Пари за ромите има, ама не се харчат

2 от 3 евро от фондовете на ЕС за интеграция не са използвани
Обновена: 6 апр 2011 19:12 | 6 апр 2011 19:12,
168
Пари за ромите има, ама не се харчат
Снимка: Булфото

Държавите с големи групи роми ще се нуждаят от по 2 милиарда евро годишно, за да успеят успешно да ги интегрират, изчисли Европейската комисия.

Ромите, които са най-голямото малцинство в Европа, наброяват 10-12 млн. и основната част от тях живеят в Централна и Източна Европа.

По данни на Съвета на Европа най-много роми на глава от населението живеят в България – 10%, Словакия 9%, Румъния 8%, и Унгария – 7 на сто от населението.

Две от три евро от фондовете на ЕС, предназначени за интеграция на ромите, не са били използвани, съобщи ЕК след проверката, последвала масовата депортация на български и румънски цигани от Франция миналото лято.

Нарушаването на правата им на европейски граждани предизвика широко възмущение, включително в Брюксел, който се зарече да положи повече усилия за приобщаване на най-голямото малцинство в ЕС.

Девет месеца по-късно Еврокомисията призна, че резултатите са плачевни почти навсякъде.

Причините за слабото използване на фондовете се дължат не само на технически трудности или липса на проекти, но и на политическото нежелание на властите в някои страни да работят с ромите, заяви социалният комисар Ласло Андор.

Според справка на комисията до 2013 г. за подобряване на живота на циганите има 26,5 млрд. евро. От тях до момента е похарчени незначителна част, въпреки че нуждите от пари са огромни.

Брюксел обаче няма да наставлява правителствата как да се справят с проблема, защото ситуацията била различна навсякъде, посочи комисарят за правата на гражданите Вивиан Рединг.

Испанските цигани например били добре интегрирани, докато полските и унгарските – не. Люксембург нямал почти никакви проблеми, тъй като в страната живеели едва 300 роми, докато в България те били стотици хиляди.

Признавайки, че не може да предложи общо решение, Брюксел поръча на правителствата да напишат стратегии как ще подобрят живота на циганите и да ги предадат за проверка в Брюксел до края на годината. Подобни документи ще се искат и от страните кандидатки на Балканите, които искат да влязат в ЕС, съобщи Рединг.

В стратегиите трябва да се предвидят мерки в четири области: образование, заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

Брюксел настоява всички ромски деца да ходят на училище като 100 % от тях завършват началния курс. В момента само 42 на сто от циганчетата в Европа завършват четвърти клас, а едно от десет продължава в гимназия.

ЕК иска и възможности ромите да намират по-лесно работа. В ЕС работят средно около 68 на сто от ромите, но у нас – по-малко от половината.

Ако се справи, България ще може да разчита на четири пъти повече работници в следващите години, тъй като над една трета от ромите сега са на възраст под 15 години.

Европейската комисия иска и мерки за удължаване на живота на ромите. Те живеят 10 години по-малко от средния европеец, а смъртността е до 6 пъти по-висока заради липсата на достъп до медицинска помощ, твърди Брюксел.

Четвъртата област, в която държавите трябва да се погрижат за малцинството е да осигурят по-добри жилищни условия, предоставяйки им частни и социални жилища.

От своя страна Еврокомисията ще се погрижи да облекчи условията за кандидатстване за еврофондовете по ромски проекти и ще обучи 1000 души, които да посредничат между ромската общност и държавата.

Нито депутатите, нито неправителствените организации харесаха подхода на Брюксел за решаване на ромския проблем. Ромски организации са недоволни, че инициативата се оставя в ръцете на правителствата.

Европейските социалисти нарекоха проекта „празна черупка“.

„Не ни се предлага нищо ново в сравнение с обявената преди шест години Декада на ромското включване.

„Правителствата ще продължават, както и досега, да игнорират жалките условия, при които живеят тези европейски граждани“, заяви унгарската евродепутатка Кинга Гьонц.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да им предложим една далаверка на евреопейците - те приемат всичкото *** у тях, ние щедро им оставяме да харчат по два милиарда годишно за интеграция. Халал да им са!
143
22
 
4
 
! Отговори
Циганин преди 13 години
Българи само се погледнете и се съжалете . За 10 години 600 000 хиляди жители / българи / ги няма - стопили са се . На година по един град от 60 000 жиляди ИЗЧЕЗВА .. И вие ми се перчите . Вие сте вече МАЛЦИНСТВО .Бъдещето е вече в българските граждани, а не само на българите .
142
9
 
2
 
! Отговори
Esmeralda преди 13 години
Mnogo pove4e ot 10% sme. No mnogo ot nas sme izmumamili vas i va6ite sineoki sinove/du6teri, omujili/ojenili sme se za tqh i sme im/sa rodili po 2 detsa. Za tova dragi bulgari, nikoi ot vas ne znae kakva kruv te4e vuv venite mu. A druga tema e 5 vekovnoto osmansko prisustvie
141
2
 
