Експерт: България е смъртоносно зависима от Русия

Страната ни ще понесе най-много негативи, ако има санкции
Обновена: 28 мар 2014 11:12 | 28 мар 2014 09:58,
187
Експерт: България е смъртоносно зависима от Русия
снимка: Bulgaria On Air

„Ако има санкции за Русия заради кризата в Украйна, България ще понесе много най-много негативи, не е в наш интерес да подкрепим подобна мярка“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата Георги Минчев. Според него страната ни ще бъде една от най-потърпевшите от налагането на сериозни санкции, защото каквито и да са, ще имат икономически проекции.

 

„Преди дни един анализатор каза, че да стреляш по Русия е като да се простреляш в крака.

Брутният вътрешен продукт на Русия е съществена част от системата, която обезпечава еврото. След Прибалтийските страни, които са изключително зависими от търговията си с Русия, както и Украйна, която буквално ще изчезне като икономически субект, ако спре търговията си с Москва, най-потърпевша страна в ЕС ще бъде България. И то ако леки санкции и едно охладняване на отношенията, а не тотални санкции, като "железни завеси" и блокади“, обясни Минчев и добави, че България е смъртоносно зависима от Русия.

Според него не е добър сигнал, че естественият процес на интеграция на Русия в световната икономика и икономиката в Европейския съюз (ЕС) е в стагнация. „Ние вече търпим преки загуби от тази ситуация. Възможните загуби от изострянето на отношенията, които ще претърпи общността, се оценяват между 50 и 100 милиарда евро на годишна база. Знаете, че общият стокооборот между ЕС и Русия е над 450 миарда евро. България ще поеме достойна част от тези загуби“, каза още Георги Минчев.

По думите му има голяма вероятност кризата да предизвика сериозни проблеми в производствата в Украйна, които са пряко свързано с много български фирми. „Вече им проблем с доставката на традиционни стоки, които си набавяме от региона. Говоря за метали и някои стоки в областта на енергетиката и базовите суровини. В производствата всичко се планира за година напред, ако украинските производители отпаднат от пазара, това ще се отрази съществено на търговския баланс в ЕС. Вероятно ще доведе до поскъпване на въглища, торове, метали“, поясни експертът.

Според Минчев Украйна ще се интегрира много по-трудно към Общността без участието на Русия, отколкото без намесата на Москва. „Жизнено важно е Русия да се включи в икономическата реформа в Украйна, която е неизбежна“, добави заместник-председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: УкрайнаРусияBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
8
 
7
 
! Отговори
с. преди 10 години
Естетсвено,че е смъртоносно зависима от Русия!За това от десетилетия работи така наречената 5-та колона от русофили ***!А Русия братски се възползва от тази зависимост!Продава ни газ 2 пъти по-скъпо от тази на германците!Нищо,че ние сме братя славяни,а с ония воюваха!И на финала Ханс си живее екстра,а братята българи не могат да си платят парното и съдия-изпълнителите направиха гуши като пеликани!И това е най-малкото следствие от тия неща!Жалка история!
33
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е най-бедна в ЕС именно заради зависимостта си от Русия. Незабавно трябва да скъсаме всякакво връзки с Русия, да се изгонят руските туристи и да дойде Шеврон да ни разработи шистовия газ. Така едновременно ще си осигурим енергийна независимост и туристическия бизнес няма да е зависим от руките пияни *** а ще печелим от богати западни туристи и България ще стане Швейцария на Балканите.
32
8
 
10
 
! Отговори
101% Анти ЕС* преди 10 години
До АнонименКойто обича ЕС*,му пожелавам един ден ако е мъж,да види сина си как тъпче жена му - собствената си майка,а ако е жена да види как дъщеря й лашка мъжа й - собствения си баща.Според либерастите от ЕС*,това са нормални семейни взаимоотношения,а инцеста/кръвосмешението,основно човешко право и една от свободите на личността.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Санкциите ще ни докарат ли Лукановата зима,а Виденовата.Ще изпразнят ли магазините ,ще въведат ли купонна система.Тъй,че все тя какво ни говорят комунистите-капиталисти.Първо не им вярваме,а и" мокър от дъжд се не бои."
30
10
 
8
 
! Отговори
Бобчо преди 10 години
Нали искаме да сме развита европейска държава. Еми тогава ще трябва да сме в добри отношения с европейския съюз (от който сме част), Нато и америка. Ако България е на страната на Русия нашето положение ще се влоши.Време е да сме по-малко зависими от Русия. Както се казваше навремето.... 50 години стигат.
29
6
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
И СЕ ИЗКАЗВА местник-председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата :DТО ОСТАВА ДА КАЖЕ НЕЩО ДРУГО!! :DЗНАЕМЕ САМО, ЧЕ СТОКИ МОГАТ ДА СЕ КУПУВАТ ОТ ВСЯКЪДЕ!!!!!!!ЩЕ ИМА ПРОБЛЕМИ С ГАЗА И НЕФТА АКО РУСИЯ ГИ СПРЕ НО *** ГО ЧАКА СМЪРТНА ПРИСЪДА И БЕЗ ТОВА ВЕЧЕ!
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ХАРЕСВА КАКВОТО СИ ИСКА. ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСИЯ, КЪДЕТО ЗА ПРЕДПОЧИТАНИЯТА ТИ, АКО НЕ СА ОФИЦИАЛНИ СЕ ВЛИЗА В ЗАТВОРА ИЛИ ТЕ ГРЪМВАТ, ДОРИ ДА СИ ПОПУЛЯРЕН ЖУРНАЛИСТ"Един швейцарски журналист, писател, преводач - Юрген Граф. Къде е получил политическо убежище и къде живее в момента защото е осъден на затвор в Европа заради книгите си. Провери в уикипедия.
27
2
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 10 години
Алооооооооооо ти добре ли си?Осъзнаваш ли какво си написал? Ами те тези както ги наричаш " нашите приятели от развитите цивилизации " на Берлинския конгрес,разцепват земите които всички българи смятат изконно за свои.Една част режат директно а друга оставят под турско управление.В следствие на тази "помощ" са Съединението и Независимостта.Паради това се водят и балканските войни в ,които са дадени толкова много жертви.Хората са се биели за българските земи.Но може би ти не си българин.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин се вкара в тази игра, от която всеки изход за него е губещ. Ако продължи, санкциите ще са бавни и постепенни, но жестоки и неотменими във времето. Така Русия ще бъде задушена икономически, и пари за водка няма да имат мужиците. А тогава става страшно! Русия ще бъде съсипана само за 6 месеца! Първата стъпка на България да подкрим нашите приятели от ЕС и Америка е да спрем достъпа на руски туристо до черноморието, държават трябва да анулира всички договори на туроператори с руснаци.
25
7
 
