Няма да спират колите с проблемни газове

Качват срока за оправяне на неизправностите
Обновена: 12 авг 2024 17:33 | 12 авг 2024 17:30, Александър Попов
62
Няма да спират колите с проблемни газове
Снимка: БГНЕС

Автомобилите с неизправности, свързани с отработените газове няма да се спират от движение

Министерството на транспорта и съобщенията публикува за обществено обсъждане промени в Наредба Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. Наредбата е публикувана на страницата на МТС и в Портала за обществени консултации на Министерския съвет – https://strategy.bg/ за срок от 30 дни.

Припомняме, че със заповед на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков бе сформирана работна група, която преразгледа текстовете на Наредба Н-32. Заключението на експертите е, че неизправностите, свързани с емисиите на отработените газове не засягат пряко пътната безопасност. До момента тези неизправности бяха квалифицирани като „опасни“ и превозните средства се спираха от движение.

С настоящите промени в Наредба Н-32 се предвижда неизправностите относно емисиите в отработените газове от МПС да се класифицират като „значителни“. В този случай на собствениците на превозни средства се дава срок за отстраняването им, след което отново преминават технически преглед. Друга промяна в Наредбата предвижда срокът за отстраняване от 14 дни да стане на 30 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
В една нормална държава тези коли ако не се отремонтират в определен срок се спират от движение.
58
0
 
4
 
! Отговори
Оная преди 3 седмици
Поредната умнотоя. Иде ми дойде ми. Простациииии мислете малко бре. Почнете с горивата щото каквато и да е кола с нашите горива след година две е тотално изхабена. После може ли българистаеца да си купува нови коли. И така. Ама мислене трябва
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как да ги спрат и после да чакат римляните да гласуват за 30 лева?
56
0
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Ей, гербаджии това не е решение! Кажете на хората поне година предварително ще ви спираме колите и това е последният преглед без катализатор и това е. Но да не спирате камиони и автобуси, зад които не се кара, а колата на бай Гошо от някое село дето се кара веднъж в месеца какво ви пречи?! П.п. нямам личен интерес.
55
0
 
4
 
! Отговори
Олелей! преди 3 седмици
Мамалеееееееййййй! И ся Пиронков 'ко '*** пра'й? Кой ' ще връща сега рушветите? И къде 'ше го крият сега от любовта на едрата буржоазия?! М?
54
7
 
6
 
! Отговори
Пацо преди 3 седмици
Един коментиращ по долу се чуди как 15 годишна кола може да влезе в нормите....Може, приятелю. Ама не и чипосан дизел без DPF. Масово св купуват стари дизеларки. Бегачките на бедните, които грам не мислят за екология и здраве. Мисля само дали вървяла и колко червени букви има на TDI. Аз лично карам Honda Accord 2.4 2009 бензин и на прегледа човека се стъписа и рече, че има перфектни емисии. Кола на 15 години и 180 000км. Ама не е дизел.....не става.....
53
0
 
12
 
! Отговори
Ппп преди 4 седмици
Пак ли отнякъде ни командват??? Колите ви така, жените ви иначе... Не може да се живее нормално в тази държава. Навсякъде мислят за своето население, само тук мислят как да го доунищожат. На мен ми откраднаха катализатора. Кого да обвиня?? Ако сложа нов, колко ще остане на колата?? Тировете не замърсяват. Никой нищо, само колите на хората
52
0
 
22
 
! Отговори
Странно преди 4 седмици
За качествата на горивото никой не говори, сипваш в Германия, колата в нормите, сипваш в България и я спират от движение, иначе пак ще дерем бедните, а доставчиците на гориво може и мазут да ни продават, българското гориво дали ще мине германска проверка!
51
2
 
24
 
! Отговори
Общ работник преди 4 седмици
От 20 години карам коли на бензин/газ, ама с тия безумни промени ще ме накарат да си взема един дизелов чаделник и да му оскубя къде що има катализатори и пр. по него. После един ремап при кварталния майстор и отзад да става все едно на въглища се кара. Ей тва е жалката и тъжна истина.
50
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
*** свалил катализатора и ни трови. Не отсрочка а 1 месец обществено полезен труд!
49
3
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
Интересно как се оправя 30 год. таралясник? Най-ниски заплати,най-стари автомобили.Престанете да гледате как е в Германия.Далече сме от тамошния стандарт и доходи.
48
3
 
33
 
! Отговори
Stoyanov преди 4 седмици
С тия завишени норми на екология и 100 дни да дадете все тая, оправете си нормите , а не ние да си оправяме колите! А тоя смешния министър да се маха на мига!
47
2
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
Първо САЩ, Китай и Индия, тогава ЕС!
46
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Селяните обожават да дишат изгорели газове над нормите.... Особено дизеларите. Колкото повече дими - толкова по-голям престиж.
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Демек оставате без преглед пак, ако не си оправите емисиите!
44
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Все едно нищо не направиха! Как 15 годишна кола може да има спецификациите си, както когато е била нова?!? За амортизации чували ли са тези?!?
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ала бала и нищо , бракувам колата и си я правя на генератор за ток в двора нито данъци нито застраховки и пак екология никаква
42
9
 
5
 
! Отговори
До Никола преди 4 седмици
В Германия е така, дават ти срок да оправиш неизправностите, в който таксата важи..Не спазиш ли срока плащаш наново за нов преглед.
41
0
 
8
 
! Отговори
3 млн км на волана.. преди 4 седмици
Вземете ми повярваите, кола пуши от 4- ри неща свързани със износване от 250 000 км нагоре според колата... 1-во гумички клапани 2- водачи клапани 3 сегменти 4 - бутала -- стигнем ли до 4 правим и 1 ,2,3 --- ако сменим катализатор на пушещ автомобил за нула време сме го запушили според колко масло ни гори от водачите може да вади направо син дим и на 1000 км да гори 1л масло така че може и лесно да се управите но може и да мислите др вариант ....
40
0
 
5
 
! Отговори
не са 70 % преди 4 седмици
Зора е за евро 4 и 5--другте са със големи норми а за някои няма нищо ! Евро 4и5 са малък процент на база всички автомобили още от 19..... година !