Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?

Изборите за президент на САЩ са ключов фактор
29 юли 2024 17:00, Инна Ангелова
262
Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?
Снимка: Pixabay

В статия за Politico Дерек Уайът, професор по право в Оксфордския университет, пише, че ако Доналд Тръмп спечели изборите през ноември и отново влезе в Белия дом, някои страни от НАТО са готови да спрат да помагат на Украйна.

Според изданието Тръмп най-вероятно ще иска да прекрати конфликта, оставяйки на Русия все повече и повече територии. В резултат на това европейските страни от Алианса могат да бъдат изправени пред труден избор. Те или трябва да приемат уреждане на украинския конфликт в полза на Москва, или да подкрепят Киев, като по този начин отхвърлят сделката.

Уайът посочва, че американският лидер в този случай може да оттегли гаранциите за отбрана на САЩ от членовете на НАТО, доставящи оръжие на украинските войски, които той смята за “ескалатори“ на конфликта, допълва "Труд".

Професор Уайът допълва, че криза от този вид ще отслаби и разедини НАТО до степен, че “някои съюзници може да се откажат от конфронтацията с руския президент Владимир Путин и да спрат да подкрепят Украйна".

Но голямо безпокойство е, че идеята на Тръмп за мирно споразумение може просто да означава, че Русия запазва областите на Украйна, които държи в момента. Той наскоро назначи сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой вице-партньор, човек, който каза, че всъщност не го интересува какво ще се случи с Украйна .

По подобен начин Ричард Гренел – възможен държавен секретар при Тръмп – се застъпи за мирно споразумение за Украйна , което ще запази украинската територия, но ще позволи създаването на "автономни зони". Термин, който може би е код за Украйна, която просто приема загубите си и продължава напред”, пише още професорът в статията за Politico.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
всички които искат мир да откажат подкрепа преговори и мир стига вече
237
0
 
5
 
! Отговори
Цветан Фиков преди 1 месец
Даже е и наложително
236
3
 
4
 
! Отговори
JJIvanov Douser преди 1 месец
Украйна бе една най проспериращите републики в Света 2012 .След окупацията на Киев и Украйна 2014 бяха убити жестоко десетки хиляди наши братя и сестри..Започна жесток военен терор срещу Источна Украйна.. Подставени на власт в КРЕМЛИН РУ диверсанти и чужди шпиони бяха принудени 2022 февруари от техните началници на запад /окупирали вече САЩ 2019 - 2020 да започнат жесток военен терор срещу народа на Украйна.. цел разорителни щети..НЯма нито един арестуван от терористите на власт в КИЕВ И.
235
1
 
10
 
! Отговори
Бухахахахахаха преди 1 месец
И цялата тази трансатлантическа панически психоистерия е защото евентуално :<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>><<<<<<>>>>>>>"ако Доналд Тръмп спечели изборите през ноември и отново влезе в Белия дом..."<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>><<<<<<<<>>>>>>>>>>>нежните розови натОВЦИ препълниха памперсите от шок и ужасТ,че няма да има войни поне за 4 години.Това явно е голям проблем за психичнонеуравновесените ястреби юроатланшити ОМакрон,Риши Буннак, Шмолц,Урсулю,Мишел, Гурел и Мурел...
234
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Той наскоро назначи сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой вице-партньор.." Хахахах ,ей тоя гугъл преводач ,кога ще се научите да четете "писанията си " преди да ги публикувате .....
233
2
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Умнокрасивитета да не пише по форумите как ще "громи джуджето" бързо да отива в Купянск ;)
232
44
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
До Анонимен... Войната в Украйна я започнаха руснаците и Путин. Просията ще бъде бита и евана, така стоят нещата.
231
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ФитокаХората, които започнаха войната в Украйна, мразят украинците и завиждат на руснаците до болно състояние, това са подли хора, злобни и психопати! Да върнат Украйна и Балтика на Русия, те са руски, да си махнат и мръсните ръце от Финландия!
230
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крадци и нацисти! Украйна и Балтика, да се върнат на Русия!
229
3
 
24
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
И какво стана досега с Украйна?От 40 милиона преди войната сега са под 20,кои вече в РФ,кои избягаха.Прав е Орбан,че ЕС няма средства за възстановяването и бъде ли приета за член в ЕС и неговото вето това няма как и да стане.Ако Меркел и Макрон я бяха притиснали да си спази Минските споразумения и даде автономия в управлението на южните области щеше да стане.И от кого ще освобождават Крим,където 99 на сто са чисти руснаци?А какво предстои,зависи кога ще има мир.Във Виетнам бе късно за Южен Виетн
228
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зад маската "борба с комунизма", в Европа се е развихрял нацизма и фашизма в пълната си гама и образи и в ръководтвото с участието на натурални бивши нацистки престъпници, , ето и българска следа: УКРАИНСТВО. 12. Габсбурги, Пан-Европа и радикализация Украины
227
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВикиЧтение: Финансовая мафия Румянцев Фридрих Яковлевич , "Мой друг Гиммлер"
226
4
 
18
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Знаейки,че пряк сблъсък няма да завърши добре за никоя коалиция срещу РФ,поради ядреното и превъзходство стратезите на САЩ се надяват на бабини приказки за вътрешен разпад.300 години не се разпадна при войни с пълна мобилизация на всички ресурси,сега заради една война с Украйна,каквато може да води едновременно във всички посоки щяло да стане,а Зеленски говори за мир като да е победител,защото от началото това говори на украинците,че щели да победят огромния дзвер,не губел територии векове.
225
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И НАТО е създадена от бивши нацистки и фашистки престъпници, също и ЕС. Не вярвате? И аз не знаех, но това е факт! Но не предполагах, че това продължава и до днес. Ю туб : ВЫПУСК ДВЕНАДЦАТЫЙ - ГАБСБУРГИ, ПАН-ЕВРОПА И РАДИКАЛИЗАЦИЯ УКРАИНЫ
224
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само една мисля - България.
223
1
 
19
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
""""Възможно ли е някоя страна от НАТО да откаже подкрепа за Украйна?""""" ----- Да!!!!
222
2
 
14
 
! Отговори
Фитока. преди 1 месец
Унгария и Словакия да не би да дават?О ,да и Турция,която едва ли ще си развали отношенията с Русия и заради Германия дори А извън НАТО най-добрият съюзник на САЩ в Близкия Изток Саудитска Арабия само едно домакинство за пиар на Украйна за мир,като отказа да е втори път след като Зеленски я посочи след Швейцария,в която дори не прати министър,а чиновник.Израел е просто един получател от САЩ.
221
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой русофил може ли да обясни на нас, простите нерусофили, защо Венецуела, близката приятелка на Русия е пред гражданска война?! Там в иБРИКС и кандидатите за иБРИКС нали всичко е цветя и рози, нови световни редове и т.н.?! Що пак случило се?!
220
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой русофил може ли да обясни на нас, простите нерусофили, защо руски частни паравоенни групировки стопанисват златни и диамантени мини в Африка, а средностатистическия руснак в Русия няма течаща вода, а за канализация само е слушал истории. Въпросът е реторичен.
219
16
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Тръмп няма да промени нищо в подхода към Просията, може само за кратко да се прави на "доброто ченге". Далечната цел на САЩ е да обърнат Просията срещу Китай, а за тая цел трябва първо да я изтощат до състояние да не може вече да скача срещу Запада. Понеже Просията е страната на победилия иддийотизъм, ще се обърнат да се пробват срещу Китай. Тръмп за малко ще им охлаби въжето и ще им подшушне деликатно какво се иска от тях. В името на това може да им отпуснат нещо от Украйна, но не всичко.