България първа в ЕС по регистрации на нови автомобили

Увеличението е с 30,8% на годишна база
19 юли 2024 09:38, Петър Бойчев
70
 България първа в ЕС по регистрации на нови автомобили
Снимка БГНЕС

През първото полугодие на 2024 година България е страната с най-голям годишен ръст на регистрациите на нови автомобили в сравнение с първите шест месеца на миналата година. Това показва справка на БТА в база данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

През периода януари-юни 2024 г. новорегистрираните автомобили в страната ни, без значение от типа на агрегата, чрез който са задвижвани, се увеличават с 30,8 процента на годишна база, според публикуваните днес от асоциацията данни. Това означава, че през първото шестмесечие на годината у нас са регистрирани 23 047 нови автомобила, при 17 616 регистрации през същия период на 2023 г. За сравнение, през първите шест месеца на 2023 г. новорегистрираните автомобили в страната ни нараснаха с 21,3% на годишна основа, което отреждаше 12-о място на България по увеличение на новите автомобили.

Данните за първото полугодие на 2024 г. нареждат България на първо място по годишен растеж на регистрациите на нови автомобили в ЕС, като след нас остават Полша (+16 процента), Кипър (+15 процента) и Хърватия (+14,5 процента).

С най-голям годишен спад на регистрациите в ЕС през януари-юни са Финландия (-16,5 процента), Естония (-16,2 процента), Латвия (-12,7 процента) и Швеция (-5,9 процента). Само през юни 2024 г. родните регистрации на нови автомобили са достигнали 4110 броя, или с 8,4 процента повече, отколкото през същия месец на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
2
 
! Отговори
= преди 1 месец
Около 35% от бългрите са умни и разумни, образовани, работливи и предприемчиви. Те купуват нови апартаменти и коли, ходят по почивки и екскурзии, грижат се за образонанието възпитанието на децата си. Останалите злобеят и оплюват всичко и всички
61
3
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Дано не са си взели коли на бензин, че догодина ще ги спрат от движение
60
1
 
1
 
! Отговори
Нови преди 1 месец
Ъъъ,?
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Към настоящата реалност с пътната инфраструктура у нас, разход за кола над 5000 лв. е умопомрачителна тъпота... Евентуално се търси нещо 80тарско или 90тарско дето става за сафари да се кара по тия стълбища къде ни ги прават вместо път...
58
3
 
4
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Парите които искат, например за нова Астра(тотален ***) - 10 к в началото, 20 к в края и 60 месеца по 350 лв (само за колата, без каско)! Кола на 10 г. с тия пари можеш 5 пъти да я направиш нова( вкл и основен ремонт)! Не знам, ама като няма новини, наблягате на паръчкови статии, нез никакви предварителни подготовки!
57
1
 
1
 
! Отговори
vs преди 1 месец
хехех, много е рано да почваш да пиеш или да шмъркаш
56
1
 
3
 
! Отговори
Хехе преди 1 месец
Мръсотия и несъществуващи улици. Помислих си че това е само тук преди нови Сад но след Ниш беше същото. За да не плащат двоен данък сърбежите си купуват нови коли. И нашите колхозници със сърпове те и чуковете в правните кратни си мислят че тия имат стандарт на живот. Ха ха ха ха ха ха ха. тъподонците са толкова жалки че нямам и думи да ги опиша и най вече най големите от блатная те са богове нали? Хе хе хе хе хе
55
1
 
3
 
! Отговори
Хехе преди 1 месец
Отпадъчният материал като започне да дрънкат тъпни за сърби Я и ми става смешно. Това там е клоака не е държава. Сърбежите се трупат в гърдите че са много хубави но държава ги жули данъци на парите които са изработили и платили данъци в чужбина или 60% данък. Смях това е и за тъподонците. Албанците не работят на заплата а през тяхно хора за пари в брой или повечето са така. Тази година минава през сърби Я и се отбих от МАГИСТРАЛАТА не на бензиностанция и е все едно съм индианско гето.
54
5
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Нормално, прос тия българин продава къщата на дядо и купува нов кола на мига. То с тия цени по селата, пази боже сляпо да прогледа. Видял се *** с някой лев и даййй
53
0
 
