Разделя и след смъртта: Кръщават летище на Силвио Берлускони

Това решение раздели италианците
9 юли 2024 21:44, Нели Христова
18
Разделя и след смъртта: Кръщават летище на Силвио Берлускони
Снимка: БГНЕС

Летище Малпенса в Милано ще бъде кръстено на Силвио Берлускони, което гарантира, че покойният магнат, превърнал се в политик, ще продължи да разделя италианците дори и след смъртта си.

Регионът Ломбардия предложи отличието през юни миналата година, малко след като Берлускони почина на 86-годишна възраст. Сега то е одобрено от италианските власти за гражданска авиация, съобщават от The Times.

Матео Салвини, министърът на транспорта, каза, че възнамерява да подкрепи решението.

"В памет на моя приятел Силвио, велик бизнесмен, велик милански гражданин и велик италианец", написа Салвини в Twitter/X със снимка на Берлускони и летището, което се намира на 49 километра северозападно от града.

Съобщението беше осъдено от критиците на Берлускони, които противопоставиха неговата изпълнена със скандали кариера с репутацията на Леонардо да Винчи, Галилео Галилей, Марко Поло и Христофор Колумб, чиито имена бяха прикрепени към други италиански летища.

Социалните медии бързо подхванаха темата, като със забавни картинки те припомниха секс партитата на бившия премиер, носещи името "бунга бунга“.

Петицията, стартирана от лявата група Млади демократи на Ломбардия, призоваваща съответните власти да преразгледат преименуването, събра повече от 16 000 подписа.

Лявоцентристкият кмет на Милано Бепе Сала обвини ENAC, че се поддава на натиска от страна на консервативни кръгове, включително десния министър Салвини, и продължава без да се консултира със SEA, компанията, която управлява летищата в Милано.

Вестник Il Fatto Quotidiano се оплаква от факта, че италианският закон забранява имената на наскоро починалите да се дават на улици и площади в продължение на поне десет години, но не може да предотврати незабавното им използване за летище.

Хората може скоро да могат да летят от летище Фалконе-Борселино в Палермо, кръстено на двама магистрати, убити от мафията, до летище, кръстено на Берлускони
, който беше разследван за заподозряно съучастие в атентатите на мафията през 1993 г., посочва вестникът .

"Бившият премиер беше човек с много двусмислена история, с която много ломбардци и много италианци не се идентифицират", каза Пиерфранческо Майорино, съветник от опозиционната Демократическа партия.

Маурицио Гаспари, сенатор от партията Forza Italia на Берлускони, не се съмнява: "Берлускони е истински гигант. Величието му е записано в италианската история. Неприятността на тези джуджета е нещастна история, която скоро ще бъде забравена заедно с неговите клеветници."

Името на Берлускони и споровете вървят ръка за ръка.

Покойният милиардер бе избиран за министър-председател на Италия три пъти и заемаше поста общо девет години – това е повече от всеки друг, откакто фашисткият диктатор Бенито Мусолини беше на власт.

Берлускони, който някога се описа като "Исус Христос на политиката", почина през юни миналата година на 86-годишна възраст.

Известен с често противоречивите си десни възгледи, Берлускони се явява многократно в съда - както и в парламента - през дългата си кариера.Той беше съден по обвинения, вариращи от подкупи и корупция до укриване на данъци и секс с непълнолетна секс работничка.

В крайна сметка той беше осъден за данъчни измами и беше замесен в безброй сексуални скандали - причини, поради които опозиционните партии и групи са категорично против назоваването на един от най-важните международни центрове на Италия на негово име.

Лидерът на лявото Движение Пет звезди в Ломбардия Никола Ди Марко твърди в публикация във Фейсбук, че назоваването на летището на името на Берлускони е "знак за пълното разпадане на италианските институции".

Марко Грималди, депутат от Зеления/левия алианс, каза: "Аз например бих се срамувал да взема полет от летище Фалконе и Борселино и да кацна на летище Силвио Берлускони".

Младите демократи стартираха своята петиция в неделя, добавяйки към нарастващите критики.

Те твърдят, че летището заслужава име, "което олицетворява ценности на честност, почтеност и обслужване на общността", добавяйки, че "Берлускони не отразява тези ценности, както се вижда от многобройните наказателни присъди, които е получил през годините".

"Ние не искаме това да остане само петиция, но и да разкажем историята на едно поколение, което вече не иска да подкрепя прославянето на политиката и на човек, който е бил осъден за измама, е бил разследван за детска проституция и корупция", каза Тициана Ели, мениджър на групата.

Колегите и поддръжниците на Берлускони обаче са на много различни мнения. Мнозина все още го хвалят за неговата очевидна харизма, предприемачески нюх и принос към политическия и икономически пейзаж на Италия.

Въпреки че не е ясно кога точно Малпенса - която предлага полети до 180 дестинации в 77 страни - ще бъде официално преименувана, Матео Салвини е решен, че промяната ще продължи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от ЕС
Избирателите във Франция въздъхват: Бяхме толкова уплашени...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние пък няма да кръстим летище на Рундьо, колкото и да ни разделя, нъц-нъц!
13
0
 
4
 
! Отговори
Курти преди 2 седмици
............Русия Умре...........(поздрави от ДПС)........
12
0
 
3
 
! Отговори
Негър Скиор преди 2 седмици
Правилно.........Няма да го кръстят Владимир Путин Естествено..........или Милко Бернер (Клоунът от Кабул).......
11
2
 
3
 
! Отговори
Италианското ГЕРБ преди 2 седмици
Няма ли някой доблестен промянаджия в Италия да сложи нялколко шашки тротил на табелката. Мафията си прави гаври постоянно, трябва да се противодейства, инак стават като Боко и Шиши.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Берлускони поне беше истински мъж и натискаше жените до смъртта си, а клетий Путин не може да вдигне самолета при все че е още млад.
9
2
 
1
 
! Отговори
Италианския Боко преди 2 седмици
Па той умрияЛ MA!
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отврат, за тоя единствено се сещам за купоните с малки девойки и ми стана гнусно. Какъвто и магнат да е бил не е човек да пример, най вероятно често е газил закона, както повечето с пари.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко още,и до кога ще ни занимаваш с този МЪРТВЕЦ " Нелка"? Той Игни,но Ти още и още за него?-:(
6
6
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Това решение на сефардската фашистка Мелони е доказателство за това,ще в Италия се завръща кафявият режим. Мафията и Мелони,Мелони и Берлускони са едно и също нещо. Позор за Италия ! Повръща ми се! След това решение Мелони започва да губи терен. Позор за Мелони !
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 4 А ние кръстихме Храма "Св.Св. Кирил и Методий" на един ВАРВАРИН!!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кво го мислите бе, в окупирана Палестина евреите кръстиха летището на един терорист - Бен Гурион.
3
8
 
5
 
! Отговори
Чукча писател преди 2 седмици
Правилно! Той беше велик човек и политик! Мир на праха му !
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Bunga Bunga? Охаааааа
1
3
 
8
 
! Отговори
Танас преди 2 седмици
На Берлускони трябва да кръстят Дома за възрастни хора, където беше осъден да помага на пациентите.