Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика

Водещите индустриални държави се обединяват срещу предизвикателството
29 май 2024 22:00, Анисия Иванова
306
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Снимка: БГНЕС/EPA

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7.   

„Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“, заяви Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава местните им производители.

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно, като се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията, които те обикновено използват в комюникетата си.

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма кой да спре Китай. Единствено могат ако пак им пуснат ковид както преди. За китайската нова година - подарък от запада беше. Ядохме го всички после.
213
1
 
11
 
! Отговори
Аналния отвор: преди 3 месеца
Макрон не може бабичката да оправи, тръгнал с Китай да се разправя ?!?! Абе, абсолютни леворезбари и ялови "политици" са европейсктие т.нар. "лидери" - Пример: урсула - пералнянския чип!
212
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Факт - Ами да прави, но кой ше я купува?!
211
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо? На мен ми е евтинко. Много ясно, че от там ще купувам. А и не е ли тов целта? Да се направи всичко супер евтино и лесно, за да има за всички поске?
210
3
 
19
 
! Отговори
Уау преди 3 месеца
И от кога така Китай не е част от световната икономика и даже вече я застрашава? Това, че на някои не им харесва китайския модел на капитализма си е само и единствено техен проблем и няма защо да забъркват в собствените си неволи световната икономика!
209
4
 
29
 
! Отговори
Какво преди 3 месеца
Се оказва . Великите г7 са толкова велики , че Китай ги смазва , а те не могат да окажат конкуренция , и сега се чудят , как да ни забранят достъпа до евтини стоки . Великите g точки , отказаха евтините ресурси от русия , прецакаха доброволно икономиката си и сега се държат за палците на краката си
208
4
 
16
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Китай произвежда колкото ЕС и САЩ взети заедно, ако не и повече!Дори има свободен капацитет. Представете си какво ще стане, ако пренасочи част от производството към военна техника. Което впрочем май е факт-оказва се, че военния бюджет на Китай не е официално обявените 270млрд$,а цели 700-тоест близък до американския!
207
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Застрашава френската икономика
206
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да споделя за евтините Китайски чорапи и обувки- на петите на децата ми се появиха дупки на втората седмица, а на обувките ми подметката се стопи и в нея се забиват трънчета- това е на третия месец- не купувайте евтини китайски ***!
205
9
 
8
 
! Отговори
Бирата преди 3 месеца
С огненият си дъх Драконът изгаря всяка конкуренция,а Мечката с тежките си лапи троши всякакви играчки.Боже накъде отива този свят?
204
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Толкова фирми има които единственото което правят е внасят нещо от там и хоп тук е 5 пъти по-скъпо, егати бизнесмените, да не говорим за тези които продават толкова елементарно нешо като храни и си слага 200% отгоре а не много отдавна на тези храни надценките бяха 15-20-30%. Китай ви е виновен, просто неграмотни хора управляват цяла Европа!
203
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Случва се точно това, за което писах още преди години. Азиатската икономика, с ефтините руски енергоресурси "изяжда" европейската, която работи със скъпи енергоресурси. ЕС сами се отказахме под натиск от САЩ от ефтините руски ресурси, и сега плачем, че стоките ни са непродаваеми заради цените. Е, ама вече сме освободени от "зависимоста от руските ресурси". Всичко останало от горенаписаното е "бала- бала" за демагогия, лъжи, и за да обвиним някой друг, че сме си простанги.
202
4
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 месеца
Ама тя световната икономика нещо не търпи конкуренция! Важното е да е скъпо иначе не става, тъй ли бре?
201
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В комунистически Китай най евтиното е работната ръка- над 850 милиардери, средна пенсия от 43лв и 30 000 000 китайци живеещи в пещери и дупки- ето това донесе комунизма на Китай!
200
4
 
12
 
! Отговори
Китай преди 3 месеца
Чрез политиката на ЕС Китай докопа евтината енергия и бълва евтини продукти.
199
3
 
19
 
! Отговори
Незастрашен преди 3 месеца
Кое застрашава? Спекулата, че се самозабравиха с тези цени. Откога в уж отворения свят и на фона на законите за свободна търговия и движение конкуренцията се оказа заплаха???
198
0
 
29
 
! Отговори
999 преди 3 месеца
Когато западни компании изнасяха производството си в Китай с цел по -голяма печалба ,нямаше тревога на държавно ниво на запад.Китай част ли е от световната икономика или не е?
197
2
 
16
 
! Отговори
Емо Тротинетката преди 3 месеца
Т.е. искат да спрат стоките защото са ни твърде евтини и никой друг не може да се хване в ръце и да почне евтино и ефикасно производство?
196
4
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Тия "водещите " държави да вземат да си изнесат скапаните заводи от България и тогава да имат претенции към Китай!
195
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В какъв смисъл се обединяват тези водещи държави и кои са те, че да искат всеки да ги пита какво да прави и да се съобразява с тях? Това е нелепо и да ви пикам на прехвалената пазарна икономика.