Андите, боядисани с бяла боя - идея за 200 000 долара

Целта е да се забави топенето на ледниците
28 юни 2010 21:35,
46
Андите, боядисани с бяла боя - идея за 200 000 долара
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 4700 метра надморска височина в Андите в Перу група мъже боядисват с бяла боя огромно пространство от скали. Целта им е да се забави топенето на ледниците.

Според перуанския министър на околната среда Антонио Брак Ег това е просто "глупост". Според Световната банка, която е финансирала с 200 000 долара инициативата, това е идея, която трябва да бъде проучена.

Едуардо Голд, който стои зад инициативата, вече е запретнал ръкави.

"Принципът на действие е известен – бялото отразява слънчевата радиация, а не я поглъща. Създава се нещо като микроклимат – може да се каже, че студът генерира повече студ, както топлината генерира повече топлина", казва Голд пред Франс прес.

В идеята да се ползва бяла боя като средство на геоинженерството в борбата срещу глобалното затопляне няма нищо "еретично".

Още по темата

Капацитети като американския министър на енергетиката и Нобелов лауреат по физика Стивън Чу възложиха надежди на този вид алтернатива чрез кампании за бели покриви (в Ню Йорк) и пътища в бледи тонове, отбелязва Франс прес.

"Надявам се, че ще успеем да регенерираме ледник, възстановявайки климатичните условия, нужни за повторното му образуване", настоя Голд.

Около 70 хектара ще бъдат боядисани в бяло в рамките на неговия проект, отличèн в края на 2009 г. от Световната банка като една от 100-те идеи за спасяване на планетата.

"На местно ниво това може да има някакво въздействие – да забави топенето, да понижи температурата с 1-2 градуса", заяви Томас Кондом от Института за развитие в Лима.

"Ефектът обаче ще остане на местно ниво, защото ще е много трудно проектът да се осъществи в големи мащаби, а освен това температурата е само една от промените, които въздействат върху масата на ледника.

От значение е също количеството на валежите – от тях зависи дали в ледника ще се натрупа малко или много сняг", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
6
 
! Отговори
Gaskoing преди 14 години
Чакам следващата гениална мисъл на 'умовете'
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Световната банка, мале, мале, Дянков идва от там, ако там всички са като него, мания тази организация
2
9
 
10
 
! Отговори
Въх преди 14 години
Хахахахаххахахах :) С глобалното затопляне ще стане същото както и с озоновата дупка. Ще го забравим и ще си намерим друга занимавка.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
1001 глупости на таркалета за оправдаване на консултански пари за няколко стотин милиона!