Гърция се бори за плажовете: Налагат глоби на търговците с много шезлонги

На места бизнесмени са искали 120 евро за шезлонг
11 юли 2024 21:32, Нели Христова
23
Гърция се бори за плажовете: Налагат глоби на търговците с много шезлонги
Снимка: БГНЕС

Гърция налага по-строги разпоредби по популярните туристически плажове в страната, като наказва тези, които покриват пясъка със скъпи шезлонги, маси и чадъри.

Повече от 350 000 евро глоби бяха наложени през изминалата седмица от гръцкото финансово министерство на ресторанти и предприемачи, за които се смята, че таксуват незаконно туристите или възпрепятстват свободния достъп.

Наредбите, въведени тази година, налагат чадърите и шезлонгите да са на най-малко четири метра от морето и че не се разрешава наемане на по-малки плажове с пясък под четири метра. Властите използват дронове и сателитно проследяване, за да наложат правилата, както и приложение за смартфон за регистриране на оплаквания от местни жители и туристи.

Само за пет дни те действаха по повече от 1000 жалби, предимно в дестинации в северната част на полуостров Халкидики и региони около Атина и Корфу.

Има план за разполагане на дронове на Цикладите и Додеканезките острови, за да се помогне за защитата на справедливия достъп до плажовете, тъй като природната и културна среда са заложени в гръцкото законодателство като „задължение на държавата и право на всеки човек“.

"Нашата цел е да защитим както околната среда, така и правото на гражданите на свободен достъп до плажа и да запазим нашия туристически продукт, както и здравословното предприемачество", каза Костис Хацидакис, министър на икономиката, в изявление в понеделник.

Жалбите до голяма степен се получават чрез MyCoast, приложението, което позволява на хората да докладват за незаконни дейности на властите. Но разпоредбите не се оказаха популярни сред бизнесмените на плажа, като в медиите те бяха наречени "войни за солариуми".

Повечето от глобите, издадени тази седмица, бяха на фирми, които запълват плажно пространство с шезлонги и чадъри. От тях най-малко три предприятия са затворени изцяло за работа без лиценз.

Новите правила в Гърция идват на фона на редица нови ограничения, наложени на туристите, както и демонстрации в европейските ваканционни курорти това лято.

В Испания имаше протести в Майорка, Тенерифе и Барселона, където местните жители стреляха с водни пистолети по вечерящи туристи през уикенда. Италианският остров Капри удвои фериботната такса за туристите до пет евро, за да се опита да намали броя им, а Амстердам изрично каза на британските посетители през уикенда да стоят настрана.

В Гърция най-новите разпоредби се прилагат въпреки протестите на местните жители на остров Парос в Егейско море, където хората се разбунтуваха срещу фирмите, които таксуват до 120 евро за шезлонг, вместо това настоявайки за безплатен и безпрепятствен достъп до плажовете.

Оттогава т. нар. "Движение на кърпите" се разпространи на други острови, включително Родос, Наксос и Серифос, като правителството се зарече да възстанови плажовете на Гърция от свръхкомерсиализацията.

"Чрез непрекъснати инспекции в цялата страна и използване на модерни технологии, ние гарантираме спазване на законите навсякъде", каза Хацидакис.

Гърция очаква повече от 33 милиона туристи това лято, с пет милиона повече, отколкото през 2022 г. Индустрията поддържа около 20% от икономиката на страната и всяко четвърто работно място.

Страната преживя най-горещия си юни от 1960 г. насам, докато Средиземноморието се подготвя за лято на горещи вълни и горски пожари. Температурите през юни обикновено не надвишават 31C, но тази година достигнаха 40C по време на гореща вълна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от ЕС
Части от Сицилия остават без вода, принудени са да връщат туристи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
В Гърция преди 2 седмици
Къмпингуваш ли дето не трябва, глобата почва от 100 евро за метър квадратен на ДЕН.
15
4
 
0
 
! Отговори
В гърция преди 2 седмици
Има най много ЧАСТНИ плажове в цяла Европа....
14
0
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 2 седмици
Който плати най много на държавата, той концесионира плажа......
13
2
 
2
 
! Отговори
В гърция преди 2 седмици
Почти няма безплатни чадъри и шезлонги.....
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ме интересува Гърция, а тук кога?
11
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
какви плажове ? каманяк до каманак ..
10
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Крайно време е от плажовете да изчезнат всякакви такива концесии и простотии. Плажовете са на всички, който иска сянка и шезлонг да си носи. Общините също могат да се грижат за плажовете, не мутрите.
9
7
 
14
 
! Отговори
Pappi Hanns Grubberr преди 2 седмици
В Северна Гърция има Плажно Звено и Група Към Полицията, специално направена да търси отговорност от нагли и просташки българи :)...(българин = значи простакк на гръцки език) , за да не могат да си идат обратно , без да си платят - за каквото и да е...Пряко и Преносно .
8
2
 
5
 
! Отговори
До7 преди 2 седмици
Оооо търпите, търпите даже питате за още.
7
11
 
10
 
! Отговори
TRYFON VARDA SKLEROS преди 2 седмици
НА МИКООС И ПАРОС СА АМЕРИКАНЦИТЕ И БОГАТИТЕ...ТАМ ЕЛЛИНЪТ ТОМ ХАНКС ИМА ВИЛА, А ЛЕТИЩЕТО ОТВАРЯ ЗА ЧАСТНИТЕ АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ САМО . ....СТИГА СТЕ ПЛАШЕЛИ БЕДНИТЕ НЕУКИ БЪЛГАРИ В САЙТА.....ГЪРЦИЯ Е БОЖИЕ ЧУДО И РАЙ НА ЗЕМЯТА....НО НЕ ТЪРПИМ ТУРСКИ, СЛАВЯНСКИ И ЦИГГАННСКИ БЪЛГАРИ -- ДА МЪРСЯТ ПО ПЛАЖОВЕТЕ НИ .
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво на Гърция!
5
7
 
27
 
! Отговори
Айляк преди 2 седмици
Нашите взеха да побългаряват морето в Сев. Гърция, но там няма кой да ги търпи. Гърците принципно са хитри хора, но доста от номерцата, които те напоследък прилагат, са заучени от българи. Щото ние сме баш тарикатите. Но, ако тук е разхайтена история, там прошка няма. В Гърция видиш ли дузина българи на едно място, знай че всичко вече е опорочено:)
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е да ама там не управляват мутри и проверяващите си вършат работата. Нашето черноморие е превзето, а държавата ще се задейства през зимата евентуално. С един Силистар не могат да се справят и го съсипаха, а някога беше превъзходно там.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тук колонията ги поощрява.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А византийците имат по-голяма плажна ивица от САЩ
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пpaвuлнo