Чакат ни по-скъпи почивки догодина

Туроператори вече гледат към записванията за следващото лято
Обновена: 27 авг 2012 15:09 | 27 авг 2012 12:20,
91
Чакат ни по-скъпи почивки догодина
Снимка: БТА

Въпреки че настоящият летен сезон все още не е приключил и до месец се очакват официалните данни за това доколко е успешен той за страната ни, туроператорите вече гледат към записванията за следващата година.

Вече се очертават някои характерни тенденции, които ще доминират летния сезон през 2013 г., тъй като е в ход договарянето за новия сезон, разкри Ирена Георгиева, председател на Управителния съвет на Асоциация на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА). Пред Investor.bg тя разказа за плановете на туроператорите за догодина и сподели очакванията за предстоящия нов летен сезон.

Във всички случаи туристическите пакети през 2013 г. ще бъдат на по-високи цени, категорична е Ирена Георгиева. Няма как да не се повишат стойностите на предлаганите от хотелиери и агенции услуги по нашето Черноморие, тъй като маржът на печалбата в туризма е много малък и всяко повишение по веригата неминуемо ще окаже влияние върху офертите.

По-високите цени на горивата, на тока, на храните създават реална опасност от вдигане на цените в туризма с около 5 на сто, прогнозира експертът. Тези фактори, в съчетание с очакваното поскъпване на летищните такси и на самолетните билети, ще направи българската туристическа услуга по-скъпа. Туристическият бранш осъзнава, че това е нож с две остриета, тъй като това повишение ще понижи конкурентоспособността ни, но планира нови стратегии за привличане на български и чужди туристи.

Представители на бранша споделят, че още отсега се полагат усилия, така че на българския туристически пазар да бъдат привлечени германските туристи, които тази година се отдръпнаха от почивка в Гърция. Южната ни съседка отчете сериозен спад на туристи от Западна Европа, и по специално от немския пазар, тъй като германците са много чувствителни към сътресенията в страната и при нестабилна икономическа обстановка, са склонни да отменят резервациите.

Това лято Гърция регистрира 25-процентен спад на немските посетители.

„България би могла да насочи усилията си към привличане на тези туристи, които да се пренасочат към нашата страна“, каза експертът. Все пак от бранша не прогнозират дали реално можем да поемем немските гости, тъй като предлагаме различен вид туризъм.

Експертите напомнят, че Гърция привлича с екзотика на островите си, докато България предлага единствено континентално крайбрежие. А като прибавим огромните разлики в качеството на услугите и продуктите, идеята да „вземем“ част от немските туристи, посещаващи Гърция, става все по-малко вероятна.

Туроператорите още отсега работят активно върху руския пазар, тъй като настоящата 2012 г. даде надежда, че интересът на руснаците към родното Черноморие расте и тази тенденция ще се използва и догодина. Очаква се и през 2013 година основни пазари за страната ни да бъдат Русия, Беларус, Украйна, Чехия, Полша, Германия, Великобритания и скандинавските страни.

Търговската активност на българските туристически агенции ще се насочи приоритетно и към Тунис и други държави от северна Африка, които също се очертават като силни пазари. В последните години се отчита много силен интерес и от страна на македонци, сърби и унгарци към Българското Черноморие.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: туризъмлято 2013
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
7
 
! Отговори
емос преди 11 години
до 64.При добър оператор и стар клиент -848 лв за 2 човека-7 нощувки -със собствен транспорт-през Септември.А на варненеца много поздрави и от мен.Откакто ХАЗАЙТЕ ми откраднаха джапанките през2005 на черноморието само служебно.
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на нашето море си е най добре .. свободни места има колкото си искаш не ти трябва резервация и цените по кръчмите са съвсем нормални .. ко ривете за гръцко само каманак морски таралежи и ввсичко двойно
60
0
 
10
 
! Отговори
жалка картинка! преди 11 години
Някои се чудят на кой курорт да отидат, а останалите се борят за оцеляване.
59
2
 
17
 
! Отговори
Z преди 11 години
Благодаря на Българските хотилиери, че ни научиха да плажуваме в Гърция и Турция. И да се чувстваме наистина желани клиенти. Ските в Австрия, Италия и Швейцария са също невероятни, за разлика от нашите курорти.Мога да отправя адмирации за Чепеларе - Пистата им е Супер, за разлика от Боровец този сезон където беше леш.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
догодина ни чакат е тия лопатари , ама не на морето а на полето !
57
5
 
