Пари за ромите има, ама не се харчат

2 от 3 евро от фондовете на ЕС за интеграция не са използвани
Обновена: 6 апр 2011 19:12 | 6 апр 2011 19:12,
168
Пари за ромите има, ама не се харчат
Снимка: Булфото

Държавите с големи групи роми ще се нуждаят от по 2 милиарда евро годишно, за да успеят успешно да ги интегрират, изчисли Европейската комисия.

Ромите, които са най-голямото малцинство в Европа, наброяват 10-12 млн. и основната част от тях живеят в Централна и Източна Европа.

По данни на Съвета на Европа най-много роми на глава от населението живеят в България – 10%, Словакия 9%, Румъния 8%, и Унгария – 7 на сто от населението.

Две от три евро от фондовете на ЕС, предназначени за интеграция на ромите, не са били използвани, съобщи ЕК след проверката, последвала масовата депортация на български и румънски цигани от Франция миналото лято.

Нарушаването на правата им на европейски граждани предизвика широко възмущение, включително в Брюксел, който се зарече да положи повече усилия за приобщаване на най-голямото малцинство в ЕС.

Девет месеца по-късно Еврокомисията призна, че резултатите са плачевни почти навсякъде.

Причините за слабото използване на фондовете се дължат не само на технически трудности или липса на проекти, но и на политическото нежелание на властите в някои страни да работят с ромите, заяви социалният комисар Ласло Андор.

Според справка на комисията до 2013 г. за подобряване на живота на циганите има 26,5 млрд. евро. От тях до момента е похарчени незначителна част, въпреки че нуждите от пари са огромни.

Брюксел обаче няма да наставлява правителствата как да се справят с проблема, защото ситуацията била различна навсякъде, посочи комисарят за правата на гражданите Вивиан Рединг.

Испанските цигани например били добре интегрирани, докато полските и унгарските – не. Люксембург нямал почти никакви проблеми, тъй като в страната живеели едва 300 роми, докато в България те били стотици хиляди.

Признавайки, че не може да предложи общо решение, Брюксел поръча на правителствата да напишат стратегии как ще подобрят живота на циганите и да ги предадат за проверка в Брюксел до края на годината. Подобни документи ще се искат и от страните кандидатки на Балканите, които искат да влязат в ЕС, съобщи Рединг.

В стратегиите трябва да се предвидят мерки в четири области: образование, заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

Брюксел настоява всички ромски деца да ходят на училище като 100 % от тях завършват началния курс. В момента само 42 на сто от циганчетата в Европа завършват четвърти клас, а едно от десет продължава в гимназия.

ЕК иска и възможности ромите да намират по-лесно работа. В ЕС работят средно около 68 на сто от ромите, но у нас – по-малко от половината.

Ако се справи, България ще може да разчита на четири пъти повече работници в следващите години, тъй като над една трета от ромите сега са на възраст под 15 години.

Европейската комисия иска и мерки за удължаване на живота на ромите. Те живеят 10 години по-малко от средния европеец, а смъртността е до 6 пъти по-висока заради липсата на достъп до медицинска помощ, твърди Брюксел.

Четвъртата област, в която държавите трябва да се погрижат за малцинството е да осигурят по-добри жилищни условия, предоставяйки им частни и социални жилища.

От своя страна Еврокомисията ще се погрижи да облекчи условията за кандидатстване за еврофондовете по ромски проекти и ще обучи 1000 души, които да посредничат между ромската общност и държавата.

Нито депутатите, нито неправителствените организации харесаха подхода на Брюксел за решаване на ромския проблем. Ромски организации са недоволни, че инициативата се оставя в ръцете на правителствата.

Европейските социалисти нарекоха проекта „празна черупка“.

„Не ни се предлага нищо ново в сравнение с обявената преди шест години Декада на ромското включване.

„Правителствата ще продължават, както и досега, да игнорират жалките условия, при които живеят тези европейски граждани“, заяви унгарската евродепутатка Кинга Гьонц.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 116 смотания си ти !!!!!! виж там се поинтересуваи колко ти е здравната (само тя без нищо друго ) и пак ще си говорим колкото до данъците -ами плащам приятелю ...5 цифрени суми всяка година ...ама ги плащам с отвръщение защото с нашите събрани данъци никои нищо не прави ...аиде лека
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 118 без кредит - кеша какво работя е без значение -легални доходи с платени абсолютно всички данъци и тн...
122
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А кога Европа ще помисли и за изчезважтия вид българи?
121
0
 
15
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
*** са добре-имат: безплатен ток жените и дъщерите им носят доходи чрез раждане и проституция, мъжкуту мангу краде кабели,жици ,алуминийМангалите в таз държава по-важни се оказаха от коренното население .СРАМ!Като толкова им е жал на ЕС да ги приберат у тях си ,ама нали са лицемери само знаят да сочат с пръст и да ни ограбват чрез глоби за неусвоени средства. Така като се замисля ЕС е като *** - само искат пари, а не вършат нищо.
120
0
 
