Андите, боядисани с бяла боя - идея за 200 000 долара

Целта е да се забави топенето на ледниците
28 юни 2010 21:35,
46
Андите, боядисани с бяла боя - идея за 200 000 долара
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 4700 метра надморска височина в Андите в Перу група мъже боядисват с бяла боя огромно пространство от скали. Целта им е да се забави топенето на ледниците.

Според перуанския министър на околната среда Антонио Брак Ег това е просто "глупост". Според Световната банка, която е финансирала с 200 000 долара инициативата, това е идея, която трябва да бъде проучена.

Едуардо Голд, който стои зад инициативата, вече е запретнал ръкави.

"Принципът на действие е известен – бялото отразява слънчевата радиация, а не я поглъща. Създава се нещо като микроклимат – може да се каже, че студът генерира повече студ, както топлината генерира повече топлина", казва Голд пред Франс прес.

В идеята да се ползва бяла боя като средство на геоинженерството в борбата срещу глобалното затопляне няма нищо "еретично".

Още по темата

Капацитети като американския министър на енергетиката и Нобелов лауреат по физика Стивън Чу възложиха надежди на този вид алтернатива чрез кампании за бели покриви (в Ню Йорк) и пътища в бледи тонове, отбелязва Франс прес.

"Надявам се, че ще успеем да регенерираме ледник, възстановявайки климатичните условия, нужни за повторното му образуване", настоя Голд.

Около 70 хектара ще бъдат боядисани в бяло в рамките на неговия проект, отличèн в края на 2009 г. от Световната банка като една от 100-те идеи за спасяване на планетата.

"На местно ниво това може да има някакво въздействие – да забави топенето, да понижи температурата с 1-2 градуса", заяви Томас Кондом от Института за развитие в Лима.

"Ефектът обаче ще остане на местно ниво, защото ще е много трудно проектът да се осъществи в големи мащаби, а освен това температурата е само една от промените, които въздействат върху масата на ледника.

От значение е също количеството на валежите – от тях зависи дали в ледника ще се натрупа малко или много сняг", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
17
 
! Отговори
666 преди 14 години
Подкрепям перуанскит министър , идеята е меко казано глупава и няма да има никакъв ефект.Все е дно да боядисаш 1 *** с бяла боя и той вече да стане нормален човек , европеец.Та и тяхната работа - вятър работа.Жалко за боята.
23
1
 
3
 
! Отговори
Язе преди 14 години
А полтъргайста Кики къде се изгуби да го... Емигрирал е явно.
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Боядисвайте. Има хляб в тази идея. В същото време продължавайте да произвеждате все повече коли, фабрики, заводи, ***. Режете цели гори. Замърсявайте постоянно природата.И после с едно вапцане съвестта ви ще е чиста.
21
2
 
10
 
! Отговори
Язе преди 14 години
А да питам още нещо. Оти се впрегате толко за глобалното затопляне, като 2012 иде?!? Я и на зъболекар вече не одим.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има дори идея да се покрият части от северния и южен полюс със светлоотразително фолио което да отразява слънчевата светлина пак за да се намали глобалното затопляне. Аз подкрепям такива проекти, мисля че инвестицията си заслужава вместо да се харчят милярди за пълни глупости. В кръга на шегата Реал Мадрид може да осигури част от сумата вместо да харчи пари за разни футболни манекенчета...
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мине, не мине време и се сещате да пускате същата новина.
18
2
 
6
 
! Отговори
111 преди 14 години
Озоновата дупка се затвори след като въведоха контрол върху използването на фреона и дезодорантите, които разрушаваха озона. Сега се ползват такива, които не му влияят.Виж, с боядисването, ще ударят на камък... :)))))) Може би, следващата стъпка е да хлорират водата в световния океан. :))))
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Костов почва първо с Андите, после ще продължи и към Стара планина, какво си мислите... докато не боядиса цялата държава, няма да миряса.
16
4
 
1
 
! Отговори
rado преди 14 години
do 10 du6i4ko te se opitvat da ni salepat valna i da ni prodavat sa ovze koito se hvane hvane koito ne si pi6e komentarite kakto nie i mislime 4e 6te im otvorime o4ite dano
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
KAKVI GLUPOSTI O6TE 6TE IZMISLQT NE ZNAM.ZA6TO NE POXAR4AT TEZI PARI DA SEQT DRAV4ETA KOITO PROIZVEJDAT KISLOROD NAPRIMER.
14
2
 
1
 
! Отговори
умен преди 14 години
ахахахахах може и да стане така
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ще прилича на онази сценка от "Пътеводител на галактическия пътешественик", към края, където онзи развежда главния герой сред Земя 2.0, с тази разлика че вместо кафява боя, ще използват бяла, ха ха!
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Две кофи блажна боя, баданарка и бай *** за 10 кинта ще ми боядиса керемидите бели. А онзи с 50 левовите керемиди да си ги продава на себе си. А и догодина мога да ги ваапцам розови!
11
6
 
7
 
! Отговори
умен преди 14 години
Възможно е да се направят бели керемиди,ама технологията е изключително скъпа,една керемида излиза около 50 лв....o_0 има ги в Австрия в един завод,ама забравих името муЕвтиния вариант е да си сложиш ламарини и да ги боядисаш в бяло
10
3
 
5
 
! Отговори
Язе преди 14 години
Верно бе. Къде ойде тая дупка и защо вече не казват кога че има слънчеви бури, да са криеме като мишоци.
9
3
 
15
 
! Отговори
коко преди 14 години
Не е ли по-лесно да се произвеждат бели керемиди?
8
44
 
1
 
! Отговори
Юсуф преди 14 години
Ние *** ще спасим света!Ние владем силата върху природата!Аллах е с нас и той ни е дал тази свещенна мисия и цел !
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А какво ще стане, когато тази боя тръгне с водата надолу? Тия избиха рибата - буквално.
6
3
 
24
 
! Отговори
кравар преди 14 години
абе на тия хора няма ли кой да им постави някаква реалистична диагноза и те да започнат да взимат правилните хапчета.
5
1
 
21
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 14 години
АКО *** ДЖЕНТЪЛМЕНИ СТАНАТ ПОВЕЧЕ...БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА ЗАМРЪЗНЕ...