Ароматизираните електронни цигари са опасни

До 250 пъти са по-отровни от безопасните норми
4 дек 2016 20:34, Петя Славова
18
Ароматизираните електронни цигари са опасни
Снимка: Reuters

Едно дръпване от ароматизирана електронна цигара може да изложи пушача на риск от рак, тъй като химикалите в парата са до 250 пъти по-отровни от препоръчваните безопасни норми, пише в. "Дейли мирър".

Когато се превърнат в пара, някои добавки се разлагат на токсични съединения, които съществено надвишават нивата за безопасност за здравето на потребителя. Особено вредно се оказва разпадането на ароматизиращите съставки при превръщането им в пара.

Екип от университета в Невада е анализирал парите на ароматизирани и неароматизирани електронни цигари, като те били проверени за 12 вида алдехиди, които са токсични. При бързото нагряване при тези устройства се получават химични процеси, водещи до образуването на формалдехид, пише БТА.

Само при едно вдишване на парата пушачът се оказва изложен на от 1,5 до 250 пъти по-високи отровни нива от препоръчваните от здравните власти. Неароматизираните цигари от друга страна съдържат много по-ниски концентрации на формалдехиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: нормицигарипушач
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bull sheat
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва си кух, безмозъчно безхарактерен. Да не струваш и пукнато пени да приемеш, че от тази гмор ще си премахнеш порока.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11Има разлика понеже при пурите както при лулата дима не се гълта.
13
0
 
5
 
! Отговори
Недоволен преди 7 години
До кога ще копирате платени статии?! И не е ли забранено да се публикуват лъжи?! Поредната статия без препратка към изследване, без линк към оригинала, без нищо! Колко пари взехте от тютюневите лобита, за да я публикувате?
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случайното еване също! Затова назлобих една, но преди това си измих и ръцете, сега ще дръпна един правен цигар със свиленградски домашен тютюн, ще пръдна, за да излязат всички токсини и ще си лягам. Здраве и дълголетие!
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на кой му дреме нека се тровят,
10
6
 
3
 
! Отговори
страшни увреждания преди 7 години
С мой колега пострадахме от само една цигара пушена от човек в джакузито в което бяхме..Обсебиха ни жестоко наложи с е д а ходим н а минерални бани той в сандански аз на добринище..Излекувахме се за около 10 дни вкл със ски ..ЧОвека запали цигарата предупредих го да спре една две минути след началото заради видимо облъчване обемно проникващо
9
6
 
2
 
! Отговори
JJIvanov преди 7 години
Еле цигарите с а изключително жестоко комбинирано обемно преобсебващи оръжия за масово поразяванеЖертви на само една цигара стават всички в обема на помещението независимо дали е спортна зал а или стая .Нагли нашественици недопустими з а повърхноста ги ползват з а обемни обсебвания з а показни масови убииства в сирия Украйн а и другаде.Искаме ПЪЛна забрана и конфискация н апроизведените
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боли ме. Като има *** да си дават парите за тия глупости, да си се оправят. Аз държа да не се одимява на обществени места. Па и лепило да лъхат ако искат
7
0
 
3
 
! Отговори
Greiano vino преди 7 години
Pfu...tova ne e moderno :-)Okadiavane krai odjak s kesteni e moderno! :-)
6
0
 
16
 
! Отговори
ПорЦелан преди 7 години
Акциза премахва формалдехида, катрана, въглеродният монооксид и пр. Ще го коригират и за ел. цигари и ще станат безопасни.
5
0
 
17
 
! Отговори
e-cig преди 7 години
Аман от поръчкови статии и журналисти, който преписват без хабер да имат какво. Аре на бас, че Петя Славова не различава алдеход от кетон. С лекота човек може да немри към 16 грешки в текста. До 250 пъти, ама били 1.5 и не е ясно какво. Пфу!
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"химикалите в парата"Кои химикали? В статията пише единствено за формалдехид, който се съдържа и в цигарения дим, вероятно в много по-висока концентрация."неароматизираните електронни цигари"Такива не съществуват. Преди опитваха да докажат колко е вреден пропилен гликола, не успяха и се хванаха за ароматите. И, да, от догодина са забранени в САЩ. Не защото са вредни, а защото се продават от малки фирми, които нямат лоби. А зад много от изследванията срещу тях стои "Филип Морис".
3
0
 
15
 
! Отговори
ВЕЙПЪР преди 7 години
Честно ,да ви кажа въобще не сте наясно с материята.По добре не преписвайте чужди новини да се излагате.
2
0
 
21
 
! Отговори
ined преди 7 години
do 1: Големите цигарени компании са го подкарали отдалече. Изводите от това "изследване" са ясни - обикновенните цигари дето изгарят тютюна са вредни, ароматизираните елекронни още по-вредни - така че купувай народе полезните цигари IQOS от Philip Morris International.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако това в статията е истина,защо не ги забранят и тях...но аз забравих,че всиичко е пари и когато става дума за пари ня скрупули,няма ниищо,има сако пари...Колко"бедни"са хората с мноого пари!!!