Наличието на тежки метали в какаови изделия не е риск за здравето

Възможните причини са видът на почвата и промишлената обработка
1 авг 2024 07:51, Елка Василева
13
Наличието на тежки метали в какаови изделия не е риск за здравето
Снимка: архив, БГНЕС

Концентрациите на тежки метали, открити в единични порции от някои шоколадови бонбони и продукти на какаова основа, в повечето случаи са твърде ниски, за да представляват риск за здравето на потребителите, предаде Ройтерс, като цитира изследване, което ще бъде публикувано в четвъртък в списание Frontiers.

Потребителски групи и независими агенции в миналото съобщаваха за замърсяване с тежки метали на какаови продукти като черния шоколад. За възможните причини за това се смятаха видът на почвата, в която се отглежда какаото, както и промишлената обработка, припомня Ройтерс.

Учени от университета "Джордж Вашингтон" и ConsumerLab.com установиха, че 70 от 72 анализирани какаови продукти не достигнали лимитите, определени от американското Управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата за замърсяване с олово.

Експертите са на мнение, че резултатите от тяхното проучване показват, че продуктите не представляват риск за здравето, когато се консумират като единични порции, въпреки че по-големите порции могат да надхвърлят строгите калифорнийски ограничения, определени от местен закона, информира Ройтерс.

Препоръчителната единична порция шоколад е от 30 г до 60 г.

"Ако замърсените продукти като цяло се консумират в малки количества и рядко от повечето хора, тези замърсители може да не представляват опасност за общественото здраве", се казва в документа, цитиран от Ройтерс. В него се призовава за повече тестове на потребителските продукти.

За разлика от това, ако много такива продукти се консумират доста редовно от средния потребител, приемането на добавките може да представлява проблем за общественото здраве, допълват те.

От шоколадовата индустрия в САЩ обявиха, че изследването потвърждава, че "шоколадът и какаото са безопасни за консумация и могат да се ползват, както е от векове", отбелязва Ройтерс.

В рамките на дългогодишното изследване са анализирани 72 продукта за потенциално замърсяване с тежки метали като олово, кадмий и арсен сред четири различни групи през 2014, 2016, 2019 и 2022 г.

Изследователите са използвали калифорнийското законодателство, защото то определя граници на замърсяване с трите вида тежки метали, които са били тествани, докато регламентът на Управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата на САЩ определя лимити само за оловото, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
приключвам с шоколада, заместители не искам
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами да пише на шоколадите, че трябва да се ядат по малко, че иначе ще се натровим с тежки метали, аз ям по 2 на ден.... ужас
10
1
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ЦЕЛТА Е ДА СЕ ПОДКОПАЕ ДОВЕРИЕТО В КАКАОТО ЗА ДА НИ УБЕДЯТ, ЧЕ ЗАМЕСТИТЕЛИТЕ СА ДОБРО НЕЩО :D КАКОТО Е СКЪПО И СЕ ПЛЮЕ ПО НЕГО ЯКО В МОМЕНТА ЗА ДА СЕ ОДОБРЯТ ЗАМЕСТИТЕЛИТЕ КОЙТО СИГУРНО СА 1 МИЛИОН ПЪТИ ПО-ВРЕДНИ ОТ КАКАОТО
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само дето това са наночастици и се слагат много отдавна затова и на някои меса от запад се лепи магнит
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какаото екстрахира метали от почвите и ги задържа в растението. Например всяко какао ползващо се като покритие във фармацевтичната промишленост се измерва най-малкото за съдържание на мед (Cu) в него, тъй като с цинка (Zn) са антагонисти по отношение на ефект върху ензими в организма и лекарствени взаимодействия.
7
0
 
5
 
! Отговори
Бат Жоро преди 1 месец
Докато някой не докаже обратното. Също като амалгамиевите пломби.
6
2
 
9
 
! Отговори
Шоколадова глазура преди 1 месец
Наличието на тежки метали, пънкове и скинари е вредно само за здравето на ЛГБТ активистите.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом е американско значи е полезно за здравето:))) Няма как нещо американско да е лошо ;)
4
0
 
5
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Оф, отдъхнах си.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
даже така помагате на украйна
2
1
 
14
 
! Отговори
тежките метали не преди 1 месец
са опасни, леките са опасни, затова преди консумация слагайте храната на кантара за да разберете с какво е пълна ????? Тези глупости пред българите не вървят, ни сме интелигентна нация, но може да се опитате да ги пробутате на западняците, те са наивни и вярват на всичко което им поднесете като успокояваща новина.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За бе, добавете и малко пестицид и става "муа", брилянтен вкус!