Пари за ромите има, ама не се харчат

2 от 3 евро от фондовете на ЕС за интеграция не са използвани
Обновена: 6 апр 2011 19:12 | 6 апр 2011 19:12,
168
Пари за ромите има, ама не се харчат
Снимка: Булфото

Държавите с големи групи роми ще се нуждаят от по 2 милиарда евро годишно, за да успеят успешно да ги интегрират, изчисли Европейската комисия.

Ромите, които са най-голямото малцинство в Европа, наброяват 10-12 млн. и основната част от тях живеят в Централна и Източна Европа.

По данни на Съвета на Европа най-много роми на глава от населението живеят в България – 10%, Словакия 9%, Румъния 8%, и Унгария – 7 на сто от населението.

Две от три евро от фондовете на ЕС, предназначени за интеграция на ромите, не са били използвани, съобщи ЕК след проверката, последвала масовата депортация на български и румънски цигани от Франция миналото лято.

Нарушаването на правата им на европейски граждани предизвика широко възмущение, включително в Брюксел, който се зарече да положи повече усилия за приобщаване на най-голямото малцинство в ЕС.

Девет месеца по-късно Еврокомисията призна, че резултатите са плачевни почти навсякъде.

Причините за слабото използване на фондовете се дължат не само на технически трудности или липса на проекти, но и на политическото нежелание на властите в някои страни да работят с ромите, заяви социалният комисар Ласло Андор.

Според справка на комисията до 2013 г. за подобряване на живота на циганите има 26,5 млрд. евро. От тях до момента е похарчени незначителна част, въпреки че нуждите от пари са огромни.

Брюксел обаче няма да наставлява правителствата как да се справят с проблема, защото ситуацията била различна навсякъде, посочи комисарят за правата на гражданите Вивиан Рединг.

Испанските цигани например били добре интегрирани, докато полските и унгарските – не. Люксембург нямал почти никакви проблеми, тъй като в страната живеели едва 300 роми, докато в България те били стотици хиляди.

Признавайки, че не може да предложи общо решение, Брюксел поръча на правителствата да напишат стратегии как ще подобрят живота на циганите и да ги предадат за проверка в Брюксел до края на годината. Подобни документи ще се искат и от страните кандидатки на Балканите, които искат да влязат в ЕС, съобщи Рединг.

В стратегиите трябва да се предвидят мерки в четири области: образование, заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

Брюксел настоява всички ромски деца да ходят на училище като 100 % от тях завършват началния курс. В момента само 42 на сто от циганчетата в Европа завършват четвърти клас, а едно от десет продължава в гимназия.

ЕК иска и възможности ромите да намират по-лесно работа. В ЕС работят средно около 68 на сто от ромите, но у нас – по-малко от половината.

Ако се справи, България ще може да разчита на четири пъти повече работници в следващите години, тъй като над една трета от ромите сега са на възраст под 15 години.

Европейската комисия иска и мерки за удължаване на живота на ромите. Те живеят 10 години по-малко от средния европеец, а смъртността е до 6 пъти по-висока заради липсата на достъп до медицинска помощ, твърди Брюксел.

Четвъртата област, в която държавите трябва да се погрижат за малцинството е да осигурят по-добри жилищни условия, предоставяйки им частни и социални жилища.

От своя страна Еврокомисията ще се погрижи да облекчи условията за кандидатстване за еврофондовете по ромски проекти и ще обучи 1000 души, които да посредничат между ромската общност и държавата.

Нито депутатите, нито неправителствените организации харесаха подхода на Брюксел за решаване на ромския проблем. Ромски организации са недоволни, че инициативата се оставя в ръцете на правителствата.

Европейските социалисти нарекоха проекта „празна черупка“.

„Не ни се предлага нищо ново в сравнение с обявената преди шест години Декада на ромското включване.

