97% от украинците вярват в победата на Украйна срещу Русия

70% от анкетираните са заявили, че са загубили близък човек във войната
22 фев 2023 23:12, Йоана Цонева
250
97% от украинците вярват в победата на Украйна срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Около 95% от украинците са уверени в победата на страната си срещу руските войски, сочи проучване, проведено в началото на февруари от украинския институт "Rating Group", предаде АФП.

Проучването, публикувано само няколко дни преди първата годишнина от руското нахлуване, показва и повишаване на доверието към украинския лидер Володимир Зеленски. Според проучването доверието в президента Зеленски е нараснало до 90% в сравнение с 36% през януари 2022 г., месец преди инвазията. В същото време доверието в армията се е повишило до 97% спрямо 65% през 2019 г.

70% от анкетираните са заявили, че са загубили близък човек във войната, което е почти двойно повече в сравнение с 9% преди шест месеца. Но броят на украинците, разделени от семейството си по време на войната, е спаднал до 21% в сравнение с 44% през март миналата година.

Още по темата
Според проучването най-малко една трета от работещите са загубили работата си.

Проучването показва и нарастващите прозападни настроения сред украинците, като 87% от анкетираните подкрепят присъединяването на страната към ЕС, а 86% - към НАТО. През февруари 2022 г., непосредствено преди началото на войната, 62% от украинците са искали да се присъединят към водения от САЩ военен алианс, а 30% са били против тази стъпка. През март 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров, повече респонденти (43%) бяха против присъединяването към НАТО, отколкото за (34%).

Повече от половината (58%) от анкетираните смятат, че е "невъзможно" да се възстановят приятелските връзки с Русия, като 11% казват, че това би било възможно след 10-15 години, а 22% - в рамките на 20-30 години.

Проучването е проведено през февруари сред "случайна извадка" от над 1600 украинци, живеещи в различни региони на страната, с изключение на териториите, окупирани от Русия, и анексирания полуостров Крим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от 1/3 са загубили работата си, 70% имат загинал близък, обаче - близо 100% вярват на Зеленски. Какво да се чуди човек - те ако не бяха толкова безмозъчни, нямаше да позволят да ги използват за пушечно месо, най-малкото. Въпросът е ние какви ще се окажем скоро - същите като тях? Или?
94
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как го проведохте това проучване? Много любопитно. Те като гледат безкрайните полета с погинали укробандери, дали им действа окуражително, как мислите?
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
приключват, проблема на запада е , че колкото и оръжия да домъкне украинеца ще бяга от него, и тук ядрената провокация остава единствения ход- ядрената провокация от страна на янките, укр. и европа са приключили
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярва тия коитоизбягаот фашиска украйна ,и ядат и пият с чужди пари ,вън от България всички украинци
91
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната пропагандна лъжа! Наистина има много фанатични фашисти и наркомани в Украйна, даже президентът им Зеленски е такъв, но никъде по света няма народ с 97% наркомани.
90
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярвайте си масово се предават укронацистите
89
1
 
13
 
! Отговори
Ако е верно преди 1 година
Това тия украинци са много наивни. Не им ли е ясно че 90 те години КГБ раздаде червените куфарчета на едни олигарси и кога дойде Путин да си събира вересиите част от тях се писаха украинци и бизнесмени, за да не плащат и заради тях е цялата патаклама. Не го вярвам за украинците, както и не вярвах, че други освен пратени протестъри лежаха по жълтите павета в угода на Прокопиев, Банови и т.н. В България преди две години. На повечето ни е ясно за какво става дума.
88
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквах мощна дезинформация в рая на седмицата и тя почна
87
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
97% от укропите вярват в победата, защото са зомбирани бендеровци.
86
2
 
22
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама само от заглавието се потвърждава вече утвърдената теза, че укрите са aбдaлитe на света...а нищо чудно и в цялата галактика...Продадоха се за долари. За тях важи това, което проф.Иво Христов бе казал преди 2 години за българите. Ама както се вижда, при укрите процентът гони стоте
85
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урки,не позволявайте да пращат децата ви на фронта,а вие да спинкате в България на ол инклузив и жените ви да подбивата тука цените на римлянките.НЕ ВИ ИСКАМЕ ТУКА!!!
84
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало едно време държава наречена Украйна. Тя всъщност никога не била истинска държава ...
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще победи когато се разбере кой напълни на Чекмеджи Винетутски чекмеджето с кюлчета злато и пачки.
82
28
 
6
 
! Отговори
Ф. Гешев, Сливен преди 1 година
Хахахахахаха. Руснаците са изстреляли, или по-точно са се опитали да изстрелят междуконтинентална ракета Сармат по време на посещението на Байдън в Киев. Засега не се съобщават подробности но това обяснява защо Путин гледаше катоНасран по време на речта му на следващия ден. Какви ли мисли са му минавали през главата - дали проваления тест е саботаж или най-обикновенно алкашкоБезхаберие?
81
6
 
8
 
! Отговори
власите на края преди 1 година
на Дунав се давят....
80
6
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
При руснаците процентът е по-малък.
79
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане природен резерват като Чернобилската зона.
78
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън обеща предизборно ла освободи Крим, сега ще се кандидатира втори мандат, дано да дочака победата.
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе, надяват се да вземат парите от Русия. Полски гамбит. И работа за фирмите от ЕС и ресурси безкрай от Русия, ба си кефа. Ама туй ко пиле Путин лош, не дава.
76
3
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Англичаните връщаха до преди година на чичо Сам за ВСВ.