Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари

Десетки тонове готова продукция залежава, цената пада
156
Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго поскъпва, алармират пчелари от Добруджа. Няма пазар и десетки тонове готова продукция залежава. Едновременно с това променящите се климатични условия водят до спад на продуктивността на пчелите. Все повече стопани разпродават кошерите си, макар и на загуба, защото субсидиите са крайно недостатъчни.

Цените на едро за килограм мед са паднали с около 2 лв., казва пчелар, който има 140 кошера край Каварна. Ето защо на мъжа за първи път му се налага да продава продукцията си сам по фермерски пазари. Реалната цена на би трябвало да бъде най-малко 5,20 лв. предвид високите тарифи на горивата, суровините и др., категоричен е Хинчо Хинев.

„Някои от колегите просто не можаха да издържат и веднага, щом извадиха продукцията, я продадоха. А в момента фирмите, които изкупуват, просто сядат и се разбират за една цена. И няма интерес към нас. А ние трябва да усвояваме програми, да плащаме осигуровки и още какво ли не. И накрая – имаш мед и той стои! Няма пазар за 15 тона мед”, обясни Стойко Василев, председател на Сдружение „Пчела Балчик 2019“ пред Нова телевизия.

Според Хинев обяснението за случващото се е вносът на евтин мед от Украйна.

Заради сушата пък добивите са три пъти по-ниски от обичайното. Доскоро пчеларите са вадели по 40 кг мед от всеки кошер, споделя Славчо Колев, професионалист в занаята от 55 години. При тази честа и рязка промяна в температурите, пчеларите се молят застудяването да е краткотрайно, за да оцелеят медоносните. Оцеляването на сектора като цяло обаче, е под въпрос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: медпчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна има нула акцизи, плащат нула данъци, всичкото им горива и консумативи и идват на готово, нямат социални програми, заото НИЕ СМЕ СОЦИАЛНАТА ИМ ПРОГРАМА, а сега ни заливат със стока, с нулев качествен контрол. Ами хора - то това е ГАВРА с нас и нашата икономика! Ние на едни правила, "Европейсците" на други, па украйнците хептен без правила ...
113
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А украинският мед хич няма радиация
112
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
амиче правете повече МЕДЕНКИ любимки с истински мед или лакомства с мед вместо да ревете и накрая го хвърлите
111
1
 
9
 
! Отговори
Куролацията преди 8 месеца
Тук има някакъв гаден ***, който във всички страници, пуска нещо против България
110
7
 
11
 
! Отговори
Пчелна задруга преди 8 месеца
Познавам един пчелар,преди 15-тина години се събраха с още няколко натовариха един камион мед за износ, след две седмици им го върнаха от Германия заради високи нива на антибиотици или нещо такова. Това са прехвалените бг-качество и производители
109
4
 
6
 
! Отговори
Питане преди 8 месеца
А защо официалните власти в лицето на Министерството на земеделието не каже колко пчелен мед през годините е върнат от чужбина поради факта, че в него са открити забранени остатъци от препарати за растителна защита, високи дози на глюкоза, антибиотици и т.н. В българския пчелен мед има всичко което е забранено с европейските изисквания, а сега някои ще настоява за подобна бълвоч (помия!) и някои да прояви интерес към нея. Е, няма как това да стане. Променете технологията на пчеларстване.
108
1
 
14
 
! Отговори
Никотин преди 8 месеца
Не яли нищо украинско, ам украинките що ги е*те тогава? 5-*** познати си зарязоха българските жени, някои с 2 деца, за да тръгнат с украинки
107
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пчелари или печелбари? 12-14 лв за качествен мед е добра цена, въпросът е че такъв отсъства.
106
2
 
10
 
! Отговори
За Бога Братя не куп преди 8 месеца
Като знам по колко тона захар купуват пчеларите в България и след това от ранна пролет (март месец) до късна есен (началото на ноември месец) вадят и продължават да вадят мед. Наскоро един Пчелар, номиниран за пчелар на 20 ххх година, той ми каза, че е вадил мед през януари от кокичета! Ей сега и ще му повярвам. Преди години си купи един голям Ван и постоянно влачи захар, прави се захарен сироп, тази бълвоч се налива и се продава като мед от синчец, бабина душица, магарешки бодил, розмарин,
105
7
 
5
 
! Отговори
Хай живе Украiна! преди 8 месеца
Природоклиматичните условия на Украйна са доста благоприятни за развитието на растениевъдството и животновъдството, в това число и на пчеларството. Там има много водни басейни, там не се усещат летните жеги, там медоносната растителност не изгаря през лятото както при нас. Между другото, Украйна е най-големия производител на пчелен мед в Европа и една от основните държави производителки на мед в Света. Ние българските пчелари не семе в състояние да покрием нито един критерии за добър пчелния ме
104
0
 
