Възпроизведоха рисунка на Да Винчи в Арктика

Кампанията бие тревога поради намаляването на леда
7 сеп 2011 20:56, Елка Василева
13
Възпроизведоха рисунка на Да Винчи в Арктика
Снимка: Reuters

Въз основа на прочутата рисунка "Витрувиански човек" от Леонардо да Винчи е изрисувана човешка фигура върху леда в Арктика в рамките на кампания, която цели да се бие тревога по повод свиването на арктическия лед, доближил тази година рекордно ниското си ниво през 2007 г., оповести организацията "Грийнпийс", цитирана от Франс прес.

След като се качи на борда на ледорабивач на организацията, художникът Джон Куигли възпроизведе най-известната рисунка от Леонардо - етюд върху пропорциите на човешкото тяло, върху леден блок с площ, равняваща се на тази на 4 басейна с олимпийски размери, на около 800 км от Северния полюс.

Ледената рисунка е създадена с помощта на медни ленти, използвани при производството на слънчеви панели. Полярната версия на "Витрувиански човек" обаче е с две ампутирани ръце и ампутиран крак, които символично са стопени в морето, за да се илюстрира свиването на ледената покривка.

Затоплянето на климата буквално разяжда тялото на цивилизацията ни, заяви художникът във видеоклип на "Грийнпийс".

Инициативата се осъществява, след като арктическият лед се сви до най-ниското си ниво, наблюдавано през 2007 г., заплашвайки екосистемата в полярния регион.
От началото на събирането на спътникови данни през 1979 г. арктическият лед през август никога не се е свивал толкова, колкото тази година, с изключение на 2007 г., оповестиха от Американския национален център за снеговете и ледовете. Според някои прогнози арктическият лед през лятото може напълно да изчезне след няколко десетилетия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
йорди преди 13 години
ето още една снимка с хора за мащаб за тези, които все още смятат, че снимката е колаж: photo.fishki.netment.php?id=94930
12
0
 
0
 
! Отговори
До 8 и 9 преди 13 години
Ще поживеем и ще видим :) Ако не ние, то децата ни...Има много теории, как ще се промени климатът на земята. Вие наемате ли се да го предскажете това?
11
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 13 години
не мога да разбера защо така наречените учени си въобразяват, че са в състояние да запазят климата такъв какъвто е до края на света (когато и да е това). Съвсем нормално е да има климатични промени с течение на времето. Да четат малко история, дявол да го вземе. Толкова животински видове са изчезнали, това е съвсем нормално. В природата оцеляват само най-добре пригодените.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нема нищо верно във филмите....Не се образовайте по Интернет и от филми че ще останете крайно изненадани и удивени от отрицателния резултат
9
0
 
0
 
! Отговори
fsb преди 13 години
до 7 : концепцията от "след утрешния ден" е много вярна в случая...
8
0
 
3
 
! Отговори
do 7 преди 13 години
Vsyshtnost choveka e prav :) a ti naistina vzemi da prochetesh neshto a nedei gleda filmi :)
7
3
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 13 години
А ти от филма "След утрешния ден" ли си точиш образование?
6
1
 
5
 
! Отговори
Do 3 преди 13 години
Ти си необразован човек. Чувал ли си някога за гълфстрийм. Занеш ли какво се случва когат изчезне леда на север.... Ще ти подкажа - мини ледников период в Европа.
5
0
 
20
 
! Отговори
do 4 преди 13 години
Ледената рисунка е създадена с помощта на медни ленти, използвани при производството на слънчеви панели... Не е лошо и да се чете прeди да се коментира
4
22
 
2
 
! Отговори
Казуса преди 13 години
Интересно, част от линиите на "нарисуваното" минават и през локвите по повърхността на леда. Каква е тази боичка, дето си минава по повърхността на водата?На мен по ми прилича на евтин фотоколаж. Учудваща е само думичката "Ройтерс" под снимката...
3
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ъ ъ ъ ъ поради глобалното затопляне тая година първо умрехме от студ, а и лятото свърши много бърже нещо ....Ко прайм сеа ? Лед ли требе да произвеждаме че всички други дивотии вече сме ги изчерпали откъм приказки
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тъжно
1
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е нали има огромен лъч в Норвегия що се топи тоя лед и кой луд е ходил там да рисува.