4 хормона, свързани с косопада

Кои са те?
31 юли 2024 18:48, Михаела Лазарова
5
4 хормона, свързани с косопада
Снимка: Istock

Косопадът е нещо, с което никоя жена не иска да се сблъсква. Причините за възникването му могат да са много, като промените в някои хормони са една от тях. Високите или ниските нива на някои специфични хормони се отразяват на много нива в организма и здравето, като могат да засегнат и образуването на космени фоликули, нормалния растеж на косъма и неговата здравина и структура.

Кои са хормоните, свързани с косопада?

Инсулин

Свикнали сме да свързваме инсулина единствено с основната му функция – да контролира усвояването на глюкозата и ефективно да стимулира клетките да я разграждат и използват за енергия. Но инсулинът има много други функции и предназначения. Когато по някаква причина обаче неговите нива се повишат трайно в организма, това може да доведе до сериозен косопад. Инсулиновата резистентност е едно такова състояние, при което нивата на инсулин се повишават драстично. Освен косопад състоянието може да причини акне, наднормено тегло, високо кръвно налягане, диабет тип 2, синдром на поликистозните яйчници.

Овладяването на инсулиновата резистентност е едно от решенията на проблема с косопад и всички останали състояния, свързани с високите нива на инсулин в кръвта. Промените в храненето, здравословната диета, намаляването на простите и рафинираните въглехидрати, наблягането на протеините, полезните мазнини, фибрите в храненето е основното решение, което трябва да вземете. Включването на повече движение и упражнения в ежедневието също ще подобри здравословното ви състояние при инсулинова резистентност, което неминуемо ще окаже положително влияние и върху растежа на косата.

Тестостерон

Тестостеронът присъства и в женското тяло в по-ниски количества за разлика от мъжкия организъм. Когато в женското тяло стойностите на тестостерона се повишат, това води до косопад и то много тежък в някои случаи. Ако забележите значителен косопад, който не можете да свържете със стрес, недохранване или сезонни фактори – косопад, при който косата ви пада на големи кичури и се появяват плешиви петна в определени зони от скалпа, задължително се консултирайте с лекар. Той ще проведе необходимите тестове, за да се установи дали става въпрос за промени в нивата на тестостерона или някой друг хормон. След това ще се назначи адекватна терапия, с която да се противодейства на състоянието и да се стимулира растежа на косата. Междувременно можете да наблегнете на храни, богати на фибри, витамини и минерали, за да подпомогнете балансирането на хормоните в тялото чрез здравословна диета.

Източник: Хормони, свързани с косопада 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: косакосопадхормони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Кети преди 1 месец
Заглавието е четири хормона, вие пишете за два...???
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Косопадът може да е свързан със заболяване на щитовидната жлеза, може и да е в резултат на вирусна инфекция. И при двата случая косата сама се възстановява след излекуване.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Често косопада е наследствен. Просто при жените дори да го има по наследство не е толкова изразен, както при мъжете.