Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари

Десетки тонове готова продукция залежава, цената пада
156
Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго поскъпва, алармират пчелари от Добруджа. Няма пазар и десетки тонове готова продукция залежава. Едновременно с това променящите се климатични условия водят до спад на продуктивността на пчелите. Все повече стопани разпродават кошерите си, макар и на загуба, защото субсидиите са крайно недостатъчни.

Цените на едро за килограм мед са паднали с около 2 лв., казва пчелар, който има 140 кошера край Каварна. Ето защо на мъжа за първи път му се налага да продава продукцията си сам по фермерски пазари. Реалната цена на би трябвало да бъде най-малко 5,20 лв. предвид високите тарифи на горивата, суровините и др., категоричен е Хинчо Хинев.

„Някои от колегите просто не можаха да издържат и веднага, щом извадиха продукцията, я продадоха. А в момента фирмите, които изкупуват, просто сядат и се разбират за една цена. И няма интерес към нас. А ние трябва да усвояваме програми, да плащаме осигуровки и още какво ли не. И накрая – имаш мед и той стои! Няма пазар за 15 тона мед”, обясни Стойко Василев, председател на Сдружение „Пчела Балчик 2019“ пред Нова телевизия.

Според Хинев обяснението за случващото се е вносът на евтин мед от Украйна.

Заради сушата пък добивите са три пъти по-ниски от обичайното. Доскоро пчеларите са вадели по 40 кг мед от всеки кошер, споделя Славчо Колев, професионалист в занаята от 55 години. При тази честа и рязка промяна в температурите, пчеларите се молят застудяването да е краткотрайно, за да оцелеят медоносните. Оцеляването на сектора като цяло обаче, е под въпрос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: медпчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
По принцип съм против всякакъв внос на съмнителни продукти от Украйна. Ясно е също така, че хората там са го закъсали яко и са готови да работят за жълти стотинки. И най-вероятно това ще е държавата, която ще ни измести като евтина работна ръка един ден. Но предвид, че хората и в България едва свързват вече двата края с тази инфлация, разбирам ги, че са готови да купуват по-евтино, без значение произхода и качеството.
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама кой луд човек купува мед от Украйна????
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами защото, там управниците защитават националните си интереси, а нашите под ло ги. и *** защитават интересите на нацистка Украйна.
91
2
 
12
 
! Отговори
Сашо преди 8 месеца
Излизаите на стачка.Продавайте малко над искупната цена.Дарете на детски градини и стари хора.Договаряйте сами с хотели фирми в малки кътчета да се продава.Имаме нужда от вас.
90
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В западно европейските държави не се допускат никакви храни от украина,отговорете си защо.
89
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хора,не купувайте нищо,за което имате съмнения че е украинско.Опасно е за здравето,пазете се
88
4
 
18
 
! Отговори
до 93 преди 8 месеца
Много просто,тяхното не е мед,а глюкоза,при това с много вредни отровни примеси
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този Рошен на Порошенко е пълен шит.
86
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това,което се внася от усраина не е мед,а отрова-с тежки метали,с радиоактивни примеси,за това и хората не купуват никакъв мед.Не се знае усраинският не се ли представя за български.Трябва всичко от тая държава да се забрани,спрете да тровите хората.
85
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо за марката евтини шоколадови бонбони и сладкарски изделия Roshen?Които имитират известния италиански лейбъл за шоколад Ferrero Rosher, но са в пъти по-евтини. Отново украинско производство в сътрудничество с Китай.
84
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Що им е по-евтин меда? Какво правят, което нашите пчелари пропускат, та при равни други условия, украинския мед барабар с пътя, излиза по-евтин.
83
2
 
11
 
! Отговори
Еврогейец преди 8 месеца
В името на евроатлантическите ценности трябва нашия български мед да бъде унищожен. Трябва да се вкарва Гмо мед от Китай и Украйна. Пчеларството в България трябва да бъде унищожено!
82
2
 
17
 
! Отговори
Гадняр преди 8 месеца
Явно китайския мед, който родните мутри и големите вериги в ЕС внасят от години не е проблем. Само украинския?? Добре известна фалшификация на българския мед е смесването му с китайски, с последващ реекспорт в Западна Европа. Естествено БАБХ спи зимен сън и не санкционира тази практика. Вече нищо истинско не остана в България!
81
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подмазвачите управници и отрова ще ни внесат от Украйна, само и само да ги похвалят господарите им. Понеже в България зеленчуци не растат, торове никога не са се произвеждали, пчели не се отглеждат, мляко и млечни не се добиват и произвеждат, животни за месо тук не е възможно да се отглеждат, та всичко ни се внася и най-вече от Украйна. Понеже някакъв не с всичкия си е решил да побеждава Русия. За качеството по-добре да не се отваря дума.
80
1
 
19
 
! Отговори
Парадокс преди 8 месеца
Повечето българи търсят мед от пчелари (познати, приятели, фермерски пазари и т.н.). Меда който се продава в магазините не вдъхва доверие на потребителите и те го избягват. Не качествен и скъп мед. Явно статията касае пчелари, които продават на едро на фирмите износители.
79
1
 
6
 
! Отговори
вгз преди 8 месеца
Това на картинката не е мед.
78
0
 
14
 
! Отговори
Да протестират преди 8 месеца
И то пред Министерският съвет. Там са слугите на Посолството и евроатлантизма. Да им излеят някоя кофа мед пред входа, тогава може и да ги чуят.
77
0
 
18
 
! Отговори
Ъъъъ преди 8 месеца
Пчеларството е трудоемко и много рисково начинание. Когато пчеларите поради по-евтин внос или по-нисък добив (заради все по-агресивната среда) не могат да направят печалба, те ще преустановят бизнеса. Всъщност основната полза за селското стопанство и от там за цялото общество е опрашването на растенията, а меда е един от многото полезни продукти. Дъмпинговият внос със съмнително качество ще е за кратко, после ще дойдат огромните загуби за всички от липса на опрашване...
76
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Украйна са ниски цените, защото не е в ЕС и правилата на ЕС, които оскъпяват продукцията, не важат, ЕС има правила за всичко.:))
75
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евтин и вероятно канцерогенен.