От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет

Пеканов: След година друг ще решава вместо нас
27 юни 2024 15:50, Инна Ангелова
125
От забавянето на влизането в еврозоната губим суверенитет
Снимка: БГНЕС

Атанас Пеканов направи коментар на излезлия вчера доклад на ЕК, според който страната ни не е готова да влезе в еврозоната през януари 2025 година. Бившият вицепремиер по управление на европейските средства допълни, че заради това забавяни за приемане на еврото, ние губим суверенитет.

"Още около една година други ще вземат решения за нас, защото и ние сме част от валутния борд", каза Пеканов пред Нова.

По думите му критериите за еврозоната не са добре приложими в сегашното време на висока инфлация. "ЕК не прояви гъвкавост, което може би е правилно, защото правилата са си правила. Имаше вариант по-меко да се гледа на числата, но и правителството не успя бързо да олекоти инфлационния натиск", допълни още бившият вицепремиер.

Още по темата
Той добави, че влизайки в еврозоната, предимствата ще са политически, геополитически и институционни. Еврото ще донесе със себе си реформи - “ще усетим удобство да не плащаме транзакционни такси, няма да обменяме пари. Ако решим да не влизаме, това ще ни навреди. Ние сме с единия крак вътре, би било негативно да се откажем", допълни Пеканов.

Според него фискалната политика на страната е била експанзивна, а това е повишило инфлацията.

"Ако имаш разходен бюджет, това неизменно се случва. Няма проблем да поискаме извънреден конвергентен доклад, но по-добре да изчакаме, за да сме сигурни, че ще е позитивен. След три месеца не е удачно да се случи, не бива да прекаляваме с очакванията, а да изчакаме да се изпълнят критериите. Има причини никоя страна да не е влязла в еврозоната по средата на годината - би било много сложно. Нормално е да влезем на 1 януари, през следващата година след като са ни одобрили", коментира Пеканов.

Относно средствата по ПВУ той заяви, че страната е взела 1,3 млрд. евро. Това са 20%. Петканов допълни, че е притеснен дали ще може да вземем повече.

“Справяме се зле, а за нас тези пари са много важни като свеж ресурс. Фактите са плашещи, но бяха направени много грешки. Асен Василев не обърна достатъчно внимание на темата. Нямаше достатъчно желание и фокус върху средствата. Има неизпълнени реформи за следващото плащане. По механизма REPowerEU има един милиард, които не сме поискали все още, а трябва да бъдат изразходени до 2026 г.", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от ЕС
ЕС с нови мита за украинските яйца и захар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Политиците са истинскиге престъпници, мястото им е в зотвора! Аз за престъпници не гласувам
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Откъде ги намират тия специалисти с изписаните вежди,лакираните нокти и тънките гласчета да ни дават акъл кое добре и кое не е за нас,те така разправяха преди да влезем в ЕС така щяло да бъде,инак щяло да бъде,колко добре ще сме,как щели да се вдигнат заплатите а то какво стана точно наобратно и дори след толкова години сме пак най-бедните в ЕС та как може да ме убеди това момченце,че като приемем еврото ще сме по-добре като не им вярвам въобще...
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От това което се вижда с имотите има доста пара и не е нужна евро зона но държавата не иска да си събере данъците.
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Бързат да ни вкарат в Евро зоната за да откраднат златния резерв който ще бъде освободен след отпадането на валутния борд а той не е никак малко
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ние загубихме суверинитет веднъж 2004 и втори път 2007!!! И третата загуба на суверинитет ще е когато влезем в еврозоната!!!
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще влезете само във Свинския Шенген, при Ким Чен Ун. Не виждате ли какви прасета ви управляват? Трите прасета Боко, Пеевски и Ким Чен Ун ще правят цял Свински Триумвират!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен Преди 9 септ 44 беше колония на Германия и загуби половина територия и население както сега в ЕС няма население вече и без война.
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Влизайки в отан и ЕС загубихме голяма част от своя суверенитет. Ние напълно и окончателно ще загубим своя суверенитет, когато приемем еврото.
34
1
 
4
 
! Отговори
пълен нещастник преди 4 дни
забавяне и загуба на суверенитет в ведно изречение, е като некоалиция, водата е суха и млад старец..... атлантизмът измени фундаментално смисловото съдържание на думите в българския език. Последните 5000 г езикова реч е изтрита и заменена с логиката, вие не сте ме разбрали правилно, аз влагам какъвто си искам смисъл във всяка дума!
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Румънците по имат суверинитет от нас, даже си направиха големи модерни стадиони, сигурно съжаляват, че са в двойка с нас... :))) То еврото нема да промени мафията и корупцията, но сега това е на дневен план, щото няма с какво друго да лъжат простолюдието :))
32
2
 
12
 
! Отговори
либтардски ценности преди 4 дни
Войната е мир! Цензурата е свобода на словото! Налагане на ограничения на хората е свобода на индивида! Отказа от финансов суверенитет е суверенитет...
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 28, че тия двамата са виновни, виновни са, но не по-малка е вината и на ББ, който близо 10 години се размотава и не на последно място шефа на БНБ, който умишлено държеше нулева основна лихва повече от година при инфлация от 10% и повече
30
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Евроатлантик Слави Трифонов го показа ясно - суверенът на България е Пеевски, а той работи за Владимир Владимирович Путин. Затова не можем да мръднем напред вече 35 години след промените. Няма и да мръднем.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ТЙ ГЛЕДАЙ ДА НЕ СИ ЗАГУБИШ ДЕСТВЕНОСТА
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Асен Василев увеличи данъците, а сега ще ги ползва Герб и ДПС. Заслужи си да е вън от Парламента. Измениха Конституцията в полза на Герб, засужиха си да са на резрвната скмейка! Хората водиха цяла година протести срещу Герб те дойдоха и се обединиха с тях!
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Щом го казва тоя, значи печелим сувернитет. Браво. Дано никога не влезнем.
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Зулфия От 9 септември 1944г., България не е имала суверинитет, но това е положението :))
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кирил Петков и Асен Василев помпаха инфлацията напълно умишлено нека да не се лъжем то беше очевадно!
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Първо ББ отлага 10 години еврозоната, после Кокорчо още с 1-то служебно правителство я отложи, накрая преизбраха човека на ББ за шеф на БНБ, който прави всичко да не влезем и така, целата работа е за едни кешови левове и едни печалби на едни банки
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами инфлация е от ф16 и коли за НС и техните заплати и пр. подобни Какво иска ЕС и НАТО и те не знаят какво искат Имало инфлация. Ами дайте ни ф16 без пара тогава без да ги плащаме.