„Правителствата ще продължават, както и досега, да игнорират жалките условия, при които живеят тези европейски граждани“, заяви унгарската евродепутатка Кинга Гьонц.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
9
 
! Отговори
до 101 преди 13 години
ЕДИН ДА МИСЛИ, НОРМАЛНО!!! НАИСТИНА ВИ ПРИЗОВАВАМ, КУПУВАЙТЕ ЗЕМЯ ИЛИ СЕ ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ ОТ ИМОТИТЕ СИ НА СЕЛО. МАФИОТИТЕ ВИ ПРИБИРАТ ПЕЧАЛБА ОТ РЕНТА ИЛИ ПРИНУЖДАВАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ДА Я ПРОДАВАТ ЗА БЕЗ ПАРИ.
103
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И някой попита ли европейските данъкоплатци дали са съгласни парите от данъците им да бъдат харчени за издръжката и размножаването на гнусната *** раса?ЗАЩОТО АЗ НЕ ЖЕЛАЯ НИТО СТОТИНКА ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ ДА ОТИВА ЗА ХРАНТТЕНЕТО НА МРЪСНИ ***, КРАДЦИ, НАСИЛНИЦИ И УБИЙЦИ - А САМО ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО ИМ !!!
102
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Единственото положително нещо е, че в Брюксел осъзнават че т.нар. "роми" са проблем. Но истинският проблем е, че тия сланинени глави не могат да проумеят, че тоя проблем се решава само с четири мерки:- Камшик;- Каторга;- Кастрация;- Куршум.Цялата история, целият европейски и световен опит доказват, че друго решение на мангалският проблем просто не съществува.Хуманизмът е адекватно отношение само и единствено към човешки същества, а *** не са такива.
101
0
 
6
 
! Отговори
до 96 преди 13 години
Не ти се карам.И без това тук всеки се кара с някой за глупости.Аз не го правя.Исках да ти кажа, че няма смисъл от излишни разправии и делене, нито да обвиняваш някои за положението си. Мечтата ми е всички българи да сме единни.Аз се опитвам, винаги да бъда позитивен към новото, да не критукувам безпричино а да подкрепям всеки, който прави нещо положително без знаение дали ми е симпатичен или не.
100
0
 
8
 
! Отговори
гагауз преди 13 години
Българите харчите всичко за телефончета, колички и молове, а еврейте купуват земя
99
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
категорично отказвам с моите данъци да се подпомага *** население и ще го заявя в данъчната си секларация и на всички предстоящи избори все още сме повече от тях и можем да обърнем нещата в наша полза в краина сметка по-умния винаги побеждава
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези неизползвани пари ако стигнат и за плащането на 1/10 от тока, които ромите("Разно Остро Миришештите Индивиди"-те, да те) са откраднали през последните 20 че и повече години аз ще съм крайно учуден.
97
0
 
3
 
! Отговори
.... преди 13 години
какво означава дупчиш? да не ти е билетче бе хаахахаха
96
0
 
22
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И други въпроси:- Как да накараме нечовеците да учат, щом те очевидно нямат нито желание, нито способности за това? И сега в София *** на гнусотняците ги возят със специални автобуси като някакви началници на училище, докато децата на хората мръзнат по спирките, безплатни закуски им даваха - РЕЗУЛТАТИТЕ СА БЛИЗКИ ДО НУЛАТА...сигурно евроидиотите чиновници ще поискат сега да носим мангалетата на гръб до школото и за всеко да назначим личен учител?- Как да направим така, че гнусотиите "да си намират по-лесно работа", като хем са неграмотни, хем мързеливи и отказват да работят? Работа има - обработваемата земя в България пустее, но *** не желаят РАБОТА, те искат ПОМОЩИ - искат да им се дава НАГОТОВО, искат да им се позволява да КРАДАТ БЕЗНАКАЗАНО !!! Или от ЕС предлагат във всяка частна фирма на всеки 5 Българи да се назначава и по един ***, който да не върши нищо, а само да взема заплата и другите служители да го гощават с кафе, цигари, закуски и да му дават половината си джобни?- Европейската комисия искала да бъде удължен живота на ***... явно не проумяват, че *** *** рано, поради две причини - зловредният живот, който водят и вродената им непълноценност. Как да бъде постигнато това, искам да знам? На всеки *** да бъде назначен личен лекар - деноношно да следи за здравословното му състояние, личен диетолог - да го пази да не яде *** и личен теляк - да го къпе всеки ден ??? Сигурно пак ние сме виновни, че *** почват да пушат откак проходят, че дишат лепило, че ядат *** и живеят в мръсотия, която сами създават, че пият като скотове алкохол, че се дрогират?- Жилищни условия? Първо - на колко нуждаещи се семейства от Български произход и произхождащи от другите нормални малцинства, е даден дом? Откъде-накъде един Българин (турчин, арменец), който работи, плаща данъци и е полезен за обществото, ще се загробва за цял живот с кредит, за да има семейството му покрив над главата, а на гнусният *** - крадец, престъпник и ***, ще му се дава дом просто ей-така, само защото съществува ?!?Това е ЧУДОВИЩНА РАСОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ срещу всички останали граждани !!! Друго - на *** и досега са давани жилища наготово, в други случаи те са се самонастанявали в чужди домове - съдбата на бл. 20 в Ямбол е показателна какво се случва... е, можем ли да си позволим по 2 пъти в годината да предоставяме безплатни жилища на хъхрещите изверги, за да могат те да си правят кефа да ги рушат ?!? Или ще задължат всяко Българско семейство да приюти по един *** у дома си, за да го отглежда, храни и къпе? *** трябва да живеят в пещери, дупки и землянки, защото те не са хора и не заслужават човешки жилища !!!Всички тия глупости и изисквания са измислени от ***, които НЕ СА ВИЖДАЛИ ЖИВ *** В ЖИВОТА СИ - КОИТО НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ *** СА ***, А НЕ ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА !!!!
95
0
 
