Част от йорданските домати и краставици – чисти от пестициди

Няма да бъдат продавани на пазара, категоричен е Йордан Войнов
Обновена: 16 фев 2011 13:26 | 16 фев 2011 12:14,
46
Част от йорданските домати и краставици – чисти от пестициди
Преди два дни министър Найденов огледа "зеленчуците с пестициди". Снимка: БТА

"Нашето становище е категорично, че тази продукция няма да бъде реализирана на българския пазар", обяви пред журналисти шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.

Още по темата
Така той коментира ситуацията с повторните проби на доматите, внос от Йордания, и информацията, че три от тях са били отрицателни.

В понеделник земеделският министър лично посети борсата в Слатина и съобщи пред журналисти, че в домати, внос от Йордания, е измерено съдържание на пестициди с 10 на сто по-високо от допустимото.

При краставиците наднорменото съдържание на пестициди е с 6 на сто, а при пипера – два до три пъти над нормата.

Лабораторията на БАБХ е показала сега нови три отрицателни проби, с което броят на отрицателните става общо шест, "но положителните проби, доказващи наличие на пестициди, са девет", допълни Войнов.

По думите му оттук има две опции – продукцията да се унищожи или да бъде върната обратно.

Решението щяло да се вземе днес до обяд, след като излязат резултатите от всички проби и се анализира обстановката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много ясно,че са чисти доматите.Я да се опита някой да внесе и да види кво го чака!В БГ от край време си е така.Или плащаш на еди кой си или ти пращат данъчни,телевизия,проверяващи,полоция,митница и т.н.Лошото е ,че народа вярва много на телевизията,а тя е платена за да прави точно определени репортажи.И сега дори и нищо да им няма на доматите *** ги продавай..
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И какво сега - съсипаха вносителите, българските домати и краставици стигнаха 6 лева, ако изобщо са наши. А защо не кажат как се произвеждата българските краставици. Отглеждат ги във вода с химикали без почва. Себестойност 0.60 лева, цена на едро 1.50 лева цена на пазара 6.00 лева За всичко е така в тази държава. Първо съсипаха строителния бизнес, сега следва и селскостопанския. И при 6.00 лева за краставици, цената на жилището да е 300 евро . Е как да стане. Напротив цените на имотите скачат.
20
2
 
22
 
! Отговори
Прошляк преди 13 години
Правилно внасяме от Йордания. Това е страна с отлични климатични условия. Богата на води и плодородни почви. С традиции в земеделието. Те са изнасяли зеленчукопроизводители и за Унгария едно време. Срам! Срам! Срам и падение! Проблемът не е в нитратите, а в това, че една пустинна страна произвежда зеленчуци, а ние си играем футбол и слушаме СРС-та.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българинът понеже е абсолютно апатичен и безразличен и се радва на чуждото нещастие ще гледа как скоро и 10 лв ще станат краставиците и как заплатата му ще стига само за по 1 кило краставици на ден. Няма проблем.
18
0
 
12
 
! Отговори
4444 преди 13 години
от пестициди разбират агрономи и само агрономи-ветеринарите от животни а тези дмамата от нищо освен крадене.
17
1
 
16
 
! Отговори
Органик преди 13 години
Утре ще ги изкарат по-чисти от тези с "био" сертификат! А това,че живеем в плодородни земи,а внасяме от пустинята... Нямам думи...идиотия и корупция! *** управляващи не са чули за мита,май?!
16
0
 
13
 
! Отговори
мъхъ преди 13 години
От цялата работа краставиците удариха 5лв.
15
0
 
14
 
! Отговори
от село до №2 преди 13 години
Да. До там стигнахме! Нито едно управление не помисли за селското стопанство, а то може да реши много от проблемите ни. Да намали безработицата, да ядем наши качествени зеленчюци, да подобри стандарта на живеещите в селата и малките градове с което да се намали притока към големите и чюжбина и обезлюдяване на провинцията. Земеделието е тежка професия а не е осигорен пазар на продукцията, минимални изкупни цени. Изкупвачите мародерстват, ромите крадат поголовно - няма кой да работи при тези услов
14
2
 
4
 
! Отговори
yes преди 13 години
BG agrarna strana - vmesto da iznasja, vnasja! e taka e, kato na nikoi ne mu se raboti na selo. ma6inite sa mnogo skapi i imam razbirane, a s motika i lopata...... tova i sborigenite ne go pravjat. Zalko za BG.
13
1
 
5
 
! Отговори
4444 преди 13 години
лабораторията е подчинена на войнов -какво очаквате да излезе като резултати?я да ги пратят във австралийска например да видим.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Последният пирон в ковчега на БГ ще е и като се съгласим да ядем ГМО от САЩ
11
1
 
7
 
! Отговори
Хуан Минглу преди 13 години
А, платили са му накрая на смешника вносителите... Добре, добре, то един Чернобил не ни затри, та сега от някакви си натъпкани зеленчуци с отрови ще се плашим!
10
1
 
9
 
! Отговори
градски преди 13 години
найденов и войнов се опитват зад наглед правилни деяния да обслужат корпоративни интереси и пак ще се изложат защото са абсолютно некомпетентни ветеринарни лекари.какво разбират ветеринари от пестициди?найденов обра държавната фирма екоравновесие в софия и сега служи на фирмаджии.
9
0
 
4
 
! Отговори
do 8mi преди 13 години
точно това казвах и аз вчера... няма как, политиката е да се съсипе всичко родно. Зеленчуковата мафия е покровителствана от тоя *** на снимката.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докъде стигнахме. Да внасяме зеленчуци от пустинята.
7
0
 
14
 
! Отговори
Гочо преди 13 години
А сега изнесете и списъка на вносителите на домати и краставици от Йордания, че да ни просветне съвсем.
6
1
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 13 години
Те наште пестициди са по-пестициди от вносните ...
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хихихихи! Те това ако не е разчистване на бизнес място, чрез отстраняване:) ГЕРБ са пълни ***, но лошото е, че българите обичат крадците:)
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия домати ни ги натресе царя,понеже България иска да си вземе каквото и принадлежи ТОЕСТ ГОРИТЕ и Двореца. Царчето понеже се познава там с местните феодали е рекло дай да им набутам домати с пестициди на тъя баламурници.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
te shtoto nashte zelenchuci nqmat gram pesticid vytre ...