Брюксел май ще ни хвали, ама чакаме февруари

ЕК даде първи положителни сигнали за доклада за България
Обновена: 26 яну 2011 15:44 | 26 яну 2011 15:44,
59
Брюксел май ще ни хвали, ама чакаме февруари
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейската комисия даде първи сигнали за доклада за България, който оценява състоянието на борбата с организираната престъпност и корупцията и който трябва да бъде оповестен в края на февруари.

Генералният секретар на комисията Катрин Дей, която отговаря за изпълнението на Механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи, коментира като успех прилагането му у нас.

Механизмът беше създаден специално за България и Румъния при приемането им в ЕС, за да се наблюдава довършването на реформите в тази сфера.

В отговора си Дей посочва, че след създаването в България на съвместните екипи на прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на измами с еврофондовете, работата е потръгнала и комисията отбелязва, че се извършват повече разследвания на този тип престъпления.

Пред евродепутатите Дей дава за пример и Закона за конфликт на интереси.

Правителството на ГЕРБ получава и добри оценки за приетите препоръки от доклада на ЕК от миналия юни и дори ги оформи като правителствени приоритети.

Катрин Дей хвали и Румъния, където се отбелязва напредък в съдебните реформи и в работата на Националната агенция за интегритет.

Миналия петък говорителят на Европейската комисия Марк Грей съобщи, че писането на доклада за България още не е започнало. Той не направи връзка между поисканата от Брюксел информация за СРС гейта у нас и февруарския доклад.

Европейската комисия издава доклади за състоянието на борбата с организираната престъпност и корупцията у нас два пъти годишно – през февруари и през юни.

Зимните доклади добиха популярност като технически, тъй като експертите преценяват как върви изпълнението на шестте области, в които комисията наблюдава България: реформа на съдебната система, подобряване на нейната прозрачност и ефективност, както и на професионализма на магистратите, борба с корупцията по върховете в централната и в местната власт, както и противодействие на организираната престъпност и прането на пари.

В тези доклади не се правят политически изводи, докато юнските са по-подробни и дават и политически оценки.

Тъкмо вследствие на юнски доклад през 2008 г. бяха спрени предприсъединителните фондове за България.

През миналото лято обаче Еврокомисията за пръв път регистрира „силен устрем за реформи“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Постиженияь Бойкови:АЕЦ - 1,5 млрд по-скъпаЛюлин - 60 млн по-скъпаГорна Арда-дадена на неспазващите правилата Трайчове ЕВНМъчителни преговори за увеличинието на газта - засега успяхме да я вдигнем само с 30 %Фискален резерв - 1,7млрд - по-малъкВъншна задлъжнялост - повече с 800 млн:)Нови цени на тока, а щяха да падатДанък "колиба", вместо данък "лукс"Криминално прокарване на Закона за прекурсорите и нарк.веществаГерберка гласува за дъщеря си, защото закона я задължиГербер краде ток:)
17
13
 
11
 
! Отговори
hahaha преди 13 години
ЩЕ ВИ ПОХВАЛИ АМА НА 1 АПРИЛ САМОААА ХАХАХАХ ЩЕ ВИ ПРАТЯ ЕДНИ СИГНАЛИ АМА ГИ РАЗБИРАЙТЕ КАК СИ ИСКАТЕ
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тати ще ми купи Колело ! .... ама друг път
15
27
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
поредният звучен провал на кабинета "Борисов". няма друго правителство, което за толкова кратко време да има толкова много скандали и провали.
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пък ние си мислехме, че в тази държава живеят и други хора, освен почитателите на БСП и ГЕРБ! Такъв шут ще ядете, че и на мафиозите от Брюксел свят ще ви се завие:)
13
14
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 13 години
Абе какъв е тоя Брюксел и каква е тая Европейска Комисия, кой го интересува какво казват те? За нас по важно е какво се публикува във вестник "Галерия" ха ха ха ха ха ха ха ха хаааааа...клепайте комунисти, номерата ви са до болка познати по цялото протежение на разпадналия се СИВ!
12
10
 
4
 
! Отговори
Румен преди 13 години
Западните умници ни смятат за индианци и не разбират, че техните оценки могат само да ни резсмеят !?
11
6
 
3
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболест преди 13 години
Май, май ама май не.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май докато няма тотална ЛУСТРАЦИЯ на болшевишките доносници,нема да има похвали!
9
6
 
12
 
! Отговори
Мариан преди 13 години
Юли месец доклада ще е в пъти по-добър!
8
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хамстера дори Буш го нарече Мистър Клийн:))))))))А за Боко:"Конгрешънъл куотърли":Бойко Борисов е свързан с българската мафия ! "Кронен Цайтунг": България се управлява от мафията"Ди Велт" : Борисов използва мафиотски методи, а Европа не иска да забележиДи Велт' нарича Румяна Желева гангстерска невестаКлаус Шрамайер-Правната слепота е един от най-големите недостатъци на сегашното българско правителството. За другите няма да пища:) Много са! Дори пребрихме тероризма с дюнери:)))))))
7
12
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 13 години
доста намирисваш на герберастка ***. защо пък точно БСП? важно е и какво ще каже синята коалиция, НДСВ, ВМРО и т.н. и още нещо синко, ако ни похвалят то ще е най-вече блгодарение на съда. ето осъдиха Мургина, Томов. в днешно време като че ли само съда работи като хората в таз държава.
6
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Брюксел да ми лиже белия ***. Аз съм потомък на цар Симеон Велики. България е сувернна страна. Аз съм този който може да дава оценки на правителството, а не някой си Брюксел
5
5
 
23
 
! Отговори
sss преди 13 години
Е като беше толкова хубаво по хамстерово време що никой не го разбра?Нито ние,нито тея в Брюксел.......??
4
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предлагам Брюксел да си го вземат Боко е ЕС да връже и цъфне:) Комисарите ще трябва обаче да се мразят, за да не крадата, и ще бъдат подслушвани:))))))))))))
3
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи в една държава ако мутра стане премиер и го подкрепят биячите от "Луфтханза" е добра държава:))))) Милите как да признаят, че са се прегръщали по форумите не с когото трябва:)
2
6
 
30
 
! Отговори
11 преди 13 години
Ако е така какво ли ще кажат от БСП?
1
25
 
11
 
! Отговори
aa преди 13 години
kat ne go hvali naroda za kvo mi e mnenieto na ES