Какво пише в сметките за ток?

Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите
Обновена: 11 фев 2013 15:07 | 11 фев 2013 09:36,
741
Какво пише в сметките за ток?
Снимка: БТА

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.
Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още по темата: цената на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
12
 
10
 
! Отговори
А преди 11 години
Стига с тоя АЕЦ, стига с тоя Станишев.Писна ми червените *** да си уреждат животите.През най-новата ни история направиха всичко възможно да се загнездят навсякъде и който и да е на власт не може да ги бутне.Да не би тоя пикльо Добрев да е виновен за положението.Вас ви крадоха и Станишев и Царя и Доган, ама тогава май не сте осъзнали колко лошо ще стане!Сега пак искате да им дадете да лапат!
37
0
 
19
 
! Отговори
ЕОН ВЪН преди 11 години
И ВСИЧКИ ЧАЗОВЕ И ЕВН ТА . ВЪН ГАДОВЕ НЕЩАСТНИ
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората преминаха ,на дървета и газ ,че е скъп ,а тои ми се заобеснявал как 2/3 от цената са от въздуха спуснати!Щом правителство защитава договор в които частник е монополист и българите яли пили му изплащат ,а тои само пребира/
35
2
 
10
 
! Отговори
поръчението на Стани преди 11 години
Браво, Делянчо! Продължавай да плещиш глупости! Така ти с отличие ще изпълниш поръчението на Станишев, БСП да спечели изборите!
34
1
 
16
 
! Отговори
Реалистът преди 11 години
В сметките ни за ток пише няколко неща и то ако питате мен със големи букви и цифри!!!.... 1.Къде сте тръгнали бре РАЯ?!? Колкото ви напишем... толкова ще плащате! Айде от нас да мине... може и на разсрочено плащане! 2.Къде сте тръгнали да протестирате балъци? Ние играем на по високо ниво... играем със "Господарите" а не със вашите Министърчета... А знаете каквото кажат "Господарите" е Божи Закон във вашата страна... така че ще си плащате като попове! СЪС ОБИЧ ЗА ВАС: ЧЕЗ И ЕОН.... !!!
33
4
 
19
 
! Отговори
Изроди преди 11 години
Тъпанарски ГЕРБ , *** смотани, гласувахме за вас не да ни затриете!!!!!!!!!!!! *** ,бесен съм нямам думи, сметката ми е 300 лева а плащам всеки месец по 90 най- много
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кажи мойто момче, като е така в цял свят, защо хората не протестират срещу високи сметки ?!
31
0
 
19
 
! Отговори
NM преди 11 години
Истината е че ни докараха до такава безобразна беднотия, далеч от всякакви норми за живот и доходи при която всяка сметка ни се вижда непосилна.
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало министъра ,ако 1 кило сирене е 10 лв защо ме задължаваш ,да взимам и да давам още 20 на магазинера!Нищо търговско няма = съд!Ония взел ,аз ще му изплащам инвестицията ,в пазарната икономика такива "задължително" НЯМА.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MINISTUR4E LUJLIVO, S PRAVO TE NARI4AT SOPOLIVKO , ZA6TO LUJE6 HORATA, NE TTE LI E SRAM? A I DVETE KRANTI OT 4EZ TAZI SUTRIN LUGAHA KOLKOTO SI ISKAT. 6TE VI KAJA, PO DUMITE NA 4EH, OT MALUK GRAD KOITO E KUPIL AKCII NA 4EZ V 4EHIQ, S DIVIDENTA OT AKCIITE IDVA U NAS NA MORE ZA EDIN MESEC.TOI MI KAZA, 4E PRIHODITE OT AKCIITE SA MU 10 000 EVRO ZA GODINA. A TAZI RUSATA KRANTA KAZA, 4E PE4ALVBATA NA 4EZ BIL SAMO..09.LEVA NA FAKTURA!?!MRUSNUK SI DOBREV, DA UMRE6 PODLEC GADEN KAKTO I RUSATA K-VA OT 4EZ
28
0
 
38
 
! Отговори
Илиян преди 11 години
аве Делянчо, недей обяснява какво пише във фактурите, обясни как държавата допуска сбора от тези редове да е по-голям от заплатите, които даваш във Вашето министерство. Чий интерес защитаваш аджеба. То е ясно че преватизацията и разграбването е започнало много преди ГЕРБ, ама поне недейте влиза в тона на олигарсите и не заставайте срещу електората си
27
0
 
37
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Правителството е предложило надписаната сметка за ток да се плати разсрочено :),колко великодушно, страхотни хора :). Но бизнесът си е бизнес, те предлагат разсрочено а ние имаме по добра идея, оферта е 10 години хората в България да спрем да плащаме ток, за да изравним сметките :).
26
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да сте чули една хулна дума от Тиквуняка към крадливия мадридски старчок?Виновните са - за всичко е Костов, а след него са Станишев и Доган. Но Симо Ментата е целият в бяло, тоя дето продаде ЕРП-тата. Преди да дойде мадридският измамник максималната ми сметка за ток бе 30 лева, а сега е 172 лева. А сметнете след 2001 г. колко пъти е вдигната цената. Май е 5 - 6 пъти?!Търпението свърши. Нема Добрев, нема Тиквун, бой по мутроолигархията. Всяка събота и неделя по площадите.
25
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега разбрахте ли защо трябваше да гласувате за АЕЦ Белене? Не гласувахте, бяхте против, а сега скачате против високия ток. Това е само началото на големите сметки за ток. Като спрат АЕЦ Козлодуй, ТЕЦовете и започнем да получаваме ток от Турция и Румъния тия сметки ще Ви се вият като дребни суми. Изхода е: правете свещи... По-лошото е че сегашните обясняващи няма да са в България и отговорност няма от кого да се търси. И да не сте посмели да гласувате на изборите. Колкото по-малко по-добре.
24
0
 
4
 
! Отговори
Gnom преди 11 години
Kakvo moje da oniasniava edno postedstveno nishto.tozi muhlio e Palna neveja...
23
1
 
37
 
! Отговори
До стената преди 11 години
Да развалим договорите тогава и с американските централи! Защо трябва да им плащаме толкова скъпо? Костов до стената за разтрел наред с Р. ОВЧ. Меглена Кунева и сегашите които опорочиха зелената енергия давайки я на техни хора , които ни я продават супер скъпо!
22
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като отида на магазина и на една стока и пише 2 лв ,а ми искат 6 на касата = измама!Когато монопола на посредниците го прави = защита от министара!Хич да не ми се прави на селски тарикат ,всички българи не си плащат пазарната цена ,а спонсорират частници.Да взема и аз ли да направя нещо за 2 милиона ,щом ще ми го изплащат всички българи.
21
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***! Съсипахте ни!
20
0
 
35
 
! Отговори
икономист преди 11 години
това са пълни глупости за нек че в фалит само за миналата година има печалба от 3 милярда и 700 милиона лева чиста печалба и за ерпетата има същата печалба има много сбъркани неща с тока а повечето са държавни такси които влизат директно в държавата защото истинате че държавата е като в гърция в момента чамо че се мълчи и просто се чуди от къде да вземе пари за пенсии и социялни разходи и др а отделен е въпроса че се иска да се продаде за жълти стотинки както бдж и др все още работещи фирми
19
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества."Министре, много лъжеш! Енерго ПРО не изпращя фактури на абонатите си. Фактурата се получава след плащане на сметката, не можем да знаем за какво плащаме преди да платим!