28
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Както в растителният и животински свят има същества, които В САМАТА СИ СЪЩНОСТ са *** (като почнем от вирусът и стигнем до бълхата), защо да звучи толкова невероятно теорията, че *** са ПАРАЗИТЕН вид от животинският разред на ***, че като такива не са хора, следователно не могат да имат човешки права?За мен основните човешки белези са Интелигентност, Морал и Чувство за отговорност, *** не ги притежават, следователно НЕ СА ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА !!!
140
1
 
4
 
! Отговори
Мангасарчо преди 13 години
Ай стига сти ривали бе братя българи 1 Кво да праим , кат сме бедни и не сми богати като цар Киру ? Крадним колкуту да не измрем от глад ! Щоту помощите не ни стигът ! Аз съм с шести клас , пък мойта с осми инема работа ! Голема работа , че ни раните по малку ! Ей ся съм у компутърниа клуб на квартало ! Нема пари и , че отмъкнем един шахта -само двайси кинта давът .И пари за децки около 200 левъ за сичките шес таанета ..Пък кога имам и аз ша ви пумагам , ша ви давъм парите бе ............
139
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 13 години
138 - и аз съм на това мнение - смятам, че ако учени изследват подробно ДНК-то на ***, ще се убедят, че това НЕ СА човешки същества !!! Разликата сигурно е малка (между човекът и шимпанзето е под 2%) но със сигурност я има.Това че при чифтосването на хора и *** може да се създава поколение не е критерии - същото се отнася и за конят и магарето.136 - прав си - и предлагам следното - ВСИЧКИ КОИТО МОЖЕМ (САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ) ДА СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ !!!!
138
0
 
4
 
! Отговори
Detektiff преди 13 години
Umishleno se pravi taka, che da ima protivopostavyane i da se nasajda omraza. Uspeha e na litse. Ako nyakoi ne vyarva, da prochete izkazvaniyata po-dolu. Bravo na bulgarskite upravlyavashti. Evala, poklon, mashala, ashkolsun, pak na sashtite.
137
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може пък 135 да е прав. Интересно е наистина да се види дали няма някакъв дефект, някаква мутация в ДНК-то им.
136
0
 
8
 
! Отговори
? преди 13 години
Е има си хас да няма...А пари за болните български деца дето *** по болниците понеже няма средства за трансплантации..?
135
0
 
9
 
! Отговори
До 132, 133 преди 13 години
Одобрявам всичко, което пишеш и тук, и в коментарите към други статии. Въпросът е как да се активизира обществото ни - не пасивна, а активна нетърпимост е нужна! И това не е расизъм, защото никой не би посегнал на ***, който учи, работи, плаща данъци и спазва законите.В случая всички ние протестираме срещу проявите на социопатия - това е най-точната дума, с която може да се характеризира манталитетът на 99% от *** в днешна България.
134
2
 
