От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет

Пеканов: След година друг ще решава вместо нас
27 юни 2024 15:50, Инна Ангелова
125
От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет
Снимка: БГНЕС

Атанас Пеканов направи коментар на излезлия вчера доклад на ЕК, според който страната ни не е готова да влезе в еврозоната през януари 2025 година. Бившият вицепремиер по управление на европейските средства допълни, че заради това забавяни за приемане на еврото, ние губим суверенитет.

"Още около една година други ще вземат решения за нас, защото и ние сме част от валутния борд", каза Пеканов пред Нова.

По думите му критериите за еврозоната не са добре приложими в сегашното време на висока инфлация. "ЕК не прояви гъвкавост, което може би е правилно, защото правилата са си правила. Имаше вариант по-меко да се гледа на числата, но и правителството не успя бързо да олекоти инфлационния натиск", допълни още бившият вицепремиер.

Още по темата
Той добави, че влизайки в еврозоната, предимствата ще са политически, геополитически и институционни. Еврото ще донесе със себе си реформи - “ще усетим удобство да не плащаме транзакционни такси, няма да обменяме пари. Ако решим да не влизаме, това ще ни навреди. Ние сме с единия крак вътре, би било негативно да се откажем", допълни Пеканов.

Според него фискалната политика на страната е била експанзивна, а това е повишило инфлацията.

"Ако имаш разходен бюджет, това неизменно се случва. Няма проблем да поискаме извънреден конвергентен доклад, но по-добре да изчакаме, за да сме сигурни, че ще е позитивен. След три месеца не е удачно да се случи, не бива да прекаляваме с очакванията, а да изчакаме да се изпълнят критериите. Има причини никоя страна да не е влязла в еврозоната по средата на годината - би било много сложно. Нормално е да влезем на 1 януари, през следващата година след като са ни одобрили", коментира Пеканов.

Относно средствата по ПВУ той заяви, че страната е взела 1,3 млрд. евро. Това са 20%. Петканов допълни, че е притеснен дали ще може да вземем повече.

“Справяме се зле, а за нас тези пари са много важни като свеж ресурс. Фактите са плашещи, но бяха направени много грешки. Асен Василев не обърна достатъчно внимание на темата. Нямаше достатъчно желание и фокус върху средствата. Има неизпълнени реформи за следващото плащане. По механизма REPowerEU има един милиард, които не сме поискали все още, а трябва да бъдат изразходени до 2026 г.", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от ЕС
ЕС с нови мита за украинските яйца и захар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Същите опорки бяха, когато приемахме валутния борд и премахвахме трите нули след хипер инфлацията. С какъв кеф ще гледам как ще ви изгорят левовете както 1999г. Ще ви питам тогава колко сте горди..Тези, които са против еврото отдавна са прехвърлили спестяванията си в евро и чакат глупаците да ги гавнат
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Какви ги бърбори тоя с опoл ко?! Аз виждам че навън вали, той иска да вярвам че е сухо и слънчево. Светът е обърнат с краката нагоре от подобни твари, хора!
60
1
 
10
 
! Отговори
Сашо преди 4 дни
Как па така става, че като немаш нищо имаш суверенитет?
59
1
 
11
 
! Отговори
Правят ни на маймуни преди 4 дни
Този па лячо Наси си позволи да хленчи за суверенитет. Ама тогава Алемания никога не е имала суверенитет от 1945 г. и е под окупация на САЩ. Войникът пендос е още там. А Чалгария почти доброволно се съгласи на пендоска окупацията през 2004 г. Агентът Паси Саломон дори се разплака. Чалгарският суверенитет е утопия.
58
1
 
9
 
! Отговори
Кръчматъ преди 4 дни
Сериозно??????????? Пък аз мисля, че е обратното!!!!!!!!!!! Меринджей, туй отиди го кажи на Швеция, Дания, Полша, Чехия, Унгария, а Румъния никак, ама никак не бърза да влезе в Евро Ямата!!!!!!!! Що тъй?????
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Абе забелязвате ли колкото повече кризата, се изостря в Европейския съюз бързат да ни вкарат в Евро зоната защо ли чудна работа
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Петканчо... Обикновена брюкселска марионетка. Не се откриват следи от собствено мислене.
55
2
 
10
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 4 дни
До 53 Анонимен: как от кого? Пази ни от НАТО. Както през 90-те години "застрахователите" ни "пазеха" от себе си.
54
1
 
11
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 4 дни
"за нас тези пари са много важни като свеж ресурс" - като скромно се премълчава кои са тези "нас". Но се съмнявам да са обикновените граждани.
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Оня ден гледам рекламират НАТО по националната тв чак реклама пуснали без него не сме можели то ни пазело от кого бе хаха
52
1
 
16
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 4 дни
"Още около една година други ще вземат решения за нас, защото и ние сме част от валутния борд" - да, бе, а като влезем в еврозоната ние ще вземаме решенията? Тоя продажник чува ли се какви глупости плещи?
51
1
 
1
 
! Отговори
Ze nigmar преди 4 дни
Явно сте нищо, а не всичко...:)))
50
1
 
4
 
! Отговори
Ром'с преди 4 дни
Добре де ,Сега не сме в еврозоната ..някои неща ще поскьпнат(не че Сега е евтино,оставете че не е еФтино ,но и некачественним продукти,услуги и т.н. ,но пък олигархияиа и едрият бизнес ще има достъп до еврото с нисък % ,както и държавата ще рефинансира заемите (наАсенчо),но народа ще плаща за Това.И един ? на които няма да ск хареса на всички )Защо имаме валутен борд ,правилно -да държи инфлпцията в "клещи" (5-7%) ,а сега Борда не си изпълнява ...и имаме 50-80% инфлация ,значи ,маха се и се ..
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Полша, Чехия и Унгария също нямат суверенитет, но нямат и такива агитатори.
48
1
 
1
 
! Отговори
121212 преди 4 дни
Тюх каква стана , мислех всички лири да ги обменя в левове...
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ти да видиш. Отиде планът за колонията.
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От 9 милиона останахме 6 то една наша съседка 500 години не можа да ни унищожи а тия за 35 ни унищожиха идете да видите в провинцията за какво става дума само старци и джунгали
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Парата истича в имоти и за какво ни е зона като нищо не идва в народа.
44
3
 
3
 
! Отговори
българина преди 4 дни
коментарите са излишни, българите гласуват само за хора, които са неадекватни, неспособни да сътворят едно изречение без лъжа или изпълнено със смислено съдържание. Това само показва, че българите са изпаднали до същото ниво на биологично разграждане, и мястото ни на тази планета в хранителната верига е точно там където сме, отвъд ръба на изчезването. как един журналист не го попита тоя за нон сенса на порцията атлантизъм!
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
40, преди 9 септ 44 г. бяхме колония на Третия Райх. Сега сме колония на Четвъртия Райх, а той е прислужник на Хегемона.