Петролът тръгна нагоре, бензинът у нас на изключително ниска цена

Цената на петрола в момента е чувствителна
30 юли 2024 18:35, Инна Ангелова
49
Петролът тръгна нагоре, бензинът у нас на изключително ниска цена
Снимка: Bulgaria ON AIR

Цените на петрола тръгнаха нагоре на фона на опасенията, че конфликтът в Близкия изток може да се разшири след смъртоносна ракетна атака над Голанските възвишения, за която Израел и САЩ обвиниха ливанската групировка "Хизбула". Цената на петрола в момента е чувствителна и се влияе от търсенето и предлагането, каза международният борсов анализатор Димитър Георгиев.

В студиото на “България сутрин” Георгиев допълни, че за седма поредна година цената на петрола е в червено, а това означава, че пада и се търгува близо до едногодишното дъно.

“Причината за това е, че конфликтът в Близкия изток се ограничава между Израел и Ливан. И двете не са производители на петрол, няма да бъдат засегнати производства и транспортни коридори", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Георгиев отбеляза, че ако имаме директно включване на Иран, САЩ и Русия нещата биха изглеждали по драматично различен начин, но това е малко вероятно и той не очаква това да се случи.

Анализаторът допълни, че освен производството на петрол, друг фактор за потенциален тласък на цените на петрола нагоре би бил тотален блокаж на транспорта на петрол.

"Търсенето в Китай драматично намалява. Тази година, от гледна точка на движение на цената на петрола, е една от най-спокойните. Търсенето в Китай е значително по-малко от очакваното и това е една от причините за плавното спадане на цената. В същото време САЩ произвеждат все повече петрол. Представляват 60% от световното производство на петрол, извън страните в ОПЕК", посочи Димитър Георгиев.

По думите му, ако демократите спечелят изборите в САЩ, ще увеличат още повече държавните разходи и това може да доведе до поскъпване на петрола. Ако Доналд Тръмп стане президент, данъците ще бъдат намалени и това може да повлияе в обратна посока на петрола.

"Цената на петрола остава ниска. Цената на бензина в България в разгара на сезона остава изключително ниска. Очаквам това да продължи още дълго време", подчерта международният борсов анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: ценапетролОПЕКбензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
9
 
2
 
! Отговори
Пею преди 1 месец
На доцента кръвна проба за алкохол има ли!? Или я скрихте като всичко останало на тази територия. Срамота четири трупа и аматьорска работа.
22
1
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
Да бе Да! То у нас всичко " евтино"! Даже и " заплатите" Ни! -:( А стандарта ни на живот не е мръднал уви! Иначе " купуваме " нови автомобили" и най вече " електрички"? Бе вие У ред ли сте???-:(
21
16
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Призовавам българите да не вярват на такива статии и да гласуват за Камала, не се лъжете да гласувате за Тръмп.
20
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полезните изкопаеми и въглеводороди в Арктика ще осигурят на Русия десетилетия, и дори столетия богат живот и благоденствие, а освен това Русия ще ги търгува на целия свят.
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите анализатори все на по чашка-две ракия ги пускат на екрана. Като почнат с едни пророчества, заклинания и видения в бъдещето, че Нострадамус даже би завидял.
18
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още ще пада бензина.Скоро няма да има бензинови автомобили в движение.Не могат да минат ГТП.Като няма кой да го купува ще пада.
17
10
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
СТАТИЯТА Е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА С ЦЕЛ НЯКОЙ ДА СЕ ИЗЛЪЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА ЗА ТРЪМП!!! ТОЧНО ПРИ ТРЪМП ПЕТРОЛА ЩЕ СЕ КАЧИ ЗАЩОТО ТОЙ Е ИЗЕДНИК!!!
16
0
 
17
 
! Отговори
ВБЕСЕН! преди 1 месец
Сега на тоя ръб това ли му платиха да каже?!Да ни подготви за цвните на началниците му ли?!Ами ако Путин пусне една ракета и вече нямаме ЛУКОИЛ?!Колко нагоре?!Некъв му казали какво да казва и тука ни го прожектирате!ЗАЩО?????!!!!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1.37% nadolu e petrola dnes izmamnici
14
0
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТОЙ ВИ ЛЪЖЕ!!!!!! ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА СЕ Е СРИНАЛА И Е ПОД 80 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ! ЦЕНАТА ОТ НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦА Е ПАДНАЛА С 10% А ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА Е НА БЕЗОБРАЗНО ВИСОКИ НИВА
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами време е да го увеличим .....
12
1
 
3
 
! Отговори
Специален Агент преди 1 месец
Дейл Купър, Федерално Бюро за Разследванията: Пютин е Виновен!
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цената на Брент в момента е 77.87 . Важното е да има фалшиви новини !
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При бай Тошо бензиня и тока беше твърдо 2 стотинки :)))
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е този "експерт"? Петролът е на 6мес.дъно
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж цените тръгнали нагоре, а накрая пише, че цените са на едногодишно дъно. Следя цената на петрола и той системно пада. Брент тази седмица слезе под 80 долара. Цените по бензиностанциите обаче не падат. Не знам този анализатор от къде си измисли, че цените били ниски.
7
2
 
7
 
! Отговори
Спете спокойно преди 1 месец
Споко, още от петък-събота, ще тръгне нагоре и у нас!
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От цяла Европа наистина бензина в България е най-евтин. Редовно обикалям Европата с кола и съм абсолютно сигурен в това. Само в Беларус и Русия е по-ефтин бензина. В Черна Гора и Малта цената е като в БГ. Навсякъде другаде е от 3 лв. нагоре, че до 4 и 5 лв. за литър.
5
0
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
За какво въобще ги пускат такива? Ако едикакво си ... дрън-дрън. Тръгна ми нагоре y я....
4
4
 
20
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Горивото изобщо не е евтино в БГ. В Германия литър дизел е 3,30лв а тук е 2,50, да оначе стандарта на живто е 7 до 10 пъти по висок. Кое му е евтиното?