Темелков: Ако "Булгаргаз" не се споразумее с "Боташ", ще фалира

Проверките в "Булгартрансгаз" нямат общо с изборите, коментира той
15 авг 2024 21:55, Красимир Ангелов
20
Темелков: Ако "Булгаргаз" не се споразумее с "Боташ", ще фалира

Спецакцията на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз" е заради проект за разширяването на газохранилището "Чирен", съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

"Сигналите са постъпили в Европейската прокуратура много преди изборите. Не мисля, че има връзка между избухването на скандала и предстоящите избори", коментира бившият шеф на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че газовото хранилище "Чирен" е голяма ценност за нашата държава.

"Ако се провалим с проекта, можем да го унищожим и да намалим неговия капацитет. Съществува този риск. В момента дискусията, която е поставена, е дали този тип сондаж е правилният. За момента в самото хранилище се ползват двата типа сондажа - наклонено насочени и вертикални", уточни Темелков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че винаги е било ясно, че хранилището може да се разшири. Темелков обясни, че това не е станало по-рано, защото когато се инвестират толкова много пари, трябва да може то да се използва.

"Самият проект беше одобрен като проект от европейски интерес и се съфинансира, което означава че таксите няма да са толкова големи, след като се разшири. Интересът е силен към това да се ползва хранилището", добави бившият шеф на "Булгартрансгаз".

Относно поредния кръг от преговори между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ", по отношение на сключеното споразумение между двете търговски дружества, Темелков отбеляза, че има възможност да се предоговорят.

"Булгаргаз" като дружество е поело отговорност да изпълнява този договор. Единствената щета, която би настъпила, е да фалира "Булгаргаз". От "Боташ" са заинтересовани да застанат на масата и да намерят компромисно решение, защото ако "Булгаргаз" не се договори с тях, изходът е летален за дружеството, но "Боташ" няма да получи никакви средства. Единственото, което ще се постигне, е фалитът на "Булгаргаз", разясни Темелков.

Според него финансовото състояние на "Булгаргаз" е трагично - ако не се предоговори договорът, дружеството е изправено пред фалит.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Водещи мобилна
Въпреки климата: Житниците са пълни и цените на храните падат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Fena преди 3 седмици
Булгаргаз ще фалира поради една проста причина: От 20 години ТЕЦ София не си плаща газа към доставчика и понеже никой не иска да дразни електората на столицата, докараха до фалит държавното дружество. Парадокса е, че точно столичани се пенят на тема "пазарна икономика", но не искат да проумеят, че истинската цена на парното е сегашната по 4 (най-малко). Но днес вече нищо не е парадокс. Както казват психолозите: "Няма здрави, има непрегледани!".
13
0
 
1
 
! Отговори
Туск преди 3 седмици
Еми да фалира беее..... мене тва кво ме интересува. Омръзна ми с моите пари да спасяваме поредния държавен ***. Ама щяло да стане проблем. ПРосто не ме вълнувате. И да не сте вие други ще са . Пазарната икономика празно място не търпиц Ще дойде чужд частен оператор и ще се оправят нещата. Е да вярно ще изнася печалбата зад граница ама поне няма да краде като вас дураци. Аййй сиктирр ОКАДАР.
12
0
 
0
 
! Отговори
Накратко : преди 3 седмици
Нали това е идеята - фалит,приватизация,разграбване, национализация и делкане между наштЕ ора... Неустойките ще ги плаща ***, налЕ?
11
0
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 3 седмици
И какво общо има тук Асен и Кирил и "скъпата газ в Чирен" ?Сделката беше реализирана с помощта на американците , и на прилична цена .А Боташ си е чист секс , само че ние сме от страната на булката , и ако България е платила само за един ден пари с които е ощетена хазната , всички участници и организаторите на тоя грабеж веднага в затвора, делото после!?
10
0
 
4
 
! Отговори
Алито от София преди 3 седмици
До вчера казваха че Боташ не искат преговори с България, но след като се разбира че Булгаргаз ще фалира и тогава ще хванат второ място, са готови за преговори, но друго е много важно, кой сключи този толкова неизгоден договор за България, дали не беше Б.Б.и К.Д.,за който танкер писаха че искал да мине гратис през Месин ,Турция за Арабските страни, а бил пълен с медицински медикаменти за няколко милиарда евра, и Ердоган го конфискува
9
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 3 седмици
Та нали Румен Радев, договори сключването на договора с Боташ?!?Сега всеки месец плащаме милиони, задължително!!!Него да съдят за фалита на Булгаргаз!
8
0
 
7
 
! Отговори
Ром'с преди 3 седмици
Или неграмотници са сключвали договора,или продажници (нац черта) или пазара се изменили и нашите не са предвидели някои неща ,или пък е политическа поръчка ...да не се допусне Руски газ през Турция за нас и Европа,а да се купуват"евтиният" американски сгъстен газ ...или ги разбери какво става в тез държава на далаверджии и продажници.
7
2
 
12
 
! Отговори
Порно на Държава преди 3 седмици
Ми да фалира. Много хубава новина. Хем кърлежите комунисти и ДС отрочетата на клоновете ще изпадат.
6
4
 
10
 
! Отговори
Ботаж преди 3 седмици
Значи лоша новина ше фалира.Ееех случихте на резидент и на политици.Такъв секс не сме правили никога.По милион на ден у студ и пек.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво стана със скъпата газ в Чирен нагнетена от Кировото правителство и Асен лъжеха усилено и Лена по телевизиите
4
1
 
11
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
Матрияла, пак, ще плати щетите... Споко... Питайте тия от топлофикация шоплука, колко пъти матрияла им плати щетите, след, кат ежегодно фалират и матрияла пак им плаща дълговете, пъ мани друго, мисирките да ги поне попитат с, колко раздут щат са, и кви заплати се изплащат на персонала в посттоянно губеща фирма.... ===))) това, ако беше в друг щат на бугаристаня от отдавна да са го закрили... КРАДЦИ... Затова, ще плащате скъп ток... На шопете требе да им е коНфорт...
3
4
 
11
 
! Отговори
Ха,ха преди 3 седмици
Дреме му на Радев,че Булгаргаз ще фалира.Той нали си взе комисионната.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Турците ли са виновни, не, те си гледат интереса, имат си подписан договор.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Газпром не успя да ни принуди да плащаме в рубли и чрез радев и росен христов искат да ни фалира дружеството