26
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
Погледнато относително, едва ли има държава, която да харчи повече пари от нас за нещо, което не създава нищо!!! Да го духат администраторите от Европа...да дойдат с нашите доходи да плащат ток, вода, парно, да гледат деца и да плащат и за ромите/*** да ги питам колко време ще издържат...ще има масови антицигански и антиправителствени бунтове...сигурен съм не на 100, а на 1000%
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за какво са им пари-осигуровки и ток не плащат
118
1
 
15
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
Имаме си най-много роми/*** и най-много пари от всички харчим за тях...и от еврофондове, и от бюджета. Ако се погледне относително колко харчим отбрутния вътрешен продукт за тях, без да произвеждат нищо в сравнение с другите държави, ще сме на първо място по харчове за тях! Но Европа иска да си ги гледаме, за да не ходят при тях, каквото и да ни струва това...а тези, които произвеждат в тази държава, тях кучета ги яли...нали затова си имаме правителства, които безропотно да изпълняват всичко.
117
0
 
1
 
! Отговори
до 114 преди 13 години
Добре де, то има и такива кооперации. Ама я кажи сега какво работиш, колко кредит си изтеглил за този апартамент?
116
0
 
16
 
! Отговори
Хигиена преди 13 години
Най ме дразни вонята им! Баба ми беше проста селска женица, бедна и необразована, но беше чиста!!! Как ще се оправдаят за вонята си, защото не е от безпаричие- не се искат много средства, за да се позаплакнеш. Отговорът е ***- защото са повече животни, от колкото хора! За каква хуманност говорим?
115
5
 
3
 
! Отговори
до 106 преди 13 години
Абе ти си много смотан. Какви 8 лв. те гонят. Всеки месец здравната ми осигуровка е 200 лв. Сега по 12 месеца . Смятай, ако можеш де. Прави почти 2500 на година. А ти през това време само щракаш по една клавиатура и незнам и какви данъци плащаш, ама само знаеш да приказваш наизуст.
114
0
 
9
 
! Отговори
до 75 преди 13 години
Европа дава пари на ***, защото се страхува да не плъзнат към нейния чист и подреден двор. Там се подвизават и сега *** *** и *** джепчии.Обикновените българи бедняци няма да тръгнат да крадат из Европа за разлика от ***.
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 109 живея в страхотен апартамент без описаните от теб течове и мухали кооперацията е с еднаква изолация навсякъде , около мен е чисто и подредено и знаеш ли - искам да си остане такова - защото съм си го направил със собствения труд
112
0
 
8
 
! Отговори
до 110 от 107 преди 13 години
Всички ние сме като скачени съдове.Няма как да си заровя главата в пясъка,като щраус! Мисля за семейството си и ми е неприятно,когато някой "неинтегриран"ром ми разбие вилата и ми окраде зеленчуците,за които цяло лято съм се грижила!!!Това вече не се търпи!!!!!!!!!!!!!
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И българите са като ***! В Италия дори кафенетата са пълни, но само с чужденци, а тук кафетата се препълнени, няма свободно място! В Рим няма толкова луксозни коли, колкото тук! Там всички са малки, евтини и икономични, а тука джипове, мерцедеси... брех...
110
0
 
3
 
! Отговори
до 109 преди 13 години
Хахаха нали, *** работа.Но всичко може да се промени! Ние не сме ***, просто ни мотаха 20 години.Идва нашия ред, демокрацията изисква всеки да работи за себе си и обществото.
109
1
 
5
 
! Отговори
до 107 преди 13 години
Не мисли за *** или за глупостите, които ни ръсят от медиите.Мисли за себе си и семейството си, мисли за средата в която живееш.Ако всички го правим, нещата след години могат да изглеждат иначе!!
108
9
 
8
 
! Отговори
до 106 преди 13 години
A бай *** харчи всичко по дискотеки, молове и техника. Толкова е смешно просто. Панелен апартамент, прокапал, полусрутен, но на всеки прозорец има климатик, дограма, вътре до течовете и мухала има плазми, уредби, домашно кино, че дори и сейф. ХАХАХА И изолацията на един в розово, на втори в бежово, на трети в зелено. БАЙ *** ще гладува, ще се поболее, ама ДЖИПКА ще си купи! Няма да спи, ама до сутринта ще черпи ку*вите в дискотеките...
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре де това не е дискриминация? Защо пък и аз да нямам право на безплатно жилище?
106
1
 
8
 
! Отговори
до 97 преди 13 години
Много точно казано,но няма рецепта за оцеляване на българския народ! Докато ние си щракаме по клавиатурите, *** се размножават като плевели и един ден ще ни ликвидират!!!
105
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
математика 700 000 роми по 8 лв здравна =?а сега умножено по 12 месеца =?и това е само една мижава здравна ...после се чудите защо за вашата работа в испания вземат 1500 евро , в германия 2000, и тн .....ами много е просто ....всеки от нас си изработва 2000 евро ама напрактика взема 500 лв защото баи *** не плаща нищо ...а безплатно няма на този свят и аз повече няма да плащам нищо ....*** ....м.....му