1
 
! Отговори
СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕ преди 8 месеца
УРА ПОГЛЕДНАХ ГО - ЗА 6 МЕСЕЦА ИМА САМО 3-4 МИЛИМЕТРА МАТОВА УТАААЙКА НА ДЪНОТО,НЕ СЕ ВИЖДАТ КРИСТАЛИ!... ПРОБЛЕМЪТ С КОНСУМАЦИЯТА НА МЕД Е В ХРАНИТЕЛНАТА КУЛТУРА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ, КАКТО СЕ ВИЖДА ОТ ДЖЪРМАНИТЕ - ДА ЯДАТ ПО 3грама МЕД НА ДЕН... ХА-ХА!!!
103
0
 
3
 
! Отговори
Медояд преди 8 месеца
Искате да си купете в Германия мед.Няма проблем!Отиваш в Реве мед 450гр.6-11 Евро смесен Мексико,Аржентина и EU от Румъния за да подобрът вкусувите качества.В Едека също.В био магазини също смесеният преобладава, немски но тежък странен вкус.На павилиони върви между 9 и 23 Евра.
102
1
 
4
 
! Отговори
СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕ преди 8 месеца
МИНАЛАТА ГОДИНА БУРКАН МЕД 1КГ ГО ИЗЯДОХ ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ,ОБЛИЗАХ ДЪНОТО НА БУРКАНА ОТВЪТРЕ И КУПИХ ВТОРИ (ЕСТЕСТВЕНО И ДВАТА ОТ ПЧЕЛАР) И ДВАТА ПО 10ЛВ.(ДОМЪРЗЯ МЕ ВТОРИЯТ ДА ГО ЯМ И СИ ЧАКА ДА МИ МИНЕ МЪРЗЕЛА). ПО СТАТ-КА ДЖЪРМАНИТЕ ЗА 16 ГОДИНИ ИЗЯЖДАТ СРЕДНО 1032,625грама МЕД, А БЪЛГАРИТЕ ЗА 2022 - 221грама МЕД. ТАКА,ЧЕ ЗА САМО ДВЕ СЕДМИЦИ ИЗПЪЛНИХ ГОДИШНАТА НОРМА НА ДЖЪРМАНИТЕ. АМИ ОСТАНАЛИТЕ 50 СЕДМИЦИ - КОЛКО???
101
1
 
10
 
! Отговори
Пчелар преди 8 месеца
Като потомствен пчелар 4-то поколение мога твърдо да кажа, че не малка част от българските пчелари продължават да използват антибиотици, хем това е забранено в България от пролетта на 2003 г. Миналата година по време на протестите един мастит пчелар директно заяви, че на своите 385 пчелни семейства е им дал 20 000 кг бяла захар във вид на сироп. Е, при тези условия, кой ще дава за отрова пари, просто Ви питам! Аз продавам меда на 14 лв килото, а купувачи имам и съм доволен от пазара.
100
0
 
12
 
! Отговори
АЙДЕ БЕ . . . преди 8 месеца
Никъде няма понижена цена на меда , никъде ! ИМА САМО ПОВИШЕНА ЦЕНА НА МЕДА НА ВСЯКЪДЕ !
99
2
 
3
 
! Отговори
Укр преди 8 месеца
До МеденПравилно! но! по добре да намажат Киро и Асен с мед - буквално! Ако не го направят значи не им е зор и тази статия е само пушилка ?!
98
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Понеже Кирчо и Кокорчи ви вдигнаха стандарта на живот та вече всичко пак е менте, от меда до сиренето. Преди малко пекохме пържоли на фурна, толкова вода пуснаха направо плуват в тавата.
97
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То пък меда на нашите пчелари е много свестен! Някох проверява ли какви ги бъркат вътре!! Високата цена не е гаранция за високо качество, а за спекула.
96
3
 
8
 
! Отговори
гадно преди 8 месеца
Никога няма да купя нищо украинско. Лошото е, че действителния произход на стоката не се декларира и/ или изписва на етикетите на стоките. Как човек да разбере дали са български или от бантустан!?
95
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна произвежда царевица, отпаръка от царевичните стъбла се пресова и получената мешавица от глюкоза и фруктоза вместо да я изхвърлят ни продават за "мед". Глюкозо-фруктозния сироп е изключително вреден, но понеже е евтин, си позволяват да го ръггат навсякъде.