Ако България беше София, би била средно богата европейска държава

Страната ни все още изостава в достигане на средните заплати за ЕС
27 авг 2024 16:05, Анисия Иванова
181
Ако България беше София, би била средно богата европейска държава
Снимка: БГНЕС

Доходите са основна тема за всички българи. България все още изостава в достигането на средните за ЕС. Въпреки това някои региони успяват да догонят средно европейските възнаграждения. Затова и Bloomberg TV Bulgaria попита водещи експерти „Кога България ще догони европейските доходи“.

Георги Първанов, експерт човешки ресурси

„България с бързи темпове настига европейските доходи, като продължаваме и през 2024 г. да наблюдаваме двуцифрен ръст на заплатите и със сигурност средния за годината ще бъде над 10%. Вече сме на нивата на заплатите в Португалия и Гърция и частично Италия и не сме много далеч като заплащане от Испания. Страната има два големи проблема, с които трябва да се справи, за да може да навакса. Първият е политическата нестабилност – за три години сменихме седем правителства и това се отразява на инвеститорите. Второто е привличане на чужди инвеститори, като там продължава да има спад. Румъния, Полша и Унгария много агресивно предлагат допълнителни придобивки на инвеститорите и се опитват да ги привлекат по всякакъв начин.“

Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Кепитал"

„България в момента е на последно място по БВП на глава от населението в ЕС и по средни доходи на глава от населението. За да растем, единственият начин това да се случи устойчиво без инфлация и да продължава във времето, е да се вдига БВП на глава от населението. Това няма да стане с държавни разходи, увеличаване на МРЗ, увеличаване на пенсиите и с увеличаване на заплатите на държавните служители. България икономика, доминирана от частния сектор, което значи, че за да се случи устойчив растеж на доходите – частният сектор трябва да расте. Единственият начин това да се случи е да се инвестира и да се увеличава нивото на икономическа активност в държавата. Ние нямаме натрупани капиталови запаси в страната, които да се използват като инвестиции. За това единственият начин да се расте изпреварващо е да се разчита на преки чужди инвестиции и то в огромни размери.“

Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO

„Грубо казано, за да настигнем европейските доходи, означава заплатите ни да са по две при запазване на същите цени. Това означава да стигнем стандарта на живот на Италия и Испания и да изпреварим държави като Чехия и Полша, които са доста пред нас в момента. Световната банка имаше едно изследване миналата година и тя даде 3 сценария кога България може да го направи. Те бяха за 15 години, 30 години или никога да не се случи. Това изцяло зависеше от конкретни реформи, които трябва да се направят от държавата за подобряване на средата и скоростта, с която ще ги направим, като те са в 4 основни направления. Едното е насърчаването на инвестициите (привличането на чуждестранни и насърчаването на наши). Второто е производителността на труда."

Михаил Димитров, финансов анализатор в ПФБК

„Според Световната банка това би могло да се случи до 2050 г. при базов сценарии и при по-оптимистичен сценарии около 2038 г. Важно е да кажем, че този процес няма как да се случи сам, а следва да бъде придружен от редица реформи с дългосрочна визия, които да повишат конкурентоспособността на българската икономика и да направят страната ни привлекателно място за правене на бизнес. За съжаление през последните няколко години виждаме пълно отсъствие на такива реформи, даже има сериозно изоставане по отношение на капиталовата програма.

Михаил Кръстев, икономист

„Ако погледнем националната статистика, България се приближава все повече към доходите на ЕС, тоест тази конвергенция, която годим се случва с годините. Но ако погледнем регионално, то виждаме две различни неща. Както Европа имаше идея да бъде на две скорости, така очевидно България се движи на две скорости. Едната скорост е софийската – тя надминава тази на ЕС. България, ако беше София би била една средно европейска богата държава и дори над средното ниво. За съжаление обаче регионалното разделение не е такова и в голяма част от районите в страната доходите са много по-ниски отколкото са дори и средните за големите областни центрове като София и Пловдив, а да не говорим за средно европейските. За да постигнем европейска конвергенция, то първо трябва да преодолеем националните различни и да постигнем национална такава.“

През последните години страната успява бързо да наваксва изоставането си. Въпреки това все още сме далеч от средните за ЕС доходи.

