свят,хорааааааа...
51
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 33 много си прав... нещо трябва да се случи, но как питам като сме пасмина.. че и по зле наскоро се състоя протест против високите цени на горивата и какво стана 70% от населението се подиграваше " да скачат аз нямам кола" или "не ми дреме" Да ама не от горивото поскъпва всичко... В сутрешния блок Ани Цолова добре им го каза " Как само ни манипулирате пуснахте слуха за 7 лв на 1 л. и сега заявявате аа не как 7 най-много 3 лв " и народа доволен...
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досега цената се държеше изкуствено ниска благодарение на фиксирания курс лев -евро от валутния борд, но така се натрупа огромен външен дълг от вноса на петрол. Външният дълг на България вече е над 50 милиарда долара и барел петрол от 100 - 150 долара за 1 година ще означава нов петролен дълг на България от нови 3 - 5 милиарда долара само за 1 година.
49
2
 
8
 
! Отговори
Чужденец преди 12 години
до 57Чикатилче, не се занимавай с мен, а си налягай парцалите, че докато мучиш тук, едни тарикати, ти определят битието и скоро ще ти вземат и малкото, което ти е останало.
48
8
 
2
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
50....пак ли ни занимаваш с ''личните'' си проблеми бе? Къде бил кво правел и тн. Не НИ ИНТЕРЕСУВАШ ! ''Аз съм в България, но не съм българин, а само работя тук временно''***
47
3
 
1
 
! Отговори
гост преди 12 години
маи не6то нее вред стига бе назапад падат тука се дига вси4ко докога това 6тее
46
3
 
2
 
! Отговори
лимонад преди 12 години
тия 44% поскъпване нали ще ги обложат с 20% ддс бе аланкоолу. и тва само от "бонуса" ДДС . така тия 44% стават 53%, което на 3лв/литър както е 98 в момента ще стане 4.5лв/литър. дори и тия 44% (представяни като толкова незначителни) да станат факт - цената на най евтините горива пак минава 4лв - което си е ГРЕДА отвсякъде. Или мислете в най скоро време премахване на част от данъците върху горивата - или това ще досрине икономиката ни, която 100% зависи от тази цена
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 47Тия фантазии в клуба по интереси ли ви ги казаха?Чичко Гугъл Ърт не показва даже една копка никъде!Освен гьола.
44
2
 
4
 
! Отговори
Парнаджия преди 12 години
до 48Защото има кой да я купува на тази цена.
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ трябва да направят тежки структурни реформи и да свият разхищението на петрол, а не да налагат санкции на Иран и други суверенни държави. Хиперинфлацията на петрола ще доведе България до спекула с бензина, огромни дългове и фалит както стана през 1991 г. и през 1997 г.