Кой е Юрай Цинтула, който стреля срещу Роберт Фицо

В младостта си бил "бунтар"
16 май 2024 22:00, Нели Христова
190
Кой е  Юрай Цинтула, който стреля срещу Роберт Фицо
Снимка: БГНЕС

В сряда словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти посред бял ден, докато се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова. Стрелецът беше задържан почти веднага - 71-годишният писател от град Левице Юрай Цинтула.

Юрай е бил член на литературния клуб "Дъга" в Левице. Клубът се събирал в местната библиотека и е бил съставен предимно от възрастни хора. Пред словашкия сайт Dennik директорката на библиотеката Власта Коларова заяви, че е шокирана от стрелбата. Тя описва 71-годишния стрелец като нормален. Помагал на библиотеката и бил дългогодишен член на литературния клуб. В младостта си бил "бунтар".

Литературен клуб "Дъга" се състои от 23 члена. Един от тях се кандидатирал за депутат от екстремистката Словашка народна партия през 2022 г.

Цинтула е член и на Сдружението на словашките писатели. Оттам вчера направиха заявление, в което осъдиха нападението над Фицо.

71-годишният мъж е свързван и с проруската групировка "Словашки наборници". От групировката са споделили негова снимка във фейсбук през 2016 г. Под снимката самият Юрай разказва какво го е привлякло да се присъедини към групировката.

"Възможността да се действа без заповеди от държавата" е една от причините на Юрай Цинтула твърди, че в Европа пристигат "стотици хиляди мигранти и наборниците искат да защитят Словакия от тяхното влияние".

В друг пост той пише, че държавата не може да защити гражданите си и затова самите граждани трябва да защитават обществото, преди то да се "напълни с криминални елементи".

Няколко месеца по-късно Юрай основава партия, наречена "Движение срещу насилието".

През есента на 2022 г. "Словашките наборници" обявиха, че прекратяват дейността си. В миналото те дълго време повтаряха едни и същи тези като прокремълска пропаганда. Те се застъпваха за Путинова Русия, критикуваха Запада и Европейския съюз, мобилизираха се срещу мигрантите и атакуваха медиите и неправителствените организации.

Последната информация за състоянието на премиера Фицо е от четвъртък сутринта. Местни медии съобщават, че той е дошъл в съзнание. Той е претърпял операция, която е продължила няколко часа.

Неговият заместник Роберт Калиняк обяви, че Фицо е стабилен, но все още е в тежко състояние, а нараняванията му са сериозни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
4
 
! Отговори
Също бе при Кенеди преди 4 месеца
Набеденият за убиец женен за рускиня и комунист. ЦРУ се излага.
115
3
 
7
 
! Отговори
Смехурко преди 4 месеца
Тука в коментарите един все копейки му в устата, изглежда е голтак и завижда, щото копейките си имат и те стойност, особено когато са много.
114
8
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
На тия пак Путин им е виновен...
113
4
 
9
 
! Отговори
До 120 преди 4 месеца
Две копейки за този пост. Щяха да са три, ама си много неграмотен. За момента обаче ни излизаш по-евтино от безплатната версия на чат джипити. Давай още малко. Остават 3 часа до края на смяната ти.
112
7
 
6
 
! Отговори
Юлиян до 114,117 преди 4 месеца
А бе,вие"евроатлантиците",наистина за нищо не ставате.Включете жалкото подобие на мозък,което имате и се постарайте да вникнете в написаното в нашите коментари.От ясно,по-ясно ви излагаме пределно ясните аргументи,факти,клипове и съответно изводи и доказателства за политическата ориентация на Цинтула и неговата нетърпимост към Русия и политическите възгледи на Фицо.Уши нямате ли?А очи и поне едно подобие на мозъчна гънка?Типични щрауси.Заравянето на главата в пясъка не отменя истината.
111
4
 
7
 
! Отговори
Териториален преди 4 месеца
В младостта си бил "бунтар" , а на дърти години УБИЕЦ и ние го превъзнасяме....баси медиите....
110
9
 
5
 
! Отговори
до 115 преди 4 месеца
Викаш какво има толкова да се чуди човек, ясно е че копейките сте кухи. Прав си и ти!
109
1
 
2
 
! Отговори
акуд преди 4 месеца
подобни вълци единаци ще стават все повече :)........шиши :) , бойко :) , ахмети :) !?!?!
108
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 114: Ми ще се чудиш като грам мозък нямаш....
107
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сещам се за мотото "Свои не бросяем" и как *** си зарязваха ранените и мъртвите където им падне. Сега чета коментарите на копейките как се разграничават от този дядо и за пореден път се чудя как може да сте толкова кухи същества, путинофилчета жалки?!?
106
1
 
0
 
! Отговори
НИКО преди 4 месеца
Ало *** за *** ли ни вземаш .... Моля за малко уважение...
105
2
 
1
 
! Отговори
Костадин преди 4 месеца
Фико е на яко ***.
104
4
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 месеца
Фицо е баща на наш Фики.
103
5
 
15
 
! Отговори
Юлиян преди 4 месеца
Действително има клип, в който въпросният "проруски" стрелец стои заедно с други хора със знамена покрай пътя и скандира лозунги и псувни по адрес на управляващите и в подкрепа на Украйна.А като приложим и категоричните му признания за мотивите за стрелбата става ясно,че авторката на статията иска да прехвърли вината от "болната глава на здравата".Къде си ти-съвест журналистическа?
102
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цинтула - най обикновен сбърканяк, прегърнал евроатлантическите "ценности". Но за слугите на рогатия това си е в реда на нещата!
101
5
 
21
 
! Отговори
Сохо преди 4 месеца
Уникална глупост в бг-медиите - Фицо е за спиране на войната и нормална, негейска, Европа. Стрелеца сам признава, че е против политиката му. Но изведнъж се оказва крайнодесен и русофил.... Алоооо, мисирките, помислете малко (ако можете) преди да пишете.
100
3
 
4
 
! Отговори
Юлиян до 101 преди 4 месеца
"Дженди",ориентирай се!97 е прав.Опровергай го,ако можеш,но не се прави на мъж щом ползваш дамската!
99
4
 
18
 
! Отговори
мисирки преди 4 месеца
Медиите в Словакия днес извадиха снимка на стрелеца - присъстващ на протест на 24 Април в подкрепа за Украйна. Това как точно се връзва в тезата, пусната в Българските "медии" като русофил ?
98
7
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 4 месеца
Я, какво славянско име, Роберт.
97
4
 
18
 
! Отговори
Бавни ли сте преди 4 месеца
Стрелеца ходи на антиправителствени протести и в подкрепа на Украйна, но в България мисирките пишат, че бил Русофил. Сега разбирате ли нивото на манипулация в България ?