Последните проучвания показват, че европейската икономика се справя добре въпреки липсата на постоянно правителство. Голямото предизвикателство обаче е продължаващото ниско ниво на чуждестранни инвестиции.

Според определени проучвания България би трябвало да догони средните за ЕС доходи през следващите десетилетия. Липсата на редовно правителство и недостигът на външни инвестиции обаче поставя под въпрос реалното постигане на подобна идея.

В София доходите вече до голяма степен достигат средните за Европа. Някои професионални сфери дори дават заплати, надхвърлящи го. В останалите региони обаче все още има твърде много предизвикателства, за да се достигне подобно ниво на доход. За това е и важно държавата да обърне внимание на регионите.

България е част от ЕС от вече 17 години. Оттогава страната се опитва да догони средните за Европа доходи. Успех е възможен при правилно управление на икономиката.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от ЕС
Опасност за Франция: Макрон отказа да назначи нов премиер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Ако България беше София, би била като квартал с мигранти в средно богата европейска държава . В такива средно богати страни даже помощите за безработни са по-високи от заплатата на "знаменитите" софийски АйТита . В интерес на истината в София наистина има хора вземащи европейски заплати. Няколко мушенника... депутати и министри... няколко управителя на представителства на западни компании у нас. Останалите, основно пристигнали от провинцията тарикаттчета, само се хвалят че да изглеждат Гооолеми.
169
0
 
0
 
! Отговори
асд преди 2 седмици
от мрежата: "Според експерти има технологична възможност в рамките на няколко месеца работата им да бъде възстановена въпреки че турбините са демонтирани. Още повече, и двата реактора бяха спрени малко след зареждането им с касети за ядрено гориво."
168
0
 
2
 
! Отговори
асд преди 2 седмици
от мрежата: "Двата блока на централата по 440 мегавата, бяха затворени не по технологични или свързани с безопасността причини а поради политически натиск. И двата реактора, докато функционираха, бяха оборудвани с последни модели електронни системи за сигурност включително за ранно предупреждение"
167
0
 
3
 
! Отговори
асд преди 2 седмици
от мрежата: "Само заради предсрочното закриване на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй всички българи плащаме по 30 на сто по-скъп ток. Знае се, че договорът за закриването им беше сключен с измама, в която участваха Меглена Кунева и Гюнтер Ферхойген. Тези двама лобисти излъгаха най-безобразно, че Европейският съюз искал закриването на реакторите. Истината е точно обратната никой от ЕС не е поставял като условие за присъединяването на България закриването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй."
166
0
 
1
 
! Отговори
асд преди 2 седмици
В основата на растежа на една икономика и покупателната способност на хората стои цената на енергоизточниците.
165
0
 
1
 
! Отговори
асд преди 2 седмици
няма смисъл да се напъвате да говорите за разтеж и развитие - euenergy дот live
164
0
 
4
 
! Отговори
Резултатът преди 2 седмици
Вижте какви заплати взимат концесионерите в София, 50, сто, двеста хиляди. Кметове, съветници, общини, депутати, администрация вдигат изкуствено заплатите. Вдигат данъчна и осигурителна тежест. последно СОС повиши драстично местни данъци на над 30-годишни сгради, докато в др. държави с остаряване на сгради, данъкът пада. Токове, води, Парно безумната Сградна, където неползващи плащат на ползващи. Теглят заеми, за да си вдигат заплатите, а лихвите ги плащаме чрез увеличени данъци и цени.
163
3
 