4
 
! Отговори
А бе, преди 1 месец
Така се случва в богата държава като БГ!Даже има недостиг на нови автомобили и хората се бият с пачки за последните бройки.Баба ми ходи на тоалетна с "Tesla".То,човек като си насмогне на масрафа,така е! Цял свят мечтае за такъв охолен живот ама не могат да си го позволят и си живеят в мизерията.Ужас!
52
1
 
1
 
! Отговори
За генома преди 1 месец
Още преди ВСВ един от тогавашните ни народопсихолози отбелязва, че когато българинът говори с някого и го нарича "Ваша милост", говорейки за себе си сам се назовава "Моя милост". В някои райони от българските земи чак до началото на 20-и век се нарича "държава" дворното място заедно с къщата и стопанските постройки, притежавани от едно семейство. Затова следва да си зададем въпроса дали е парвенющина залитането по различни видове салтанати или причината се корени в нещо съвсем друго?
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям ръст при ниска база, т.е. нищо. България остава последна в ЕС по регистрации на нови автомобили на човек от населението.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България през първото шестмесечие на годината са регистрирани 23047 нови автомобила. Това означава по 3,5 нови автомобила на 1000 човека население. В нормалните държави са между 20 и 150 нови автомобила на 1000 човека население. Общо в ЕС за тези 6 месеца са регистрирани 5,7 милиона нови автомобили, а тези 23047 в България са 0,4% от новорегистрираните автомобили в ЕС, като по население сме 1,5% от населението на ЕС.
49
3
 
3
 
! Отговори
Има нещо в генома ни преди 1 месец
Към края на 70-те години е било установено, че от целия Източен блок България е държавата с най-много западни автомобили, притежавани от частни лица.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в германия повечето работещи едвам стигат от една заплата до следващата и новите им таратайки са всичките на лизинг философчо, повечето дойчистанци не са виждали 10 хиляди евро на куп. Продавачките в алди и лидъл в швейцария взимат повече от 90 процента от живеещите в германия.
47
5
 
17
 
! Отговори
На гол тумбak преди 1 месец
Заплатата ми на месец е не по-малко от 8хил лв. Със жената докарваме към 14хил/мес. Моята кола е втора ръка на 11 години, на жената малката градска количка също е втора ръка на 11 години. Въпреки, че мога да отида във всеки автосалон и да си купя среден клас кола, или ако си претръскам джобовете мога да плащам лизинг на всяка една премиум кола, не го правя. Това са абсурдни разходи!!! Предпочитам да си харча парите за по-смислени неща, като образование, пътувания и все пак нещо да остане следмен
46
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в германия почти всеки рабтещ може да си позволи и мерцедес, но хората имат самоосъзнаване и знаят , че като стандартен бачкатор това е глупаво и не показва реалното му положение в обществото. А в Бг, ганиовците бачкери се придвижват с бмв мерцедес и прочие след като са бъркали бетон цял ден.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дай на българина със селски манталитет кола, телефон и чалгия , масово хора живеят под наем в панелка и бръмчат на промоциите в кауфланд, нооо карат скъпа кола, щото това е манталитета - да се покаже.
44
2
 
4
 
! Отговори
ЛЕЛЕЕЕЕЕ...МАЛЕЕЕЕ.. преди 1 месец
....БЕДНА И НЕЩАСТНА БЪЛГАРИЯ....ХАХАХАААА.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4 Щом е в нета по това време, дали е бачкатор? А, умнико? Или не е по силите ти да събереш две и две? Ама иначе си велик програмист и западни клиенти се били изпотрепали да те наемат!