Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика

Водещите индустриални държави се обединяват срещу предизвикателството
29 май 2024 22:00, Анисия Иванова
306
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Снимка: БГНЕС/EPA

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7.   

„Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“, заяви Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава местните им производители.

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно, като се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията, които те обикновено използват в комюникетата си.

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 237 китайците се придвижват от едно село до друго село или пещера с коне или мулета по богатите имат магарешки каруци Не знаят какво е кола защото развитието им е на ниво 1век преди новата ера Средната пенсия е купичка ориз а за по богатите купичка и половина
233
1
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Пуделите ще се изпотрепат да изпълняват задачи поставени от Фашингтон!
232
2
 
4
 
! Отговори
До Факт преди 3 месеца
Викаш западните олигополи ей така на драго сърце ще приемат някой да им дръпне черджето из под краката,ами няма да стане поне в близко бъдеще,механизми имат твърде много а въпреки това ако те не са успешни ще прибегнат до последният-война!
231
12
 
4
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 3 месеца
Като застрашава/вж.заглавието/му ударете едни вносни мита на китая,та да му секне ищаха да върти търговия из света и да го подкопава икономически.Да не говорим,че качеството на стоките му е...Нали го знаете какво е!!!
230
0
 
15
 
! Отговори
До загриженият преди 3 месеца
Индия специално никога,ама абсолютно никога не може да стигне нивото на Китай,първо е въпрос на манталитет,второ е въпрос на организация,трето е въпрос на образование!
229
7
 
0
 
! Отговори
Загрижен преди 3 месеца
До Факт 244И какво ще застреля с това оръжие кокошката със златните яйца? За кого ще произвежда? За *** - цвекло за спирт, ли?Знаеш ли защо китайците мразят индийците - защото те са следващата производствена дестинация - вече сме там и заводите никнат!
228
6
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 3 месеца
Сега като Китай нападнат Тайван, ембарго като на руснаците. Трябва да спре купуването на *** от Китай , и Запада да си прибере изнесените производства и готово.
227
4
 
2
 
! Отговори
До Весел Патиланец преди 3 месеца
20 процента мито е все едно бълха ги е ухапала жълтите,процентните мита трябва да почват от 100+
226
5
 
1
 
! Отговори
Весел Патиланец преди 3 месеца
До Анонимен 259"Абе , кой унищожи германската икономика наскоро , американската отдавна си я самоунищожиха , английската и нея я няма , е нема как да си консуматор само ."Икономиста! - ти данни на екран или на хартия виждал ли си някога? Виждал ли си колко пъти тези икономики, по отделно, са по-големи от китайската?Хайде стига с четене на руски сайтове за измислена информация!!!
225
8
 
2
 
! Отговори
Весел Патиланец преди 3 месеца
Мито глобално 20% на китаеца и готово! Ще се открият производства в Европа и по-добре да храним наши работници отколкото да наливаме във военния комплекс на Китай!
224
3
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
До Зозо 258 Че и азбука нямат. Рисуват думите с точки и чертички.Народ без азбука.
223
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи хем се борим с инфлацията хем не шлем евтини стоки?!?!Тая ми кажете ква е?!?!Или всичко е пунта-мара за племената на Запада??!!
222
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе , кой унищожи германската икономика наскоро , американската отдавна си я самоунищожиха , английската и нея я няма , е нема как да си консуматор само .
221
6
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Китай?!? Щом още ядат кучета, котки, прилепи, паяци, змии и гущери. Не ми ги хвали.
220
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този да не е завършил марксизъм-ленинизъм. Пазарът е жесток, но по-добро няма измислено. Никакви административни мерки няма да помогнат.
219
2
 
11
 
! Отговори
простичко е преди 3 месеца
В Китай корумпетата ги разстрелват , вземете пример и си преустройте икономиката и прочистете обществата си .
218
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ни правете внушения , а си реорганизирайте икономиката , китайците не продават на загуба , нали ?
217
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая западна лакомия е на път да изяде главите на всички нас,тия трябва да бъдат притиснати ако вече не е късно,ако не се случи това,първо ЕС отива в канала а в обозримо бъдеще и САЩ.
216
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази новина ми повдигна настроението за деня! Китай го обожавам
215
0
 
8
 
! Отговори
Славчо преди 3 месеца
И ако спре да произвежда нещо както се случва с определени неща почват да питат защо го няма пазара...