Мебелната индустрия се развива, но фабриките затварят

Дървесина липсва, износът пада, но браншът е оптимист
Обновена: 7 апр 2015 14:18 | 7 апр 2015 09:50,
19
Мебелната индустрия се развива, но фабриките затварят
Снимка: Reuters, архив

Макар и бавно, мебелната индустрия в България се развива, но в последните години разчита повече на износа, отколкото на вътрешното потребление, сочат данни от сектора. Въпреки това някои предприятия очевидно изпитват затруднения напоследък, като в регистъра на публичните продажби само в последните 10 дни са качени няколко обявления за разпродажба на имущество на предприятия от сектора.

Едно от тях е свързано с габровската „Солекс Инвестмънт“, която продава своите мебели под търговската марка MeBex. Частен съдебен изпълнител продава няколко складови помещения и административна сграда на компанията за сумата от 235 хил. лева. Продажбата е с цел да бъдат удовлетворени взимания на кредитора на компанията – Първа инвестиционна банка (ПИБ), става ясно от обявата.

Производствените мощности на друга фирма от сектора – "Транс – 76" и отново находяща се в Габрово, пък са обявени за продан по искане на „Българо-американска кредитна банка“. Началната обявена цена в този търг е малко над 487 хил. лв.

За малко над 550 хил. лева пък се продават три поземлени имота на петричкото предприятие „Рондиа“, произвеждащо основно столове и маси.

Преди броени дни представители на дървопреработващи и мебелни предприятия коментираха предизвикателствата пред бранша, свързани основно с недостига на суровина. За проблема с липсата на дървесина призна и земеделският министър Десислава Танев в петъчния парламентарен контрол.

Тя обаче коментира, че в момента причината са лошите атмосферни условия, които ограничават достъпа до горите. През миналата година износът на дървесина, която може да бъде ползвана за мебелната индустрия, е бил само 4% от общия износ, посочи Танева.

В годините на кризата мебелните предприятия коментираха, че липсва търсене – както в страната, така и в чужбина, на техните продукти.

Въпреки тези новини, макар и бавно - секторът се развива

Въпреки търговете за разпродажба на активи мебелната индустрия, макар и бавно, се развива. Определено в последните години обаче секторът разчита на износа, а не на вътрешното потребление, коментира пред Investor.bg Елица Ненчева, която е изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

Последните данни на Министерството на икономиката за 2013 година пък сочат ръст от 3,5% на износа на мебелната и дървообработващата индустрия у нас. Основните пазари са Германия, Италия, Франция, Чехия и Великобритания. Оборотът на външните пазари на предприятията, произвеждащи мебели, възлиза на 408 млн. лева - съизмеримо с оборите на фирмите на българския пазар - малко над 478 млн. лева.

От БКДМП провеждат обучения на своите членове как да се справят с предизвикателствата на чуждите пазари и насърчават създаването на експортни консорциуми. Наблюденията са, че вече има опити за неформални сдружения на компаниите, които да работят заедно за износ на продукцията си.

Пазарите, които атакуват нашите производители, се разрастват и освен към страните от Европейския съюз, вече се насочват и към Арабския свят и бившите съветски републики.

Като цяло от сектора се оплакват от недостига на суровина, обясни още Ненчева, посочвайки че в Камарата има сигнали за несигурността на доставките в редица региони, включително и в Троян. От сектора очакват мораториумът за износ на дървесина все пак да подобри ситуацията и призовават за анализ от страна на Министерството на земеделието и храните по отношение на недостига на суровината.

"Макар и бавно, нещата се получават", оптимист е Ненчева за развитието на сектора през тази година.

Още икономически анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
аз не мога да разбера къде оголват гората в държавните или в частните гориняма ли да спре с тази сеч вече за 25 год съборихте планините няма ли да сеспрепревръщането на българия в пустиня цялата територия наречена българия се е превърналав едно свлачище какво чакате още забранете сечта завинаги
14
0
 