6
 
! Отговори
до 93 преди 13 години
Защо се караш на мен? Иначе демокрация няма, демокрация имаше повече преди 89-та година. Сега има само капитализъм.
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако аз продам една 15 годишна -ще се брои за търговия с хора - наказуемо деяние и тн .... те си организарат направо пазари за булки и никои не ги закача ..е как няма да се множат ,,,,,за тях закони няма пенсии и помощи има ако продължава така - бг ще стане цялата бл.20 но и те трябва да разберат , че ако няма кои да плаща данъци и сметки ....и те няма да има гръб върху които да паразитират аиде да грабват лопатите и да строят пътища -поне това да направят
93
0
 
1
 
! Отговори
до 91 преди 13 години
Няма да е престъпление, защото на 14 вече имаш право да ги дупчиш
92
2
 
5
 
! Отговори
до 88 преди 13 години
Какъв роб си ти??? На кой? Нали имаш демокрация и си свободен, всички на ли сме много печени, дискотечки, дрогички, дрешки. Ами айде, като толкова знаем да си направим Б-я, рай.Какво пречи? Не са евреите или ***.Пример, вместо да купувахте коли и телефони със заемите, трябваше да купите земя или да се поинтересвате , къде са нивите на бабите ви.Спокойно, турски фирми отдавна изкупуват на безценица земи. Земи а не дрешки от мола!!!
91
0
 
10
 
! Отговори
siko преди 13 години
докога с тея роми?колко млади семейства мизерстват? колко хора са без работа?винаги за *** се мисли първо .докога?
90
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе аз ако правя секс с една 14-15 годишна ще се брои за престъпление те като раждат на същите години се брои за традиция ...или може би зачеват от вятъра ....
89
4
 
5
 
! Отговори
granik преди 13 години
Преди векове Византия е наричала българите *** и диво племе. Но ние сме тука ,а цивилизованата Византия я няма от векове. Сега историята се повтаря но този път потърпевшите ще сме ние. Това е необратимо.
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво изобщо се коментира тук българите се топят като нация и буквално измират от глад и мизерия а държавата българия подържа ромите като им раздава помощи за какво ли не ...ами аиде мерси - тази година като не си платя данъците - за *** ще има ***
87
1
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 13 години
Приятелю, не си мисли, че и ние не сме индивидуалисти. И ние сме с много различни характери, и ние вкъщи спорим и се караме, но просто за нас е дълг да се подкрепяме! И аз и сестра ми сме възпитани така. Аз не съм Ротшийлд, нито Рокфелер. Аз също съм техен роб, както и вие. Просто разликата е, че имаме различно възпитание. И между нас има лоши хора и лицемери, но и те помагат на семействата си! Единствената разлика е във възпитанието! И вие, ако възпитвате децата си както ние, и те ще са добре
86
0
 
4
 
! Отговори
до 81 преди 13 години
Виждаш ли, всички сме българи само дето евреите, арменците, мюсюлманите и *** уважават семейсвото си а другите им викаме просто "ТИЯ ДЪРТИТЕ". На баба ми и дядо ми не съм им викал ДЪРТИ , ако не си уважаваш родителите по-добре отърви света от присъствието си!
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те се интегрираха във франция и после франция ни ги върна обратно какво е това безобразие - нали и те са европеици и могат да ходят на всякъде