5
 
! Отговори
До Експертни Мнения преди 10 години
ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ХАРЕСВА КАКВОТО СИ ИСКА. ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСИЯ, КЪДЕТО ЗА ПРЕДПОЧИТАНИЯТА ТИ, АКО НЕ СА ОФИЦИАЛНИ СЕ ВЛИЗА В ЗАТВОРА ИЛИ ТЕ ГРЪМВАТ, ДОРИ ДА СИ ПОПУЛЯРЕН ЖУРНАЛИСТ, ТУК МОЖЕШ ДА ПРИКАЗВАШ КАКВОТО СИ ИСКАШ И ДА ИЗБИРАШ КОЙТО СИ ИСКАШ ДА ТИ Е ПРИМЕР. САМО ПИТАМ, КАКВО ПРАВИШ ТУК? ХОДИ СИ В РУСИЯ, ЩОМ ТАМ ТИ ХАРЕСВА, ЗАЩО СТОИШ В ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ. В РУСИЯ ПЪК ИМА И МНОГО ДОБРИ АНТИ ЦИОНИСТКИ И НАЦИСТКИ ДВИЖЕНИЯ МОЖЕШ ДА ЧЛЕНУВАШ В ТЯХ.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
проблема не е в руснаците и те в по голямата си част са един измъчен и изтормозен народ ..ПРОБЛЕМА е в такива дебели,гнусни,арогантни,прости и продажни кагебисти и десари като този на снимката глиган ...който на всичкото отгоре си мисли ,че без него и неговите приятелчета(бсп и пр.) ние останалите нормални Българи ще измрем от глад и студстига сте давали на такива измамници гласност
23
0
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Ей, ***! Пак изтрихте коментар! Предния ми пост беше за сегашния (вече )Анонимен 24
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин е политически труп - факт. Стотици хиляди руснаци излязат в Москва да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
21
1
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Анонимен 26Иди в някой наш черноморски курорт и го кажи това на хотелиерите там. Гарантирам ти, че до вечерта ще си от "третия", нов европейски пол.
20
2
 
7
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Анонимен ;има лесно за да несме зависими от русия;няма да копуваме газ от русия-ще копуваме от ес-опс те пак нямали такъв,ще продаваме стоките си на западния пазар-опс те не искат наши стоки защото техните трябва да се продават,няма да копуваме резервни части за нашите самолети и оръжия от русия-опс ще копуваме самолети 5ръка от сащ и то на цените на нови та нали са от сащ.
19
8
 
3
 
! Отговори
Стършел преди 10 години
Георги Минчев - зам.председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата....е, какво очаквате да каже, обратното ли? От ясно, по ясно е, че г-на е зависим от руските интереси и негативите са преди всичко за него от такива санкции.
18
2
 
3
 
! Отговори
БГто преди 10 години
Айдеее, платени специалисти почнаха да ни плашат с русия.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС ще ни поткреки като наложим санции, а УСА и шеврон ще ни разработат шистовио и няма да сме завидими от русия а ще живеем като швейцарци на балканите, тоя "експерт" нищо не разбира
16
6
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 10 години
Първо, в Русия не е ясно колко и какви ГМО-та има, защото за разлика от нас и цивилизацията тези неща се крият, или поне не им се дава гласност. Второ, щем или не щем шиистите ще дойдат, защото манипулацията, че това е ужаса за природата отече. Много скоро, Румъния ще добива шиистов газ на 40 километра от границата ни, а ние на 400 километра организирани от руските служби ще плачем за природата. А ако добиваме нефт и газ, не е ли същото срешу природата???
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКЪВ Е ИЗВОДА, ТЪЙ КАТО ЗАВИСИМ ОТ РУСИЯ, РУСИЯ МОЖЕ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА, МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В ДОМА ТИ, ДА СЕ ОЖЕНИ ЗА ЖЕНА ТИ И ДА ТЕ ИЗХВЪРЛИ, А ТИ ТРЯБВА МНОГО ДА ВНИМАВАШ, ЗАЩОТО СИ ЗАВИСИМ ОТ НЕЯ, Е, ХАЙДЕ ЧЕСТИТО, ВЕРОЯТНО ТОВА Е ГОРДОСТТА НА ВСИЧКИ РУСОФИЛИ И АТАКА, НИЩО ЧЕ Е БЕЗУМНО ЗА ДЪРЖАВА, КОЯТО ИМА ДОСТОЙНСТВО.