2
 
! Отговори
Поетът го е писал преди 2 седмици
"Ти целия скован от злоба си, о шумен и разблуден град, и твойте електрични глобусивсуе тъй празнично блестят!". Идва пронвинциалистът, почва да си хвърля фа совете над тераса. Да храни бездомни животни в общите части, во нята ог развалени хранителни отпа дъци е непоносима. За не говорим за хранене на гълъби и над 60 болести пренасяни от вдишване на д е фека циите им и во ня та им. СОС една наредба не издаде срещу хранене на птици.
162
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ако софия беше България с тоя едър рогат *** който кръстосва софийските улици с каруци , отворени шахти и квартали без канализация, аз щях да се откажа от българско гражданство, а синът ми в чужбина щеше да му бъде забранено да лети дори и със самолет на България
161
1
 
2
 
! Отговори
Аз съм z преди 2 седмици
Доста тъпотии изчетох .
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига с тези измислици. В София средната заплата е висока благодарение на депутати, министри, прокурори и назначените на държавни служби приближени до тези. Къде по света НР получава повече от инженер. Всички си примъкнаха от провинциите роднините и близките. Навсякъде е пълна некомпетенция и от 15 г. става все по зле калинки и нищо друго. Разликите в заплащането между дългогодишни и нови и все мениджъри и ръководители ги слагат е в хиляди, а реално те пречат и губят времето на работещите с глуп
159
3
 
8
 
! Отговори
Справедлив преди 2 седмици
София е основното сметище на България. От там започна вмирисването и съсипването на нацията ни.
158
0
 
6
 
! Отговори
Шарлатанин преди 2 седмици
Това е благодарение на силната регионална политика на всички правителства в годините на т.нар. преход, проведена под лозунга "Сите българе заедно в равното Софийско поле".
157
1
 
4
 
! Отговори
ТОВА Е ПРИЗИВ преди 2 седмици
ЗА РАЗЦЕПВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ПОДАРЯВАНЕТО НА ВЕЧНИТЕ Й ВРАГОВЕ - РУСИЯ, ТУРЦИЯ, СЪРБИЯ, ГЪРЦИЯ,......ТОВА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И Е ДОСТОЙНИ ЗА ББЕСИЛО ИЛИ ЕШАФОД....
156
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До баба Пена Бабке, ти за МАГИСТРАТУРА, чувала ли си ***?
155
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че то в София в повечето квартали не е много добре да се живее.
154
2
 
6
 
! Отговори
бай Тошу преди 2 седмици
С какво е средно европейска с кражбите от Еврофондове Топлофикации и наличието на милиони държавни полски потури ли.С това ,че тази паpaзитна столица източва всички пари на останалата България.С какво сте средноевропейци Анадолуориенталский гащниций.Опушенаъта ви столица от Самолет прилича на Бейрут ,манталитетът и генът ви насфинари.Вещината влагана в всичко на у-ру-ди.Богата европейска насън.До 10г контракция в кочинътъ чакайте.
153
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До баба ПенаСамо от протести ги е страх,щото им се объркват схемите и далаверите.И медиите които са техни няма как да ги защитават.Испания се е справила с мафията когато излезли 1 млн. народ в Мадрид.Но докато селяните мразят София.Недообразованите мразят висшистите.Подиграват се на учителите.Радват когато индобългарите нападат медиците -иначе не ги обичат.Трудно ще се оправи народ с такъв акъл и зъл нрав.
152
2
 
7
 
! Отговори
баба Пена преди 2 седмици
Явно не сте разбрали че няма значение за кой ще гласувате, след като всеки който влезне у парламенто се слива с мафиата или бива натискан от нея. Работата вече е толкова зле че остава да чака да се самоизядът както при наркобароните. Ей на то Пеевски вече се метна
151
2
 
5
 
! Отговори
Димитър Иванов преди 2 седмици
У нас тези дето сме на държавна работа сме добре.Заплата,премии,ДМС,бонуси,пари за дрехи,служебни разходи,ведомствени хотели,осигуровки ни плаща държавата и постоянно ти навират едни бели пликчета по джобовете.Ти да видиш