1
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЖУРНАЛИСТИТЕ ЛИ ПИШЕТЕ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ИЛИ НАИСТИНА МИНИСТЪРКАТА ГИ Е КАЗАЛА...ЛОШОТО ВРЕМЕ ПРЕЧИ САМО НА СЕЧЕНЕТО.АМА ХОРАТА СЕКАТ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ГОРИ И ЗАЛЕСЯВАШ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЛЕД ТОВА!АЗ ИСКАМ ДА СИ КУПЯ НЯКОИ НЕЩА ОТ МАСИВ,ЗАЩОТО КОГАТО НЕ СЕ ЖИВЕЕ ПОСТОЯННО В ЕДНО ЖИЛИЩЕ ,ТОВА Е НАЙ-ПРАКТИЧНО,НО....ХОДЯ,ХОДЯ,ГЛЕДАМ...АМИ КАКВО ДА КАЖА...ЗНАЧИ,ЕДИН ТЪРГОВЕЦ КОГАТО СИ ПРЕДЛАГА СТОКАТА-ТЯ ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕЖДА ТАКА,ЧЕ ДА МИ КАЗВА-ВЗЕМИ МЕ.НО В БЪЛГАРСКИТЕ МАГАЗИНИ НЕ Е ТАКА
13
0
 
1
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Taка наречените "лесовъди" и фирмичките им - абсолютен символ на дивашкия капитализъм, само секат и изнасят на поразия! Никой не залесява, всичко е "Куче влачи рейс, диря няма, няма..."
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спрете износа на суровини, и тук може да се преработват и да изнасяме готова продукция! Станахме суровинен придатък на кого ли не!! За суровини войни се водят, ние сме "ларж"!!!! Заради бързите печалби на няколко *** затриваме държавата и населението.
11
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Недостиг на суровина???? Баф мааму! Изнесоха половината гори, а суровина за българските мебелни предприятия няма???? Толкова ли няма дървообработващи предприятия у нас? Крайно време е износът на сурова дървесина ДА СЕ ЗАБРАНИ ИЗЦЯЛО И ЗА НЕОГРАНИЧЕНО ВРЕМЕ! Който иска да сече, да направи дървообработващо предприятие, да наеме още хора, и да захранва мебелните предприятия със суровина. А не да сме източник на евтини суровини за турската и гръцката икономики.
10
0
 
0
 
! Отговори
divi borovinki преди 9 години
da ne mi pipat bg gorata, che...:(((((da si kupuvat darven material ot eu darjavite, deto sa zadrasteni s darven material!
9
0
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Типично зо управлението на герб - фабрики затварят, износът пада, но всички са оптимисти.
8
1
 
18
 
! Отговори
чавдар преди 9 години
Изсякохме горите, а като дойдат партизаните къде ще се крият....
7
2
 
17
 
! Отговори
Кобрата преди 9 години
Продължаваме напред, до последното дърво в БГ.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Причина били лошите метеорологични условия, които пречели да се събира суровина. Тази министърка май е някаква калинка. Как се правят мебели от сурово дърво? Нали ще се изкривят, все едно са болни артрит!Пък къде дърво в български мебели, всичко е талаш и пластмаса!
5
1
 
17
 
! Отговори
uu преди 9 години
На вниманието на г-жа Елица Ненчева:Уважаема г-жо, "износа на мебелната и дървообработващата индустрия у нас" се състои в подготовка и изнасяне на заготовки за мебелните индустрии на Италия, Германия, Франция и т.н. Това означава, че си изнасяме дървения материал, само че корите и треските остават у нас. А пазара, онзи който "консумира" и плаща "принадена стойност", както обича да се изразява нашия Президент, се държи от индустриите на вече споменатите държави.
4
0
 
21
 
! Отговори
да ама не преди 9 години
и не ми показвайте дърва за огрев защото се излагате!
3
2
 
16
 
! Отговори
да ама не преди 9 години
в общи линии това което пишете е много малка част от проблемите.Основният проблем е скъсаната връзка между пройзводителност на труда ,работни заплати,огромните вземания от държавата под различни форми,цените на изделията ,платежоспособноста на хората,ниските не точно насочени инвестиции в сектора, огромното 100% нелегално пройзводсто от групи по 2 до 3човека които изобщо не съществуват правният мир.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тва на снимката ли е мебелната индустрия?! - дърва за огрев.
1
2
 
9
 
! Отговори
в бизнеса преди 9 години
Нужен е строг контрол върху производителите и ползвателите на дървесина. Всеки се има за майстор, хиляди гаражи подбиват легалното производство. Няма ясни правила, няма списък с фирми които работят на светло и плащат данъци и осигуровки. Пазара се подбива с долнокачествена и изработена с краден материал стока.Контролните органи се занимават единствено с легалните производители. Време е държавата най-после да сложи ред и да определи правилата за фирмите. В противен случай- всичко загива.