21
 
! Отговори
тонката преди 13 години
*** ИМА УВРЕДЕНО ДНК И НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ НОРМАЛНО! ВСЕ ПАК ИМА И ИЗЛЮЧЕНИЯ,НО *** ПРОБЛЕМ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗСЛЕДВА ОТ ВИДНИ УЧЕНИ.
133
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И тъкмо затова най-страшното е, че НИКОЙ няма да ни защити, имам предвид отвън, от "цивилизованата Европа". Само от нас зависи да сложим на власт решителни хора, достойни Българи с държавническо мислене и отговорност към страната ни и народът ни - които просто да ударят по масата и да заявят на брюкселските ***, че законите в тая държава са еднакви за всички, че няма да бъдат допускани никакви етнически привилегии, а ако на тях не им харесва, да си вземат *** при тях.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ромите за тях нищо 0
131
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Впрочем аз силно подозирам, че *** в Брюксел много добре разбират както проблема, така и безумието и безполезността на всякакви програми за "интеграция". Те просто замитат проблемът под чергата, интересувайки се само едно - докато им изтекат мандатчетата, *** зараза да стои по-далеч от техните спретнати държави и имотите на данъкоплатците им, които биха надали вой, ако бъдат налазени от мръсните диваци, а разни там Българи, румънци, словаци ако ще *** живи да ги ядат, все тая
130
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Нека погледнем реално - и ние и цяла Европа, а и Америка, имаме общ проблем - и той е т.нар. "СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА" !!! Извратената логика, според която нормалните хора са длъжни да работят като волове, за да хранят всевъзможни мързеливи ***. Защо Европа се е напълнила с толкова ***? Защо у нас хъхряшката гнус се размножава със скоростта на плъхове ?!?ЗАЩОТО ГИ ХРАНИМ !!! Ако преди 20 години бяхме станали ИСТИНСКА капиталистическа държава, в която който не работи, няма какво да яде, *** не само че нямаше да удвоят броят си, но щяха да се стопят - и сега да са стотина хиляди максимум !!! Вместо да използваме кризата, на преходът, за да се оттървем от гъгнивите ***, ние ги разплодихме, оплаквайки ги, че са бедни и гладни, всички станахме като тях - защото всяка година това гнусно племе ни струва около ТРИ МИЛИАРДА !!! Да - три милиарда - под формата на платени помощи, пропуснати ползи и нанесени щети - толкова ни струва толерастията към тия отвратителни ***, у които няма нищо човешко. Глупавите западняци се надянаха на същият *** - вместо да стимулират раждаемостта на собствените си граждани, отвориха границите за всякакви навлеци. При истински капитализъм, това не би оказало голямо влияние, защото пришълците биха оцелявали само чрез труд - трудът в ролята на естествен подбор би ограничавал броят им, би принуждавал негъри и арапи да инвестират в трудолюбие и образованост. Вместо това какво им предложи Западът? - Толерастия, интегриране цял живот - лежи мургавото 20 години на помощи и се "интегрира". Е - защо да работи ***, арапинът, нигърът, щом държавата (България, Франция, Швеция - все едно) му плаща, за да НЕ работи?Ето у нас - удължиха срокът на получаване на помощи за безработица на хъхрещите *** от 12 месеца на безкрайност, щото, виждате ли, помощите му били ЕДИНСТВЕНОТО ПРЕПИТАНИЕ !!! Значи Българинът се препитава с труд цял живот, а *** - с мързел и правене на чаавета ?!? Е, кога ще се интегрира гъгнивецът, щом в негов интерес е да е НЕИНТЕГРИРАН?Същото и със законността - щом се позволява изкълчените правила на толерастията да са над законите, какво очакваме? Катунът на *** бил незаконен, на чужда земя, ама не можело да го бутнем, щото нямало къде да отиде... крадял ***, продавал си *** или заплождал 12-годишни чаветки, щото, виждаш ли, такъв му бил обичаят... трябвало да сме толерантни, а законите да вървят по дяволите - е, как ще спазва законите съществото, щом му се позволява да ги нарушава безнаказано ?!?И ако не се вземат спешни мерки, чака ни гибел, разбирате ли - Г-И-Б-Е-Л !!!! Не само България, цялата европейска цивилизация. Спасението е само едно - ЗАКОНИ И ИСТИНСКИ КАПИТАЛИЗЪМ - в който ***, мързеливците, *** не оцеляват. Само за 10-тина години ще останат само тия ***, негъри и арапи, които работят и спазват законите - останалите или ще измрат или ще се изнесат някъде по света, в търсене на други толерантни будали. Ако това се направи в България, след 5 години китайците ще са повече от *** - щото ***, макар роден в България, на 30 години не е работил и минута (ако не броим кражбите и пръцането на Айшето), не може да чете, пише и почти не може да говори членоразделно, следователно е негоден за нищо, а китаецът - на 1 май влиза в България, на 8 май вече си е намерил работа, октомври месец говори горе-долу Български, навръх Нова година - върви го изпитай - вече чете и пише по Български - и през цялото това време не се ИНТЕГРИРА, лежейки по кълка, а РАБОТИ по 10-12 часа на ден. От комунистическа държава идват, но са готови за капитализъм, а не за социална толерастия, бачкат като ненормални и спазват законите - затова навсякъде ги искат и отникъде не ги гонят.
129
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Иначе веднага мога да обясня на брюкселските престъпници и хъхрякофили-расисти какъв ще бъде ефектът от техните "програми за интеграция"... или по-точно какъв Е ефектът и сега:РЕЗУЛТАТЪТ Е СЕГРЕГАЦИЯ !!! Все повече и повече *** заживяват със самочувствието на привилегировани на етнически принцип, за които законите не се отнасят, на които всичко е позволено и които трябва да бъдат пожизнено обгрижвани и "интегрирани", мога да предвидя и крайният резултат - ГРАЖДАНСКА ВОЙНА в изт. Европа !
128
1
 
12
 
! Отговори
Интегратор преди 13 години
Неколко хеликоптера Апачи могат да сринат всички гета за броени часове , после минават булдозерите и почистват.На това му казвам интеграция..
127
0
 
19
 
! Отговори
Европа не разбира преди 13 години
или се прави,че не разбира следното: 1. ***,като чуе,че има пари за интегриране,той си представя,че има пари за излапване,които трябва да му се дадат на ръка,без да му се търси сметка какво ще ги прави.2. ***,получи ли жилище,не се грижи да го поддържа,а преценява какво може да смъкне от него,та да го продаде и излапа -включително и дограмата.После продължава да си живее там като в бордей в гето.3. *** не желае да учи.4. *** и сега ползва здравни услуги,плащаме ги ние
126
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз с моя и труд и моята заплата няма да позволя да се хранят изметта на човечеството наречени ***. Ако искат да съществуват да работят както нас, ако пък ли не пътя е ясен. Нека се обединим срещу *** напаст и да я накараме да работи ако не в наша полза то поне сами да се изхранват с труда си.
125
0
 
11
 
! Отговори
Пловдив преди 13 години
До бг еврей:Не си прав в Пловдив голяма част от бг семействата са укривали еврей и са ги подкрепяли.Уважението към един от малкото народи,който са спасили свойте еврей е заслужено.Иначе подкрепям мнението ти за масовата *** на моят народ за жалост.Много българи няма да се съгласят с мен, но не мога даси кривя душата .