7
 
! Отговори
Евтина почивка преди 11 години
Surmeli Efes 5*7 нощувки All Inclusive+автобусм. Май - от 596 лвм Юни - от 628 лвм. Септември - от 698 лвм. Октомври - от 590 лвЦени и резервацииМестоположениеХотел Surmeli Efes 5* се намира на около 11 км. на север от центъра на Кушадасъ, в района Селчук, на около 55 км от летището. Разположен е на първа линия.ПлажХотелът има собствена плажна ивица (едър пясък). При влизане в морето има малки камъчета. Чадъри и шезлонги на басейна и на плажа се предоставят безплатно за гостите на хотела.СтаиХотелът разполага с 319 стандартни двойни, 33 тройни и 80 фамилни стаи в бунгалата. Стаите са просторни и са оборудвани с:- климатик- баня с душ/вана- сешоар- телевизор- телефон- минибар- сейф- терасаФамилните стаи се състоят от спалня и дневна.Ресторанти и барове- основен ресторант- ресторант а-ла-карт (по меню), който предлага турска и международна кухня- 5 бара- дискотекаУслуги- 24 часа рум сервиз- 2 открити басейна- закрит басейн- сауна, турска баня, джакузи, масаж- салон за красота- интернет кафе- билярд- пране и гладене- магазини- паркингОрганизират се разнообразни развлекателни програми.Спорт- фитнес- 2 тенис корта- волейбол- баскетбол- тенис на маса- водни спортове на плажаЗа децата- детски басейн- детски клуб за деца от 4 до 10 години- детегледачкаСистемата All inclusive включва закуска, обяд и вечеря на бюфет (шведска маса), късна и следобедна закуска, местни алкохолни и безалкохолни напитки.Услуги които се ползват безплатнохрана и напитки във всички заведения на хотела от 08:00 ч. до 24:00 ч. , вечеря в ресторанта а-ла-карт (веднъж седмично с предварителна резервация) , фитнес, сауна, турска баня, немоторизирани водни спортовеУслуги които се ползват срещу доплащаневносни алкохолни и безалкохолни напитки, сейф, масаж, процедури в салона за красота, интернет кафе, билярд, моторизирани водни спортове
56
3
 
10
 
! Отговори
Хехе преди 11 години
Имам приятелка родена в Поморие и притежаваща със семейството си хотел там. първо и тя се почувства кофти като и споменах ,че това тук вече не е почивка ,но после опита и отиде на море в Испания. От тогава вече повече от пет години ,приема гости на нашето море , а тя ходи в чужбина , обиколи освен Испания ,Италия ,Гърция ,Турция...Та "варненец" няма защо да злобееш. Явно не ти стигат парите от туристи щом не можеш да излезеш навън и да видиш какво значи туризъм и как се върти хотел!
55
3
 
3
 
! Отговори
до варненец преди 11 години
не съм държавен служител, но не ходя по нашето черноморие, защото знам, че там е пълно с хора като тебе.
54
10
 
8
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Проблема на софиянците е ,че болшинството от тях са администрация и почиват задължително през август ! А тогава са най-скъпите пакети и всичко е фул ! Съжелявам ама през август няма как да е нито евтино , нито да е тишина и спокойствие . Ако искате тия две неща елате през юни бе ?! Ама сладката държавна службичка не позволява това нали ?
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...и още нещо, в Гърция морето е много чисто, но на местата по които съм ходил на 3 метра от брега става каменисто. Но пък няма близо заустени фекални тръби, та и да лапнеш малко вода - спокойно, само морска вода е.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе в Гърция че е по-хубаво, по-хубаво е! Ама си е и по-скъпо. По веригите цените са колкото нашите, ама техните са в евро. Кръчмите са също по-скъпи - поне два пъти. Нощувките са съпоставими с нашите цени. Така че който иска Гърция да стяга два пъти по-широка пачка и ще изкара мнооооого добре.
51
1
 
21
 
! Отговори
ДА преди 11 години
Най-хубавото море е в турско!!Ние може и да ги мразим,но те нас-не!Обслужванетои,плажа,цените-там е почивката!
50
0
 
13
 
! Отговори
Ами... преди 11 години
....аз втора година не ходя на почивка.....
49
2
 
5
 
! Отговори
До шоп преди 11 години
Шопе, вие по варненско така или иначе не идвате ! Ходите по Равда, Поморие, Созопол и още по на юг , където ИМЕННО СОФИЯНЦИ държат 90% от хотелите и ресторантите и 100% от плажовете / скъпи чадъри и шезлонги /! Не разбирам тогава за какво плюете ? Сърдете се на себе си ...
48
0
 
1
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
това с тишината е трудна работа... Иначе почти всеки бг хотел от средно ниво има басейни - даже и детски. Затваряш едното око и става.
47
0
 
11
 
! Отговори
шоп2 преди 11 години
До варненецИ ти си прав, но само във втората час на изказването ти, че щом има търсене цените ще се качват. Туристите ще са предимно от съветския съюз и румъния, българи няма да ходят на нашето чернеморие защото в Гърция и Турция е по - евтино и много по качествено обслужването!
46
10
 
6
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Софиянеца не може все още да преглътне факта,че без пари вече -НЯМА ! Няма ги ведомствените почивни станции, няма ги безплатните карти ! Разбирам,че софиянеца е свикнал да не плаща, но вече сме 21 век и щом увиличават цените, значи има нарастващо търсене ! Пазара на платени драскачи в днеса не вярва ... хахахахаха
45
2
 
16
 
! Отговори
до 49 Гърция? преди 11 години
Не че ги харесвам гърците, но що се отнася до туризма са на светлинни години от нас!P.S.Поради тази причина и тая година пак ще съм на море в Гърция!
44
3
 
7
 
! Отговори
шоп преди 11 години
варненец една от причините да не идват шопите е,че такива комплексари като тебе си ги слагат на оная работа.Що трябва да си давам парите на такива убитаци като тебе дето си мислят,че живеят още по тошово време?
43
6
 
4
 
! Отговори
Гърция ? преди 11 години
Само камъни ,селяци , магарета ,стачки и 40 градуса на сянка цял ден-не мерси !